Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Eva Nytrová
Eva Nytrová
Vloženo 10. 10. 2021
Líbí se mi

Proč se věnuji stravování podle ročních období?

Eva Nytrová
Eva Nytrová
Vloženo 10. 10. 2021
Líbí se mi
Proč se věnuji stravování podle ročních období?

Proč se věnuji stravování podle ročních období?

Protože je to přirozené. Naše tělo reaguje v souladu s přírodou a jejími přirozenými cykly. To, že jsme to přestali vnímat, je dáno naším životním stylem.

Potravin je dostatek, vlastně u nás nadbytek, a to ve velmi širokém sortimentu. V létě i v zimě máme na pultech téměř všechny potraviny, protože je přemísťujeme z jedné části planety na druhou. Prostě a jednoduše si mohu dát čerstvé jahody kdykoliv, nejen v době jejich přirozeného dozrávání u nás, v místě, kde žijeme.

Je naší škodou, že nevěnujeme pozornost jemným signálům našeho těla, které si přirozeně říká o jídlo teplé nebo ochlazující, podle toho, v jakém ročním období, nebo v jaké zdravotní kondici se nacházíme.

 

Na druhou stranu je pro nás výhodou, některá doporučení přírodní medicíny a poznatky našich babiček do svého stravování a životního stylu zařadit.

Proč? Ve své podstatě nejde o ty jahody. Jídlo jako takové je palivem pro naše tělo. To, jak se stravujeme, nám pomáhá si uchovat své zdraví, dobrou kondici i dostatek energie. Naše stravovací dysbalance se zpravidla v krátkém časovém intervalu neprojeví. V dlouhodobém měřítku již ano. A to nejen v tom našem tradičním nabírání kil, které umíme vnímat asi nejlépe.

Kvalitní a vhodné jídlo nám pomáhá zvládat změny v ročních obdobích, podporuje naši imunitu a zdraví.

Proto se ve svých doporučeních budu věnovat vhodným potravinám, jejich přípravě po celé období roku.

Dalšími významnými kapitolami stravování jsou také naše životní etapa, ve které se nacházíme a naše zdravotní kondice. I zde hraje jídlo a stravování velmi významnou úlohu. Ale budeme jednotlivé kapitoly představovat postupně.

Pohled na potraviny a stravování očima tradiční čínské medicíny je zajímavý a věřím, že i vám se bude takto jevit. V žádném případě nezatracuji nejmodernější poznatky v oblasti výživy. Ony se až tak mnoho od těch tradičních, které nyní oprašujeme, neliší. Hovoří možná moderním jazykem a novými názvy, ale ve velké míře se shodují s tím, co již díky pozorování a životní zkušenosti naši předkové běžně ve svém životě aplikovali.

Ráda využívám všechny informace a vybírám si ty, které korespondují s mým tělem, s mým zdravím. Budu ráda, pokud si i vy naleznete svůj přístup k jídlu, stravování, ke kráse a zdraví. Protože zde vše se vším souvisí. S přibývajícím věkem mi některá doporučení z pohledu ročních období dávají více a více smysl.

Je dobré si uvědomit, že naše tělo nám jen vrací to, co mu my sami dáváme. Mnohé vydrží a je s námi stále 24 hodin x 7 dní po celý rok. Chováme-li se k němu macešsky velmi dlouho, vrátí se nám to po létech právě v kvalitě našeho zdraví a našeho života.

A proto je fajn si včas uvědomit, jak projevit lásku a péči svému tělu, např. prostřednictvím přirozeného stavování podle ročních období. Ono to vůbec není náročné, stačí jen přijmout, že v každém tom období je pro tělo lepší ta či ona potravina, bylinka či koření, které máme zpravidla běžně v naší spíži nebo chladničce.

A jaká ta období máme?

  • Jaro – období elementu Dřevo
  • Léto – období elementu Oheň
  • Pozdní léto – období elementu Země
  • Podzim – období elementu Kov
  • Zima – období elementu Voda

V dalších článcích se více dozvíte právě o jednotlivých obdobích… máme na to celý rok.

Můžete mi napsat vaše dotazy právě k tématu – stravování podle ročních období. Ráda na ně odpovím v některém z dalších blogů nebo na našem facebooku Hubnu hravě s Evou či ve FB skupině Hubnu hravě - kila, která baví. Těším se na otázky i na vás –  Eva

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
sipeji
sipeji 11. 10. 2021

Myslím že jíst podle ročních období má logický význam.

Odpovědět
Eva Nytrová
Eva Nytrová 11. 10. 2021

hudlenka
hudlenka 10. 10. 2021

Je to asi zajímavý způsob stravování...mě v zimě nechutnají jogurty... studené z lednice ne a v pokojové teplotě už vůbec ne...

Odpovědět
Eva Nytrová
Eva Nytrová 10. 10. 2021

Jogurty jsou další potravina, která je ochlazující. Vaše tělo reaguje velmi dobře, když vám v zimě nechutnají. Tělo ví ...

Kahomar
Kahomar 10. 10. 2021

podle ročních období, to mě ještě nenapadlo, i když je pravda, že v zimě mi třeba vůbec nechutná syrová zelenina...například

Odpovědět
Eva Nytrová
Eva Nytrová 10. 10. 2021

A to je přesně správně. Zima potřebuje teplé jídlo, abychom si chránili energii. Proto máte-li ráda zeleninu, je vždy dobré si ji orestovat nebo lehce prohřát. Nemusí být vždy vařená. I já si v zimě dělám zeleninu tzv. na zkus, a jím ji teplou

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 423
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.