
Mléko a mléčné výrobky bývají často spojovány s mylnými informacemi v souvislosti se zdravím. K tomuto tématu se vyjadřuje MUDr. Petr Tláskal, CSc, který působí jako vedoucí lékař oddělení léčebné výživy a předseda Nutričního týmu ve FN Motole v Praze.
Co si vlastně můžeme představit pod pojmem správný životní styl v oblasti výživy?
„Náš organismus potřebuje dostatek energie. Tato potřeba je samozřejmě zvýšená u dětí a mladých lidí a sportovců. Mléko je první potravou, kterou po narození přijímáme. Připomínám také, že je velice důležité stravovat se všestranně.“
Jak často bychom měli mléko a mléčné výrobky konzumovat a proč?
„Dospělý člověk by měl denně jíst alespoň dvě porce mléčných výrobků. Může to být cokoliv, mléko, kefír, jogurt či jiné. Zakysané mléčné výrobky obsahují cenná probiotika, jenž posilují mikroflóru a zlepšují trávení. Mléčné produkty jsou bohatým zdrojem vápníku, který tvoří stavební složku kostí.“
Co když člověk trpí intolerancí laktózy?
„V takovém případě je třeba najít jinou cestu, nejlépe individuálně řešit s lékařem. Existují další možnosti, jak přijímat potřebné živiny a cenné látky, aniž bychom ohrožovali své zdraví.“
Jak je to s mlékem v kávě, je skutečně tak nezdravé?
„Toto je mýtus, o kterém se velice často píše, ale není to pravda. Mléko v kávě nijak neškodí, samozřejmě platí i zde - všeho s mírou. Bohužel lidé často důvěřují zcela nepodloženým informacím.“
Ve středu 15. 2. se v Praze konala tisková konference k příležitosti oslav výročí tradičního českého výrobce mléka a mléčných výrobků, Mlékárny Valašské Meziříčí, které mj. aktivně podporují mladé talentované sportovce.
Mlékárny úzce spolupracují také s mladým talentem, kterým je juniorský mistr světa v desetiboji z roku 2014 - Jiří Sýkora. Tento nadějný sportovec si dobře uvědomuje, jak je důležité zaměřit se na zdravý životní styl. Zvýšená konzumace mléčných výrobků je pro jeho zdraví a výkony nezbytná.
A co mě ještě na tiskovce zaujalo? Lidé nejvíce kupují tradičně kefíry a jogurty. A nejoblíbenějšími příchutěmi jsou jahoda a čokoláda. Češi jsou v tomto ohledu spíše konzervativní, nové a poněkud neobvyklé příchutě se u nás moc neprodávají. Umíte si představit například „slaný“ jogurt?
A jak to máte vy s mléčnými výrobky? A jaké příchutě máte nejraději? Takže mléku a mléčným výrobkům zdar a na zdraví!
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
S tímhle nemohu souhlasit Mléko, které přijímáme po narození má naprosto jiné složení než mléko, které kupujeme v dospělosti (souvisí to s obsahem kaseinu). Na to je spousta výzkumů. A co se týká mléka v kávě, tak přispívá k překyselení organismu. I na to existují výzkumy. Vápníku získáme dost i z rostlinné stravy, popřípadě z doplňků stravy
piji kávu černou ... do espresa mléo nepatří s chutového hlediska ... jinak si mléko občas dám radši mám jogurty a jiné mléčné výrobky
Já osobně, piji CARO a bez mléka. Dělám si z Tibetské houby kefír. Po tom co jsem ochutnala mléko od krávy a kozy, tak kupované pro mne skončilo, to se snad ani mlékem nazvat nedá.
O škodlivosti mléka v kávě už toho bylo řečeno a napsáno hodně. Po přečtení vašeho článku mám brát tvrzení primáře Mudr.Jana Miklánka , který píše o nebezpečí kombinace, jako nepravdu? tvrdí, že Působí totiž velice špatně na dvanácterník neboli duodenum, který pak v křeči stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní. Dále pak zablokuje i celý žlučník atd atd.... ?
Mléko je nejlepší zdroj vápníku