Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 4. 11. 2016
Líbí se mi

Inspirujte se tipy na výtečné podzimní saláty. Tři varianty, které vás zahřejí a podpoří zdraví!

Francis
Francis
Vloženo 4. 11. 2016
Líbí se mi
Inspirujte se tipy na výtečné podzimní saláty. Tři varianty, které vás zahřejí a podpoří zdraví!

Inspirujte se tipy na výtečné podzimní saláty. Tři varianty, které vás zahřejí a podpoří zdraví!

Že jsou saláty jen letní záležitostí, už dávno neplatí. Dnes si můžeme dopřát zdravé a čerstvé suroviny během celého roku a z nich si chutné saláty připravit. Na podzim bychom rozhodně neměli vynechávat přísun vitamínů a minerálů. Právě v sychravém listopadovém počasí je potřeba pořádně povzbudit a podpořit náš imunitní systém. Přináším vám tři varianty z ingrediencí, které jsou právě teď k dostání na pultech a trzích čerstvé a za příznivé ceny. Můžete si je dát samotné s toastem anebo jako přílohu ke šťavnatému masíčku.

Příprava není vůbec nijak složitá. Za pár minut můžete servírovat teplý a vydatný pokrm, který vás zahřeje a zásobí tělo důležitými látkami prospěšnými pro váš organismus.

TEPLÝ SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY A HLÍVY

Příprava: 45 minut (pokud si budete řepu tepelně upravovat. Pokud ji máte v zásobě již pečenou či vařenou, pak se doba přípravy zkrátí na neuvěřitelných 15 minut!), 2 salátové nebo 4 přílohové porce.

Co budete potřebovat?

  • 3 bulvy pečené řepy
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 4 PL kokosového oleje
  • 1 ČL soli
  • Špetka pepře
  • 1 limeta (nejprve si z ní nastrouhejte kůru a pak z ní vymačkejte šťávu)
  • Špetka strouhaného zázvoru (1/4 ČL postačí)
  • 1 ČL čerstvého tymiánu
  • Na posypání 2 PL sezamových semínek

Připravte si červenou řepu.

Můj TIP: každou bulvu řepy řádně omyjte (vydrbejte kartáčkem) a pak ji položte na čtvereček alobalu. Pokapejte olejem a přidejte čerstvé nebo sušené bylinky. Zabalte do ranečku a vložte na pekáček. V předehřáté troubě na 180 °C pečte cca 35 – 40 minut. Délka závisí na velikosti bulvy. Vyjměte a nechte chvilku vychladnout. Poté každou řepu oloupejte.

Pokud ji máte již tepelně upravenou předem, pak stačí, když každý kousek nakrájíte na „hranolky“.

Hlívu omyjte a nakrájejte na tenké proužky. Cibuli nasekejte na jemno.

Na pánvičce si rozehřejte olej a přihoďte cibuli. Krátce orestujte do sklovata. Pak přidejte nakrájenou hlívu a a spolu s cibulí restujte dalších cca 5 minut. A je řada na řepě. Smíchejte a krátce prohřejte. Okořeňte solí, pepřem, zázvorem a tymiánem. Zakápněte limetovou šťávou a přidejte limetovou kůru.

Stáhněte z plotýnky a naservírujte na talíř. Posypte sezamovými semínky a můžete podávat. Dobrou chuť.

 

 

 

SALÁT Z MRKVE A KUKUŘICE

Tato varianta salátu je na sladko-kyselý způsob. Je vynikající s čerstvým křupavým pečivem nebo jako příloha k pečené rybě.

Doba přípravy: 30 minut

Připravte si na 2 porce salátu nebo 4 porce přílohy:

  • 6 větších mrkví (cca 500 g)
  • ½ konzervy nakládané kukuřice (cca 120 g)
  • 1 větší cibule
  • 4 PL kokosového oleje
  • Špetka cayenského pepře
  • 1 a ½ ČL soli
  • 1 citron (nejdříve si nastrouhejte kůru a poté vymačkejte šťávu)
  • 2 PL třtinového cukru
  • ½ PL vinného octa
  • 1 PL nasekaného koriandru

Nejdříve si tepelně upravte mrkev. Oškrábejte ji a nakrájejte na tenká kolečka. Pozor, ať se vám během vaření nerozlámou. Doporučuji krájet tak 3 mm široké. Mrkev vložte do studené vody a vařte cca 15 minut. Mrkev musí být krásně křupavá. Slijte vodu a nechte okapat.

Cibuli nakrájejte na půl měsíčky.

Na pánvičce si rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte třtinový cukr a zkaramelizujte.

Můj TIP: pokud máte doma cibuli červenou, vezměte tuto. Salát bude ve výsledku barevnější.

Přidejte uvařenou mrkev a prohoďte s karamelovou cibulí. Není již potřeba žádné delší tepelné úpravy. Okořeňte cayenským pepřem. Právě ten dodá salátu prohřívací efekt a pikantní chuť. Přidejte citronovou kůru a šťávu, vinný ocet a sůl. Promíchejte. Přisypte kukuřici a spojte se směsí na pánvičce. Na závěr přidejte koriandr.

Hotovo. Můžete servírovat. Dobrou chuť.

 

 

SALÁT Z PEČENÉHO LILKU A KRÉMOVÝCH ŽAMPIÓNŮ

Úžasná delikatesa. Pečený lilek je sám o sobě skvělý a v kombinaci se žampiony vytváří neodolatelný salát, který musíte rozhodně vyzkoušet.

Doba přípravy: 30 minut, 2 porce

Co budete potřebovat?

  • 1 lilek
  • 250 g krémových žampionů
  • ½ konzervy nakládané kukuřice
  • Špetka pepře
  • 1 PL čerstvého tymiánu
  • 2 ČL soli
  • 1 PL balsamica
  • 1 PL nasekané petrželky
  • 4 PL kokosového oleje

 

Lilek si nejprve upečte. Omyjte ho a nakrájejte na tenká kolečka o tloušťce asi 3 mm. Položte je na ubrousek, posypte 1 ČL a nechte vypotit. Přebytečnou vodu setřete ubrouskem a vyskládejte na pečící papír. Pokapejte olejem a vložte do trouby na 180 °C. Pečte cca 12 minut.

Žampiony omyjte a sloupněte z hlaviček slupku. Vložte do pekáčku, zakápněte kapkou oleje a dejte na 5 minut péci do trouby k lilku. Nekrájejte je. Ponechte jim celý tvar. Budou křupavější a lahodnější.

Upečený lilek a žampiony přendejte do misky a přidejte kukuřici. Ochuťte pepřem, solí, balsamicem a čerstvými bylinkami. Hotovo, můžete servírovat.

 

Dobrou chuť!

 

 

 

 

 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 2. 4. 2020

Odpovědět
grenadka
grenadka 6. 11. 2016

Zaujimave salatiky

Odpovědět
Jana7
Jana7 5. 11. 2016

červená řepa je moc zdravá i dobrá, jen jsem upozornila dceru, budeš mít jinou moč, zapomněla a byla dost vyděšená

Odpovědět
antpav
antpav 5. 11. 2016

Super salatiky u nas zboznujeme.

Odpovědět
konatovka
konatovka 5. 11. 2016

Určitě některý vyzkouším, vypadají skvělé a také budou velmi chutné.

Odpovědět
Francis
Francis 5. 11. 2016

Děkuji. Jsou nenáročné a moc dobré.

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 290
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.