Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

TerezaZlin
TerezaZlin
Vloženo 15. 6. 2016
Líbí se mi

Jak chytře, levně a nápaditě využít ovesné vločky ve své kuchyni?

TerezaZlin
TerezaZlin
Vloženo 15. 6. 2016
Líbí se mi
Jak chytře, levně a nápaditě využít ovesné vločky ve své kuchyni?

Jak chytře, levně a nápaditě využít ovesné vločky ve své kuchyni?

Ano, tentokrát to nebude o sněhových, ale o těch k jídlu

Myslím, že bezpochyby nejznámějšími vločkami jsou vločky ovesné. Často zapomínáme na další druhy – vločky z ječmene, pšenice, žita, špaldy, rýže. Vločky se kromě obilovin vyrábí také z plodin obilovinám podobných, kterým se někdy říká pseudoobiloviny – pohanka, quinoa, amarant, teff.

Na co všechno můžeme vločky použít? 

Nejsou to jen ranní snídaňové kaše, jak vločky známe asi nejůvěrněji.

Vločky se výborně hodí také do polévek - do nich se hodí všechny druhy vloček, ale opatrně s množstvím, hodně nabydou.

Uplatníme je při přípravě domácího pečiva – třeba tak, že rovnou nahradíme část mouky vločkami.

Přisypte pár drobnějších vloček (ovesných jemných, pohankových, quinoových, amarantových) do smoothie.

Výborné jsou z nich i lívance, placičky, sušenky.

V poslední době oblíbené tzv. flapjacky – tyčinky z vloček, semínek, ořechů, sušeného ovoce, rostlinného tuku.

Vločky patří i do nepečeného cukroví a můžete z nich udělat i drobenku (jak? Rozmixujte 50 g mandlí, 150 g vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce olivového oleje).

Vařit vločky nebo nevařit? 

Jsme zvyklí vločky často používat jako hotový produkt, bez další úpravy je pouze zalijeme mlékem, dochutíme, a máme snídani, nebo je jen tak vsypeme do jogurtu.

Pro lepší stravitelnost je vločky lepší upravovat. Jako všechny rostlinné potraviny i vločky obsahují určité množství antinutričních látek. Jde o látky, které nějakým způsobem snižují využitelnost živin v těle (třeba kyselina fytová nebo kyselina šťavelová – ta blokuje využití některých minerálů).

Namáčením, varem a klíčením se dá obsah antinutričních látek odstranit nebo výrazně snížit. Proto je vhodné, když už ne povařit, tak vločky alespoň zalít horkou vodou a nechat pár minut „odstát“ (samozřejmě pokud vločky nepoužijeme do něčeho, co budeme tepelně upravovat).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Clairest
Clairest 22. 11. 2017

Super

Odpovědět
lemur
lemur 12. 2. 2017

Krásné a zdravé skleničky. Také máme rádi vločky. Peču v troubě músli s rozinkami, oříšky a Salkem.

Odpovědět
BPetra
BPetra 22. 1. 2017

jůůů

Odpovědět
Gabriellee
Gabriellee 20. 1. 2017

Takové zdravé zobáníčko

Odpovědět
Murmus
Murmus 12. 1. 2017

Lákavé skleničky

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
86 035
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení
a

Chci odebírat novinky na svůj email.