avatar
Ifča Edith | ŽENA s.r.o.
vloženo 12. 4. 2017
Líbí se mi

Užijte si Zelený čtvrtek podle tradic a upevněte své zdraví!

avatar
Ifča Edith | ŽENA s.r.o.
vloženo 12. 4. 2017
Líbí se mi
Užijte si Zelený čtvrtek podle tradic a upevněte své zdraví!

Užijte si Zelený čtvrtek podle tradic a upevněte své zdraví!

Na Zelený čtvrtek se vyplatí držet se tradice. Tento den si užijme zelené pokrmy, čerstvé zelené bylinky a zeleninu, které nás očistí, nasytí a dodají sílu probouzející se přírody. Už naše babičky věděly, co tělu prospěje, své pokrmy připravovaly tento den především ze zeleniny, luštěnin a divokých bylinek. Nechme se inspirovat i my.

Divoké bylinky rovnou na talíř. Očista k svátkům patří

Základem velikonoční kuchyně jsou čerstvé bylinky a zelenina, naše babičky využívaly vše, co kolem nich rostlo. V kuchyni se uplatnila tedy nejen klasická petržel a pažitka, ale i divoké bylinky plné životadárné energie, jako jsou pampelišky, sedmikrásky, mladé kopřivy

Bylinky našly uplatnění nejen na Zelený čtvrtek v jarních polévkách a zeleninových a luštěninových pokrmech, ale po celou dobu Velikonoc. Přidávaly se do nádivek, polévek, omáček, k pečenému masu, k omáčkám, do pomazánek…

Jarní očista byla dříve běžnou součástí velikonočního jídelníčku. I tradiční jídla, jako nádivky a polévky, měly obsahovat alespoň devět bylin – řeřichu, pampelišku, kopřivu, sedmikrásku, pažitku, šťovík, popenec, jahodový list či list fialky.

Luštěniny a polévky se zeleným. Vyzkoušejte stará tradiční jídla

S bylinkami a zeleninou se na Zelený čtvrtek připravovaly hlavně luštěniny, které byly nezbytnou součástí velikonočního jídelníčku. Na stole nechyběly fazole, hrách, čočka, kroupy, oblíbená byla také pohanka, z které se vařila pohanková kaše.

 

Připravoval se třeba „kočičí tanec“, zapečená směs čočky a krup s česnekem, majoránkou a cibulí. Obdobou byl „šumajstr“, kde se místo čočky využily fazole. Vyklíčený hrách se solí a pepřem opečený na másle se nazýval „pučálka“, ve sladké verzi byl ochucený naopak rozinkami.

Nezbytné byly jarní polévky plné bylinek a zeleného. Vařilo se ze zelí, špenátu, či kapusty, připravovaly se saláty. Rozhodně nic nezkazíte, pokud si zelenými bylinkami a zeleninou zpestříte a osvěžíte jakékoli vaše oblíbené jídlo. Možná se vám tento způsob zalíbí a začnete ho ve své kuchyni využívat běžně. Do jarního jídelníčku totiž patří.

Zelené nápoje plné energie

Osvěžit se můžete i zeleným nápojem. Tradice dnes využívají i pivovary, které tento den nabízejí zelené pivo, nejčastěji dobarvené právě kopřivami. Nejvíce energie ale jednoznačně získáte, pokud si připravíte zelené smoothie.

 

Do mixéru vložte cokoli zeleného (polníček, salát, naklíčené mungo, řapíkatý celer, avokádo, jablko či kiwi...), včetně čerstvých bylinek, přidat můžete i lžičku zeleného ječmene, dolijte vodou a důkladně rozmixujte. Pak už si jen užívejte blahodárný nápoj plný živin a zdraví! 

Krásný ZELENÝ DEN vám všem! 

 

Inspiraci na zdravý zelený nápoj najdete ZDE

Jak si Zelený čtvrtek užíváte vy? Dopřáváte si dostatek zeleného? 

 

Jaké pokrmy podávaly naše babičky od Škaredé středy do Velkého pátku a od Bílé soboty do Velikonočního pondělí

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
evionka 14. 4. 2017

odpovědět
avatar
lemur 14. 4. 2017

Budu dělat sekanici s kopřivou.

odpovědět
avatar
Ovace 14. 4. 2017

odpovědět
avatar
hudlenka 13. 4. 2017

měli jsme nádivku, plnou zelených bylinek a z cuket, ty jsou taky zelené

odpovědět
avatar
sipeji 13. 4. 2017

Tradice se snažím dodržovat, naši předkové byly moudří a mají svůj jasný význam

odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
9
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
68 333
registrovaných inspirativních žen
2 889
testovaných produktů
108 807
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.