Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Zdeňka 68
Zdeňka 68
Vloženo 30. 4. 2018
Líbí se mi

Vitámíny

Zdeňka 68
Zdeňka 68
Vloženo 30. 4. 2018
Líbí se mi
Vitámíny

Vitámíny

 Nadměrný přísun vitaminů způsobuje acidózu.

Vitamin C je kyselý, vyplavuje z těla vápník a snižuje hladinu "dobrého" cholesterolu.
• Neužívejte v nadměrných dávkách nic, zejména vitaminy rozpustné v tucích.
• Užívání syntetických vitaminů může v těle vyvolat chemickou nerovnováhu.
• Tyto vitaminy se hromadí ve tkáních a způsobují obstrukce a toxicitu.
 
Vitamin A
Další názvy: Beta-karoten, retinol.
Účinek: Povzbuzuje imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči infekcím. Udržuje tkáně zdravé. Spolu s vitaminem B2 pečuje o zdraví sliznic v trávicím ústrojí.
Nejvhodnější zdroje: Rajčata, mrkev, kapusta, tuřín, špenát, brokolice, dýně, jam, čekanka, vodní meloun, chřest, jablka, meruňky, švestky, papája, avokádo, paprika (koření), tykev, "citrónová tráva" (vousatka citrónová).
 
Vitamin Bl
Další názvy: Tiamin, tiaminchlorid.
Účinek: Nervová soustava. Zajišťuje správné fungování trávicího systému; pomáhá produkovat kyselinu chlorovodíkovou, která je potřeba pro správné trávení.
Nejvhodnější zdroje:Hrách, čočka, semena, ořechy, fazole, řepa, brambory, pomeranče, listová zelenina, melasa, okra, slunečnicová semena, para ořechy, rýţové otruby, neloupaná rýže.
 
Vitamin B2
Další názvy: Riboflavin, vitamin G.
Účinek: Podporuje imunitní systém. Nezbytný pro růst, pro oči, kůži, nehty a vlasy. Pomáhá metabolizovat bílkoviny a sacharidy.
Nejvhodnější zdroje: Listová zelenina, rýžové otruby, avokádo, mláto, pšeničné klíčky, mandle,
slunečnicová semena, růžičková kapusta, švestky, listy řepy a tuřínu, jablka, banány, mrkev, grapefruit, chaluhy, kokosový ořech.
 
Vitamin B3
Další názvy: Niacin, kyselina nikotinová.
Účinek: Správný krevní a lymfatický oběh, zdravá nervová soustava, dobře fungující trávicí ústrojí.
Nejvhodnější zdroje: Pšeničné klíčky, ořechy, neloupaná rýže, slunečnicová semena, brambory, listová zelenina, mandle, rebarbora, ječné výhonky, rýžové otruby.
 
Vitamin B5
Další názvy: Kyselina pantotenová, pantotenan vápenatý.
Účinek: Reguluje metabolismus tuků a sacharidů. Stimuluje nadledviny, které pak produkují více kortizonu. Pomáhá proti stresu.
Nejvhodnější zdroje: Hrách, mateří kašička, listová zelenina, avokádo, banány, brokolice, kapusta, pomeranče, fazole, melasa.
 
Vitamin B6
Další názvy: Pyridoxin, chlorid pyridoxinu, niacinamid, pyridoxalfosfát.
Účinek: Pomáhá metabolizovat tuky a sacharidy. Přispívá ke správné činnosti DNA a RNA, nervové soustavy a mozku. Významně se podílí na metabolizaci nenasycených mastných kyselin na vitamin F. Pečuje o zdraví krve, podporuje tvorbu červených krvinek a pomáhá udržovat normální hladinu hemoglobinu. Nezbytný pro buněčnou respiraci.
Nejvhodnější zdroje: Listová zelenina, banány, avokádo, pšeničné klíčky vlašské ořechy, melasa, meloun kantalup, zelí, zelená paprika, mrkev, neloupaná rýže, med, švestky, lískové oříšky, brambory slunečnicová semena.
 
Vitamin B9
Další názvy: Kyselina listová, folacin, kyselina pteroylglutamová.
Pŧsobení: Vytváří červené krvinky, podporuje tvorbu DNA a RNA. Metabolizuje aminokyseliny.
Nejvhodnější zdroje: Listová zelenina, brokolice, chřest, fazol měsíční, irské brambory, ořechy, řepa, růžičková kapusta, avokádo, špenát, zelí, hlávkový salát, banány houby, datle, meloun kantalup.
 
Vitamin B12
Další názvy: Kobalamin, kyanokobalamin.
Účinek: Nezbytný pro růst, pro produkci a regeneraci červených krvinek.
Nejvhodnější zdroje: Slunečnicová semena, listy kostivalu, chaluhy, banány, hroznové víno
 
 
Vitamin B13
Další názvy: Kyselina orotická.
Nejvhodnější zdroje: Vápník, kyselina orotická.
 
Vitamin B15
Další názvy: Kyselina pangamová.
Účinek: Zvyšuje toleranci vůči hypoxii (nedostatek kyslíku v buňkách a tkáních).
Nejvhodnější zdroje: Semena, ořechy, neloupaná rýže.
 
Vitamin B17
Další názvy: Nitrilosid, amygdalin, laetril.
Účinek: Preventivní a kancerostatický.
Nejvhodnější zdroje: Maliny brusinky, meruňky a především pecky z meruněk, ostruţiny, fazol zlatý, fazole mungo, fazol měsíční, cizrna, lněné semeno, pecky švestek a broskví.
 
Vitamin C
Další názvy: Kyselina askorbová, kyselina L-dehydroaskorbová.
Účinek: Podporuje růst a hojení tkání, aktivuje imunitní systém, antioxidant, stimuluje všechny orgány a žlázy, pojivové tkáně. Podporuje léčbu jakéhokoli onemocnění. Může snižovat hladinu "dobrého" cholesterolu a triglyceridů. Rovněž syntetizuje kolagen potřebný pro zdravou kůži a sliznice.
Nejvhodnější zdroje: Veškeré ovoce a zelenina, zejména jahody, ostružiny, citrusové plody, rajčata, papriky, jablka, tomel, guava, mango, třešně, brambory, zelí, kapusta, papája, špenát, brokolice, tuřín, avokádo, banány, kapusta, černý rybíz, petržel, šípky atd.
 
Vitamin D
Další názvy: Ergosterol, kalciferol, viosterol.
Účinek: Absorpce vápníku. Zvyšuje odolnost vůči infekcím. Nezbytný pro tvorbu zubů a kostí.
Nejvhodnější zdroje: Naklíčená semena, vojtěška, houby, slunečnicová semena, pšeničné klíčky, sluneční záření.
 
Vitamin E
Další názvy: Tokoferol, tokotrienol.
Účinek: Okysličuje tkáně, snižuje potřebu kyslíku, stimuluje činnost pohlavních orgánů a srdce. Chrání buněčné membrány.
Nejvhodnější zdroje: Panenské rostlinné oleje, syrová a naklíčená semena, ořechy, listová zelenina, neloupaná rýže, pšeničné klíčky, hrách, hlávkový salát, špenát, brokolice, chřest, avokádo.
 
Vitamin F
Účinek: Snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá snižovat riziko vzniku srdečních chorob. Podporuje nadledviny.
Nejvhodnější zdroje: Panenské rostlinné oleje, (zejména světlicový, slunečnicový, olivový), semena, ořechy, pšeničné klíčky.
 
Vitamin H
Další název: Biotin.
Účinek: Metabolismus tuků, sacharidů, bílkovin a aminokyselin. Antiseptický.
Nejvhodnější zdroje: Mandle, ovesné otruby, vlašské ořechy, rajčata, zelený hrášek, banány, některé houby.
 
Vitamin K
Další názvy: Menadiol, menadion, fylochinon, fytomenadion.
Účinek: Ovlivňuje srážení krve. Podporuje játra. Metabolizuje vápník (kosti).
Nejvhodnější zdroje: Špenát, zelí, chřest, brokolice, květák, rajčata, mrkev, chaluhy, vojtěška, melasa, tuřín, listová zelenina, chlorofyl.
 
Vitamin P
Další název: Bioflavonoidy.
Účinek: Údržba cévních stěn a vlásečnic. Podporuje pojivové tkáně. Posiluje kapilární stěny, ve vlásečnicích působí protisrážlivě, chrání vitamin C.
Nejvhodnější zdroje: Čerstvé ovoce a zelenina, zejména citrusové plody, zelená paprika, hroznové víno, jahody, černý rybíz, meruňky, třešně, švestky, paprika(koření).
 
Vitamin T
Účinek: Udržuje celistvost krevních destiček. Nejvhodnější zdroje: Sezamové semeno, tahini.
 
Vitamin U
Účinek: Podporuje léčbu vředů v trávicím ústrojí (např. dvanáctníkových).
Nejvhodnější zdroje: Šťáva ze syrového zelí, čerstvé zelí.
 
Cholin
Další název: Acetylcholin.
Účinek: Pomáhá při trávení a vstřebávání. Součást fosfolipidů, např. lecitinu.
Nejvhodnější zdroje: Pšenice, listová zelenina, zelí, květák, cizrna, čočka, arašídy.
 
Inositol
Další název: Hexahydroxycyklohexan.
Účinek: Podporuje růst vlasů, posiluje srdce; vitamin skupiny B. Nejvhodnější zdroje: Většina ovoce a listová zelenina.
 
PABA
Další názvy: Kyselina paraaminobenzoová (vitamin skupiny B).
Účinek: Podporuje růst. Dobrý na kůži a vlasy.
 
Nejvhodnější zdroje: Melasa, otruby, neloupaná rýže, slunečnicová semena, pšeničné klíčky.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Tvořilka97
Tvořilka97 30. 4. 2018

Odpovědět
sipeji
sipeji 30. 4. 2018

Velmi zajímavé

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 008
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.