
Na Zelený čtvrtek se vyplatí držet se tradice. Tento den si užijme zelené pokrmy, čerstvé zelené bylinky a zeleninu, které nás očistí, nasytí a dodají sílu probouzející se přírody. Už naše babičky věděly, co tělu prospěje, své pokrmy připravovaly tento den především ze zeleniny, luštěnin a divokých bylinek. Nechme se inspirovat i my.
Základem velikonoční kuchyně jsou čerstvé bylinky a zelenina, naše babičky využívaly vše, co kolem nich rostlo. V kuchyni se uplatnila tedy nejen klasická petržel a pažitka, ale i divoké bylinky plné životadárné energie, jako jsou pampelišky, sedmikrásky, mladé kopřivy…
Bylinky našly uplatnění nejen na Zelený čtvrtek v jarních polévkách a zeleninových a luštěninových pokrmech, ale po celou dobu Velikonoc. Přidávaly se do nádivek, polévek, omáček, k pečenému masu, k omáčkám, do pomazánek…
Jarní očista byla dříve běžnou součástí velikonočního jídelníčku. I tradiční jídla, jako nádivky a polévky, měly obsahovat alespoň devět bylin – řeřichu, pampelišku, kopřivu, sedmikrásku, pažitku, šťovík, popenec, jahodový list či list fialky.
S bylinkami a zeleninou se na Zelený čtvrtek připravovaly hlavně luštěniny, které byly nezbytnou součástí velikonočního jídelníčku. Na stole nechyběly fazole, hrách, čočka, kroupy, oblíbená byla také pohanka, z které se vařila pohanková kaše.
Připravoval se třeba „kočičí tanec“, zapečená směs čočky a krup s česnekem, majoránkou a cibulí. Obdobou byl „šumajstr“, kde se místo čočky využily fazole. Vyklíčený hrách se solí a pepřem opečený na másle se nazýval „pučálka“, ve sladké verzi byl ochucený naopak rozinkami.
Nezbytné byly jarní polévky plné bylinek a zeleného. Vařilo se ze zelí, špenátu, či kapusty, připravovaly se saláty. Rozhodně nic nezkazíte, pokud si zelenými bylinkami a zeleninou zpestříte a osvěžíte jakékoli vaše oblíbené jídlo. Možná se vám tento způsob zalíbí a začnete ho ve své kuchyni využívat běžně. Do jarního jídelníčku totiž patří.
Osvěžit se můžete i zeleným nápojem. Tradice dnes využívají i pivovary, které tento den nabízejí zelené pivo, nejčastěji dobarvené právě kopřivami. Nejvíce energie ale jednoznačně získáte, pokud si připravíte zelené smoothie.
Do mixéru vložte cokoli zeleného (polníček, salát, naklíčené mungo, řapíkatý celer, avokádo, jablko či kiwi...), včetně čerstvých bylinek, přidat můžete i lžičku zeleného ječmene, dolijte vodou a důkladně rozmixujte. Pak už si jen užívejte blahodárný nápoj plný živin a zdraví!
Krásný ZELENÝ DEN vám všem!
Jaké pokrmy podávaly naše babičky od Škaredé středy do Velkého pátku a od Bílé soboty do Velikonočního pondělí?
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Budu dělat sekanici s kopřivou.
měli jsme nádivku, plnou zelených bylinek a z cuket, ty jsou taky zelené
Tradice se snažím dodržovat, naši předkové byly moudří a mají svůj jasný význam