Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Lucifera
Lucifera
Vloženo 13. 7. 2016
Líbí se mi

Stévie

Lucifera
Lucifera
Vloženo 13. 7. 2016
Líbí se mi
Stévie

Stévie

 

Sladší než cukr, přesto zdravější

Stévie sladkáSlyšeli jste už někdy o stévii? Jde o vzácnou rostlinku s úžasnými výsledky.

Stévie je významná zejména tím, že je až 300krát sladší než běžný cukr a přitom nezvedá hladinu krevního cukru. Ke všemu ho ještě napomáhá stabilizovat. Je vhodná tedy pro diabetiky a pro ty, kteří by chtěli korigovat svá kila. Může být teď alternativou pro ty, kteří si bez sladkého nedokážou život představit.

Stévií se dají sladit různé potraviny, například i ty, které sami o sobě mnoho kalorií nemají. Stévie je zcela sladidlo přirozeného původu, které lidskému organismu neuškodí.

Této rostlině se přezdívá sladká tráva, medové lístky i cukroušek. Původem je z Jižní Ameriky. Přesněji z oblasti řeky Paraná.

Indiáni stévii používali jako sladidlo, ale zároveň jako léčivou bylinu. Měla pomáhat při pálení žáhy, cukrovce I. a II. typu, k dezinfekci úst a jako prevence proti zubnímu kazu. Používala se také na jiné zdravotní problémy. Například pomáhá podpořit funkci slinivky, chrání před vysokým tlakem, napomáhá správnému trávení, zhutňuje svalovou hmotu. Pomáhá na akné i ekzémy, snižuje chuť na tabák i alkohol. Pomáhá proti virům a bakteriím. Napomáhá hojení ran.

Domorodci, kteří tuto rostlinu aktivně žvýkají, skoro vůbec netrpí problémy spojenými se zubním kazem.

Rostlina se dá i dnes snadno sehnat. Můžete ji zakoupit i přes internet. Dá se pěstovat i doma. Je to rostlinka, která miluje světlo, teplo a vlhko. Původem je z tropických a subtropických oblastí. Nejlépe se jí bude dařit ve skleníku, nebo na okně nad topením.

Stévie: Pěstování v květináči

Úžasná rostlina se dá pěstovat i v pohodlí domova. Stévie sladká je ráda v květináči nejlépe na východním parapetu. Sladkost si rostlina tvoří tím více, čím má více světla a tepla. Jedna rostlina je schopna vyprodukovat až půl kila sušených lístků. V létě je vhodné dávat rostlinu ven a v zimě domů. Dá se tvarovat řezem, aby snadněji obrážela.

Sušené lístky této rostliny jsou sladší než začerstva. Pokud se lístky žvýkají, sladká chuť vydrží v ústech dlouho. Lístky se můžou sladit studené i teplé pokrmy, používají se hlavně při výrobě žvýkaček, zubních past a kloktadel.

Stévie je sladší než obyčejný řepný nebo třtinový cukr a má nulovou energetickou hodnotu. Chuť jejího cukru je v mnohém podobná jako u řepného.

Stévií se dají sladit i nápoje, udržuje hladinu cukru v krvi i játrech, snižuje únavu, pomáhá v boji proti obezitě, povzbuzuje mentální aktivitu, vhodná k použití i na strie.

Rostlina stévie dorůstá až do výšky 50 cm. Dobře se jí daří už od 9 stupňů Celsia a výš. Množí se řízky a indiáni ji užívali převážně k oslazení čaje yerba maté.

Lístky této rostliny se používají ke slazení. Použít se dají čerstvé, mražené i sušené. Čerstvé lístky této rostlinky obsahují i vitamíny E, K, P, A, C, B, minerály a antioxidanty. Použít se dají i extrakty. Dají se sehnat v obchodech se zdravou výživou, nebo speciálních prodejnách.

 

zdroj: www.horoskopynamiru.cz

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
sasidlo
sasidlo 25. 6. 2020

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 23. 6. 2020

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 3. 4. 2020

super

Odpovědět
Ovace
Ovace 30. 12. 2016

Skvěle

Odpovědět
k.eva
k.eva 29. 7. 2016

stévii mám, tak už vím, co mám dělat

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
98 115
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.