avatar
Ifča Edith | ŽENA s.r.o.
vloženo 6. 12. 2016
Líbí se mi

Vláknina jako prevence civilizačních nemocí. Jak ji doplnit do jídelníčku?

avatar
Ifča Edith | ŽENA s.r.o.
vloženo 6. 12. 2016
Líbí se mi
Vláknina jako prevence civilizačních nemocí. Jak ji doplnit do jídelníčku?

Vláknina jako prevence civilizačních nemocí. Jak ji doplnit do jídelníčku?

Máte dlouhodobé potíže s trávením a zažíváním? Trpíte nadváhou, potřebujte shodit a stále se nedaří? Pak si položte otázku, nakolik je ve vaší stravě zastoupená také vláknina. Dostatečný příjem vlákniny a tekutin snižuje riziko vzniku mnoha civilizačních nemocí.

Pro naše zdraví je vláknina obsažená v rostlinných složkách potravy nepostradatelná. Najdete ji v různé míře v ovoci, zelenině, v obilovinách, luštěninách a zrnech. „Denní doporučená dávka vlákniny je 25 až 30 g na den,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. Málokdo však dnes ve své stravě toto množství vlákniny opravdu konzumuje. Jíme velmi často nezdravě a nepravidelně, náš jídelníček není dost pestrý a vyvážený, potraviny obsahující vlákninu v přirozené podobě nejsou na našem stole zastoupené tak, jak by bylo pro správné fungování našeho organismu potřeba.

Přitom má vláknina velmi pozitivní vliv na zdravé trávení, podporuje peristaltiku střev, pomáhá tedy i při potížích se zácpou. Dokáže vázat nevhodné látky z potravy i toxiny, které při trávení vznikají. Zároveň zvyšuje objem stravy v žaludku, vyvolává pocit nasycení a pomáhá i při hubnutí. Vláknina harmonizuje trávicí trakt, upravuje střevní pohyby, počet stolic i bolesti břicha. Snižuje riziko vzniku civilizačních nemocí, důležitou roli hraje v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny tlustého střeva.

Vyvolává pocit sytosti a nezvyšuje energetický příjem

Vláknina může být buď rozpustná, která má schopnost absorbovat vodu a bobtnat, nebo nerozpustná, ta se ve vodě naopak nerozpouští a nebobtná. Oba typy vlákniny zvětšují objem stravy, vyvolávají tak pocit nasycení, ale nezvyšují energetický příjem. Mohou tedy velmi pomoci při hubnutí či udržování zdravé váhy.

Rozpustná vláknina má také vliv na trávení a vstřebávání sacharidů v tenkém střevě. Potraviny obsahující vlákninu mají často nízký glykemický index a energie z nich se uvolňuje pozvolna. Potraviny s nízkým GI jsou vhodné při mnoha zdravotních potížích i při hubnutí. Vláknina reguluje také vstřebávání tuků a cholesterolu v tenkém střevě.

Funguje jako prebiotikum. Slouží jako substrát pro mikrobiální floru, pomáhá ke zvětšení objemu stolice, čímž jsou střeva nucena k větší aktivitě. Odpadní látky vznikající při trávení pak snadněji a rychleji odcházejí z trávicího ústrojí a zbytečně se zde nehromadí.

Příjem vlákniny zvyšujte postupně, nezapomínejte doplnit i tekutiny

Důležité však je při konzumaci potravin bohatých na vlákninu dodržovat zároveň i dostatečný pitný režim. Vodou nabobtnalá vláknina usnadňuje trávení a vyprazdňování. Pokud však váš příjem tekutin bude příliš nízký, může zvýšený obsah vlákniny způsobit naopak zácpu. Je tedy třeba vždy myslet i na toto pravidlo: Dostatek vlákniny doplňte vždy i zvýšeným příjmem tekutin. Pak budou vaše střeva spokojená. „Střeva udržíte ve správné kondici konzumací racionální výživy s dostatkem vlákniny, dostatečným množstvím tekutin a fyzickou aktivitou,“ doporučuje MUDr. Pavel Kohout.

Prospěšnost vlákniny na náš organismus je patrná, jako ve všem i zde platí: všeho s mírou. Přílišný nadbytek vlákniny může naopak způsobit zácpu, či průjem, ovlivnit vstřebávání některých minerálních látek a účinnost léků. Také na náhlé zvýšení vlákniny v potravě je třeba si nejprve postupně zvyknout. Je tedy dobré řídit se doporučeným množstvím vlákniny a její množství ve stravě zvyšovat pozvolna. Přebytek však dnes hrozí u málokoho z nás. V současném způsobu stravování převažuje naopak vlákniny málo.

Do jídelníčku zařaďte ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny. Doplnit můžete i samotnou vlákninu

Vynikajícím zdrojem vlákniny je čerstvé a sušené ovoce (jablka, hrušky, meruňky, švestky), veškerá zelenina, čočka, fazole, ovesné vločky, cizrna či hnědá rýže. V jídelníčku by měly být zastoupeny i celozrnné potraviny, které nejsou zbavené právě blahodárné vlákniny. Pokud zařadíte do své stravy 300 až 400 gramů zeleniny, ať už syrové (nejlépe v létě), nebo tepelně upravené (v zimě), můžete být spokojení. Vynikající pro trávení je například i kysané zelí a obecně kombinace vlákniny a kysaných potravin, které jsou ideální na doplnění živin a vitamínů právě v zimním období.

Pokud je váš běžný jídelníček na vlákninu chudý, můžete ji do jídel a nápojů doplnit i samostatně. V nabídce zdravé výživy dnes najdete velké množství druhů vláknin v suché práškové podobě, které si můžete přimíchat do nápojů, do jogurtů, teplých kaší, či polévek... Vybírat můžete podle potřeby, některé vlákniny nezapřou svůj původ i v chuti, jiné váš pokrm naopak chutově nijak neovlivní. Ať už zvolíte jakýkoli způsob doplnění, na blahodárné účinky vlákniny rozhodně nezapomínejte. A dodržujte vždy i potřebný pitný režim. Tak na vaše zdraví! 

 

Je vláknina ve vašem jídelníčku zastoupena dostatečně?

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
deede 3. 2. 2017

Používám otruby, teď mám ovesné

odpovědět
avatar
sipeji 31. 1. 2017

myslím, že na vlákninu ve stravě docela dbám

odpovědět
avatar
TerezaZlin 30. 1. 2017

Nějakou vlákninu snad v jídle mám

odpovědět
avatar
Ovace 30. 1. 2017

vlákninu pravidelně používám

odpovědět
avatar
konatovka 30. 1. 2017

Vláknina je pro mě velmi důležitá a dbám na to, aby byla v mém zdravém jídelníčku dostatečně zastoupena. Skutečně to tak funguje, jak se v článku píše.

odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
9
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
67 833
registrovaných inspirativních žen
2 887
testovaných produktů
108 807
vložených hodnocení