Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 4. 11. 2016
Líbí se mi

Inspirujte se tipy na výtečné podzimní saláty. Tři varianty, které vás zahřejí a podpoří zdraví!

Francis
Francis
Vloženo 4. 11. 2016
Líbí se mi
Inspirujte se tipy na výtečné podzimní saláty. Tři varianty, které vás zahřejí a podpoří zdraví!

Inspirujte se tipy na výtečné podzimní saláty. Tři varianty, které vás zahřejí a podpoří zdraví!

Že jsou saláty jen letní záležitostí, už dávno neplatí. Dnes si můžeme dopřát zdravé a čerstvé suroviny během celého roku a z nich si chutné saláty připravit. Na podzim bychom rozhodně neměli vynechávat přísun vitamínů a minerálů. Právě v sychravém listopadovém počasí je potřeba pořádně povzbudit a podpořit náš imunitní systém. Přináším vám tři varianty z ingrediencí, které jsou právě teď k dostání na pultech a trzích čerstvé a za příznivé ceny. Můžete si je dát samotné s toastem anebo jako přílohu ke šťavnatému masíčku.

Příprava není vůbec nijak složitá. Za pár minut můžete servírovat teplý a vydatný pokrm, který vás zahřeje a zásobí tělo důležitými látkami prospěšnými pro váš organismus.

TEPLÝ SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY A HLÍVY

Příprava: 45 minut (pokud si budete řepu tepelně upravovat. Pokud ji máte v zásobě již pečenou či vařenou, pak se doba přípravy zkrátí na neuvěřitelných 15 minut!), 2 salátové nebo 4 přílohové porce.

Co budete potřebovat?

  • 3 bulvy pečené řepy
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 4 PL kokosového oleje
  • 1 ČL soli
  • Špetka pepře
  • 1 limeta (nejprve si z ní nastrouhejte kůru a pak z ní vymačkejte šťávu)
  • Špetka strouhaného zázvoru (1/4 ČL postačí)
  • 1 ČL čerstvého tymiánu
  • Na posypání 2 PL sezamových semínek

Připravte si červenou řepu.

Můj TIP: každou bulvu řepy řádně omyjte (vydrbejte kartáčkem) a pak ji položte na čtvereček alobalu. Pokapejte olejem a přidejte čerstvé nebo sušené bylinky. Zabalte do ranečku a vložte na pekáček. V předehřáté troubě na 180 °C pečte cca 35 – 40 minut. Délka závisí na velikosti bulvy. Vyjměte a nechte chvilku vychladnout. Poté každou řepu oloupejte.

Pokud ji máte již tepelně upravenou předem, pak stačí, když každý kousek nakrájíte na „hranolky“.

Hlívu omyjte a nakrájejte na tenké proužky. Cibuli nasekejte na jemno.

Na pánvičce si rozehřejte olej a přihoďte cibuli. Krátce orestujte do sklovata. Pak přidejte nakrájenou hlívu a a spolu s cibulí restujte dalších cca 5 minut. A je řada na řepě. Smíchejte a krátce prohřejte. Okořeňte solí, pepřem, zázvorem a tymiánem. Zakápněte limetovou šťávou a přidejte limetovou kůru.

Stáhněte z plotýnky a naservírujte na talíř. Posypte sezamovými semínky a můžete podávat. Dobrou chuť.

 

 

 

SALÁT Z MRKVE A KUKUŘICE

Tato varianta salátu je na sladko-kyselý způsob. Je vynikající s čerstvým křupavým pečivem nebo jako příloha k pečené rybě.

Doba přípravy: 30 minut

Připravte si na 2 porce salátu nebo 4 porce přílohy:

  • 6 větších mrkví (cca 500 g)
  • ½ konzervy nakládané kukuřice (cca 120 g)
  • 1 větší cibule
  • 4 PL kokosového oleje
  • Špetka cayenského pepře
  • 1 a ½ ČL soli
  • 1 citron (nejdříve si nastrouhejte kůru a poté vymačkejte šťávu)
  • 2 PL třtinového cukru
  • ½ PL vinného octa
  • 1 PL nasekaného koriandru

Nejdříve si tepelně upravte mrkev. Oškrábejte ji a nakrájejte na tenká kolečka. Pozor, ať se vám během vaření nerozlámou. Doporučuji krájet tak 3 mm široké. Mrkev vložte do studené vody a vařte cca 15 minut. Mrkev musí být krásně křupavá. Slijte vodu a nechte okapat.

Cibuli nakrájejte na půl měsíčky.

Na pánvičce si rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte třtinový cukr a zkaramelizujte.

Můj TIP: pokud máte doma cibuli červenou, vezměte tuto. Salát bude ve výsledku barevnější.

Přidejte uvařenou mrkev a prohoďte s karamelovou cibulí. Není již potřeba žádné delší tepelné úpravy. Okořeňte cayenským pepřem. Právě ten dodá salátu prohřívací efekt a pikantní chuť. Přidejte citronovou kůru a šťávu, vinný ocet a sůl. Promíchejte. Přisypte kukuřici a spojte se směsí na pánvičce. Na závěr přidejte koriandr.

Hotovo. Můžete servírovat. Dobrou chuť.

 

 

SALÁT Z PEČENÉHO LILKU A KRÉMOVÝCH ŽAMPIÓNŮ

Úžasná delikatesa. Pečený lilek je sám o sobě skvělý a v kombinaci se žampiony vytváří neodolatelný salát, který musíte rozhodně vyzkoušet.

Doba přípravy: 30 minut, 2 porce

Co budete potřebovat?

  • 1 lilek
  • 250 g krémových žampionů
  • ½ konzervy nakládané kukuřice
  • Špetka pepře
  • 1 PL čerstvého tymiánu
  • 2 ČL soli
  • 1 PL balsamica
  • 1 PL nasekané petrželky
  • 4 PL kokosového oleje

 

Lilek si nejprve upečte. Omyjte ho a nakrájejte na tenká kolečka o tloušťce asi 3 mm. Položte je na ubrousek, posypte 1 ČL a nechte vypotit. Přebytečnou vodu setřete ubrouskem a vyskládejte na pečící papír. Pokapejte olejem a vložte do trouby na 180 °C. Pečte cca 12 minut.

Žampiony omyjte a sloupněte z hlaviček slupku. Vložte do pekáčku, zakápněte kapkou oleje a dejte na 5 minut péci do trouby k lilku. Nekrájejte je. Ponechte jim celý tvar. Budou křupavější a lahodnější.

Upečený lilek a žampiony přendejte do misky a přidejte kukuřici. Ochuťte pepřem, solí, balsamicem a čerstvými bylinkami. Hotovo, můžete servírovat.

 

Dobrou chuť!

 

 

 

 

 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
grenadka
grenadka 6. 11. 2016

Zaujimave salatiky

Odpovědět
Jana7
Jana7 5. 11. 2016

červená řepa je moc zdravá i dobrá, jen jsem upozornila dceru, budeš mít jinou moč, zapomněla a byla dost vyděšená

Odpovědět
antpav
antpav 5. 11. 2016

Super salatiky u nas zboznujeme.

Odpovědět
konatovka
konatovka 5. 11. 2016

Určitě některý vyzkouším, vypadají skvělé a také budou velmi chutné.

Odpovědět
Francis
Francis 5. 11. 2016

Děkuji. Jsou nenáročné a moc dobré.

Siraellen
Siraellen 5. 11. 2016

Vyzkoušíme

Odpovědět
Francis
Francis 5. 11. 2016

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 959
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.