Zaměřeno na etikety potravin aneb proč jsou tak důležité a proč je hlídat:)
Jednou z nejdůležitějších věcí při nákupu, kterou můžeme pro sebe udělat je sledovat nutriční hodnoty výrobku na etiketě. A proč? Protože...
Pokud chcete více energie:
- soustřeďte se na celozrné výrobky (rýže, oves, pšenice, amarant, quinoa,...)
- nevynechejte železo (pokud máte v krvi nedostatek železa, buňky nemají tolik kyslíku, kolik potřebují, a to vede k tloustnutí - především pokud nejíte červené maso, dávejte si na to pozor)
Pokud si chcete zlepšit paměť:
- Omega 3 mastné kyseliny (spoustu potravin již dnes má toto označení na obalu, je zde ale spousta potravin, které takovéto označení nemají a přitom je obsahují taktéž, jsou to např. vajíčka, cereálie, šťávy)
- pohleďte na celkové množství tuků (určitě se tukům nevyhýbejte, ale vybírejte si ty správné - nenasycené tuky, které bojují s Alzheimerovou chorobou, denní dávka tuků by však neměla překročit 30% vašeho denního příjmu kalorií)
Pokud chcete zhubnout:
- dávejte si pozor na kalorie (nejjednodušší způsob, jak si vybírat správné potraviny s ohledem na kalorie, je porovnávat je navzájem, tak například pokud hrst rozinek má 130 kalorií a miska ananasu 54 kalorií, mělo by být jasné, jakou svačinku si vyberete, průměrný denní příjem průměrně aktivního člověka je přibližně 1350 kalorií a 1800 kalorií by měli sníst vysocí jedinci nebo ti, kteří sportují min 3x týdně)
Pokud chcete posílit své kosti:
- zaměřte se na vápník (snažte se přijmout kalcium přímo z potravin, než z doplňků stravy)
- hlídejte si vitamín D (přirozeně je obsažen v mléce, pomerančovém džusu, lososu, sardinkách a vejcích, vitamín D napomáhá lepšímu vstřebávání vápníku do krve)
Snad vám to mé milé ženy pomůže při rozhodování, co koupit a co ne
Více info ohledně etiket na potravinách najdete ZDE

Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
Důležité
Naprosto souhlasim
Také čtu. Snažím se vynechávat palmový tuk, ale to je skoro nadlidský výkon