Zima je pryč, a my si užíváme jarní náladu. Nálada je ale spojená s tím, co jíme, a proto si můžeme dny udělat hezčí a spokojenější.
Na jaře je důležité organismus hýčkat čerstvými a netučnými potravinami.
Zelenina na prvním místě
Pevné místo v našem jídelníčku by měla mít zelenina, která bohatstvím cenných látek dokáže pozitivně ovlivňovat náladu.
K té „nejveselejší”  zelenině patří zejména brokolice, celer, rajčata, červená řepa, kedlubny, špenát, mrkev a kapusta. Vyplatí se také používat co nejvíce cibuli a česnek,“ radí Jarmila Mandžuková ze serveru receptnazdravi.cz a specialistka na zdravý životní styl. Například zelí působí jako spolehlivý krotitel stresu, a ještě obsahuje vitaminy A, C, E a beta karoten.
 

Ovoce, které rozveselí
O ovoci se říká, že v sobě nahromadilo hodně slunce, a proto navozuje optimistickou náladu. „Borůvky, ananas, meruňky a broskve díky cenným látkám harmonizují psychiku, osvěžují, navozují dobrou náladu a odstraňují únavu,“ vysvětluje Mandžuková.
Podle ní se dokonce banánům někdy říká »žlutý dodavatel štěstí«. Dokážou stimulovat tvorbu tzv. hormonu štěstí, který navozuje uvolnění a napomáhá překonat únavu po déletrvající zátěži. Spokojenost, klid a pocity štěstí vám navodí i sušené ovoce. Zlepšuje náladu, zbavuje nervozity, podporuje čilost a pomáhá při únavě.
Důležité jsou take!
Mořské ryby, kuřecí a krůtí maso jsou zdrojem bílkovin bohatých na důležité látky. Jde hlavně o nezbytné aminokyseliny, které mají pozitivní vliv na naši náladu a rychlost duševních reakcí. Také jogurt a ostatní mléčné výrobky spouštějí okamžitě tvorbu tzv. hormonu štěstí. Ideální dávku radosti vám poskytne denně jeden jogurt nebo půl litru zakysaného nápoje. A víte, proč těstoviny vyvolávají pocit štěstí? Podle Jarmily Mandžukové, obsahují hodně sacharidů, které ovlivňující naši náladu.
Ořechy a luštěniny posílí nervy
Pravidelná konzumace luštěnin dokáže posílit nervy, dodat elán a energii a poskytnout duševní svěžest. „Ovesné vločky jsou účinnými regulátory našich emocí, pomáhají proti depresivním náladám, působí jako sedativum, uklidňují při přepracování, léčí neurózy a nervové slabosti,“ vyjmenovává Mandžuková. Podle ní i všechny ořechy, mandle a různá semínka působí jako uklidňující prostředky, které mají pozitivní vliv na naši psychiku a zlepšují kvalitu spánku
Desatero proti jarní únavě:
1. Vstávejte o 10 minut dřív a dejte si vlažnou sprchu. Ta vás probere a nastartuje.
2. Snídejte! Nahraďte bílé pečivo celozrnným a cereáliemi s vysokým obsahem vlákniny.
3. Podpořte zesláblý organismus vhodnými ovocem a zeleninou
4. Pokud denně zkonzumujete 300 – 500 g ovoce a zeleniny a omezíte živočišnou stravu, budete se cítit lépe.
5. Pijte obyčejnou vodu, bylinné čaje a zeleninové šťávy. Také omezte konzumaci alkoholu, prospějete svým játrům.
6. Hýbejte se a sportujte, abyste zredukovali tukové »zimní« zásoby.
7. Zkuste chodit do práce pěšky, vyjděte do patra po schodech. Nevynechejte žádnou příležitost k pohybu.
8. Posilte střevní mikroflóru. Jezte zakysané výrobky.
9. Snažte se jít spát brzo. V ložnici nepracujte ani se nedívejte na televizi.
10. Pokud máte čas a peníze, zařiďte si detoxikační kúru v salonu krásy nebo v lázních.
 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account