
„Tuky jsou obrovský zdroj energie a v kombinaci s cukry jsou přímo dokonalá cesta k obezitě a dalším zdravotním komplikacím,“ říká výživová poradkyně Cesty do plavek Jana Krátká. V dnešní stravě jich máme často přebytek a tento zdroj energie se pak ukládá do našich vlastních tukových zásob.
V dietě se proto snažíme snížit příjem tuků a sacharidů a navýšit příjem bílkovin, které jsou důležité pro stavbu naší svalové hmoty. Výhodou bílkovin je i skutečnost, že na jejich trávení spotřebuje organismus více energie, než na trávení tuků a sacharidů.
Tuky ve stravě jsou nejvydatnějším zdrojem a zásobárnou energie, chrání naše tělo před únikem tepla, umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E a K a jsou potřebné k tvorbě hormonů. Proto se jich rozhodně nezříkejte. Pouze zásadně upravte množství a výbírejte si ty zdravé.
U tuků není dělení na rostlinné a živočišné v závislosti na našem zdraví tak jednoduché. Neplatí, že veškeré rostlinné tuky jsou zdravé.
Při nákupu a výběru se orientujte podle označení na obalech a zajímejte se o to, zda jde o tuky nasycené či nenasycené. Přičemž přednost byste měly dávat potravinám, kde převažují tuky nenasycené.
Obecně jsou dobrým zdrojem nenasycených tuků oříšky, ryby a rostlinné oleje, zdrojem těch nasycených pak především živočišné tuky, jako sádlo a máslo…
Ovšem například palmové a kokosové oleje jsou také velkým zdrojem nasycených tuků, tedy těch nevhodných. Proto i tady dávejte pozor, v dobré víře, že jde o rostlinné oleje, se můžete omylem zásobovat podobnými tuky, které najdete třeba v sádle.
Některé potraviny obsahují zároveň vhodné i nevhodné živiny pro dietu. Například vejce má 6 g plnohodnotných bílkovin a 6 g tuku, z toho jen 1,5 g těch špatných. To je důvod, proč při hubnutí nevyužíváme veškeré žloutky v receptech a vystačíme u některých vajec jen s bílky.
Pokud jste zcela zdravá, žloutků není třeba se obávat a není nutné je z jídelníčku zcela vyloučit. Můžete si bez obav připravit omeletu ze 4 bílků a jednoho až dvou žloutků. Bude tak lépe chutnat a dostanete i přiměřené množství cholesterolu, které tělo potřebuje na tvorbu steroidních hormonů. Ty jsou důležité pro vaši stavbu tkání místo ukládání tuku.
Nejdůležitější je vždy vyvážený poměr všech živin v jídelníčku. Doporučený příjem tuku je obvykle uváděn jako polovina příjmu bílkovin, nikoli však při hubnutí, kdy bílkoviny navyšujete a o to naopak snižujete sacharidy a tuky.
Pokud upřednostňujte příjem sacharidů (máte rády např. vločky s ovocem, chléb a přílohy), je třeba snížit tuky na minimum, vyhýbat se těm nasyceným (ty jsou především v produktech živočišného původu, ale nejen, jak už víte) a dát přednost dobrým – nenasyceným tukům, jež obsahují hlavně ryby, ořechy a oleje.
V případě, že nemáte při dietě problém naopak snížit množství sacharidů, můžete přijímat více energie z tuků.
Jak zacházet se sacharidy při hubnutí? A je v dietě vhodné ovoce?
Milujte sladké? Víme, jak zdravě mlsat i při dietě!
Proč jsou bílkoviny při hubnutí a posilování těla důležité?
Znáte proteinový prášek a víte, jak ho využít ve vašich receptech?
Místo počítání kalorií odhadujte poměr živin
Jak je to s vaší vůlí? Chcete změnu, ale stále to odsouváte?
Láhev dobrého vína vyběháte po příjemných pěti kilometrech
Dopřáváte si večer sklenku? Pozor na alkohol, prázdné kalorie se ukládají do tuku
Zhubněte i s běžnými potravinami. vyzkoušejte kuchařku Jany Krátké
Jak nejlépe snídat a nastartovat metabolismus?
Trénujte v přírodě, doma či v posilovně. jak na to vám ukážou praktická videa
Jana Krátká, průvodkyně Cesty do plavek, si sama prošla zdravotní krizí
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
skvěle se to dá uhlídat .. úžasné typy
Super článek