Rakytník zatočí i s depresí…
Ano, je to tak! Málokdo totiž ví, že plody rakytníku obsahují velký podíl alkaloidu hippopheinu, který je v těle přeměňován na serotonin velmi důležitý hormon, který chybí mnoho lidem trpící depresí. Pokud tedy ve svém okolí máte známého, který se potýká s depresí, hned máte tip na vhodný a zdravý dárek…
 
Praktické rady…

Pokud chcete pěstovat Rakytník řešetlákový a chcete sklízet zdravé bobulky, musíte si pořídit samčí i samičí keřík. Samčí má více pupenů, ale v zahrádkářství vám samozřejmě poradí. Lépe dva kluci na jednu holku a blízko u sebe :o)
Slunné stanoviště, sklízet konec srpna, nepřezrálé plody, na podzim keře zastřihovat rychle rostou, takže byste mohli mít za chvíli na zahradě obra…
Sklízení je dost časově i psychicky náročné, protože keře mají velmi ostré zákeřné trny, ale obrňte se trpělivostí, pro zdraví je potřeba něco obětovat. Doporučuji vzít větvičku pěkně oběma rukama a střídavě otrhávat, jde to rychleji…nebo větvičky s plody ostříhat dát do mrazáku a nechat zmrznout a pak plody jednoduše oklepat a je to bez práce a píchanců. Ale čerstvé plody jsou zdravější, než zmrzlé…

 
Jak jsem vařila domácí rakytníkovou marmeládu…
Z rakytníku můžete zpracovat vše, listy kořen, ale přece jen bobule jsou nejsnadnější na zpracování.Rakytníkovou šťávu na odšťavňovači zpracujete v cukuletu, samozřejmě nejlépe následně v poměru 1:1 s přídavkem cukru, jinak budete přímo překyselení.
Ovšem natrhat rakytníkové bobulky je o život. Trny jsou velmi ostré a nesnesitelně píchají do rukou, ale pokud chcete vitamínovou bombu, musíte trny jednoduše  ignorovat. Takže na domácí  zdravou rakytníkovou marmeládu potřebujete:
2kg …zralé bobulky Rakytníku řešetlákového
2kg …cukru krystal
2 sáčky Gelfixu 1:1na hodně kyselé ovoce
Plody rakytníku omyjeme, důkladně povaříme, směs propasírujeme, přidáme Gelfix dle návodu a nakonec cukr (je potřeba hodně, jelikož rakytník je velmi kyselý)…nakonec jsem přidala půlku vanilkového pudinku, ten je důležitý! chuť je pak zajímavější…Pudink je třeba řádně rozmíchat, aby se neutvořily hrudky…
Uvařenou marmeládu ihned vlijeme do připravených skleniček, obrátíme víčkem dolů na 2 minutky, aby se víčko pěkně chytlo a to je vše …