Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

TerezaZlin
TerezaZlin
Vloženo 15. 6. 2016
Líbí se mi

Jak chytře, levně a nápaditě využít ovesné vločky ve své kuchyni?

TerezaZlin
TerezaZlin
Vloženo 15. 6. 2016
Líbí se mi
Jak chytře, levně a nápaditě využít ovesné vločky ve své kuchyni?

Jak chytře, levně a nápaditě využít ovesné vločky ve své kuchyni?

Ano, tentokrát to nebude o sněhových, ale o těch k jídlu

Myslím, že bezpochyby nejznámějšími vločkami jsou vločky ovesné. Často zapomínáme na další druhy – vločky z ječmene, pšenice, žita, špaldy, rýže. Vločky se kromě obilovin vyrábí také z plodin obilovinám podobných, kterým se někdy říká pseudoobiloviny – pohanka, quinoa, amarant, teff.

Na co všechno můžeme vločky použít? 

Nejsou to jen ranní snídaňové kaše, jak vločky známe asi nejůvěrněji.

Vločky se výborně hodí také do polévek - do nich se hodí všechny druhy vloček, ale opatrně s množstvím, hodně nabydou.

Uplatníme je při přípravě domácího pečiva – třeba tak, že rovnou nahradíme část mouky vločkami.

Přisypte pár drobnějších vloček (ovesných jemných, pohankových, quinoových, amarantových) do smoothie.

Výborné jsou z nich i lívance, placičky, sušenky.

V poslední době oblíbené tzv. flapjacky – tyčinky z vloček, semínek, ořechů, sušeného ovoce, rostlinného tuku.

Vločky patří i do nepečeného cukroví a můžete z nich udělat i drobenku (jak? Rozmixujte 50 g mandlí, 150 g vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce olivového oleje).

Vařit vločky nebo nevařit? 

Jsme zvyklí vločky často používat jako hotový produkt, bez další úpravy je pouze zalijeme mlékem, dochutíme, a máme snídani, nebo je jen tak vsypeme do jogurtu.

Pro lepší stravitelnost je vločky lepší upravovat. Jako všechny rostlinné potraviny i vločky obsahují určité množství antinutričních látek. Jde o látky, které nějakým způsobem snižují využitelnost živin v těle (třeba kyselina fytová nebo kyselina šťavelová – ta blokuje využití některých minerálů).

Namáčením, varem a klíčením se dá obsah antinutričních látek odstranit nebo výrazně snížit. Proto je vhodné, když už ne povařit, tak vločky alespoň zalít horkou vodou a nechat pár minut „odstát“ (samozřejmě pokud vločky nepoužijeme do něčeho, co budeme tepelně upravovat).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
sasidlo
sasidlo 24. 6. 2020

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 24. 6. 2020

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 15. 4. 2020

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 4. 4. 2020

super

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 4. 4. 2020

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 372
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.