Velikonoce jsou oslavou jara, života, znovuzrození. K jaru patří zelená barva, a to i na talíři, proto využívejte ve své kuchyni nejen zelenou zeleninu, ale i divoké bylinky, čerstvé dary probouzející se přírody. Jaro je znovuzrození, očista od starého a prostor pro vše nové, mladé, svěží. Vyčistěte nejen své příbytky, ale očistěte i své tělo, mysl, dáte tak prostor nové jarní životadárné energii, o níž věděly své už naše babičky. Jak vypadal tradiční velikonoční stůl?
Na Škaredou středu pokliďte a připravte trhance
O Škaredé, neboli Sazometné středě se vymetaly saze z komína, poklízelo se už od pondělí. Připomínal se Jidášův škaredý skutek. Lidé by se však neměli škaredit, jinak by měli zachmuřenou tvář každou další středu. Nastavte tedy svou mysl pozitivně a buďte na sebe milí a přívětiví. Budete se sami hned cítit lépe.
Jídlo na talíři by mělo vypadat nepovedeně. Bramboráky či placky, proto hospodyňky při obracení trochu potrhaly, vznikly tak tradiční trhance. Pokud máte na bramboráky taky chuť, nezapomeňte je posypat čerstvou pažitkou či jinými bylinkami.
Na Zelený čtvrtek jezte zeleninu, luštěniny a bylinky
Abyste byli po celý rok zdraví, měli byste právě o Zeleném čtvrtku jíst co nejvíce zeleného: špenát, zelí, zelené saláty, či salát z mladých kopřiv. Tento den vařily naše babičky z jarní zeleně a luštěnin. Pekly se sladké jidáše z kynutého těsta, nechyběly preclíky, pletence nebo škvarkové placky, které se přikusovaly k jarním polévkám ozdobeným čerstvými bylinkami.
Menu Zeleného čtvrtku má být plné zelené zeleniny a čerstvých bylinek, neobejde se bez zeleného či luštěninového salátu, jarní polévky a jídel z mladých kopřiv. O životodárné síle kopřiv se dočtete více příště.
Na Velký pátek si připravte rybu či hustou polévku
Na Velký pátek se obvykle držel půst až do snídaně na Bílou sobotu. Kdo se na půst necítil, mohl si připravit rybu. Ti, kteří si rybu nemohli dovolit, nebo ji zkrátka neměli, si napekli z bramborového těsta „náhražku“ ve tvaru ryby.
Někde se zase připravovalo jediné jídlo dne – sytá hustá polévka z toho, co dům dal. Vyzkoušet můžete třeba hrstkovou.
Podle pověr se také otevírají ve skalách poklady a voda z horských pramenů se mění na víno. Tak vyzkoušejte, k rybě se víno výborně hodí. A ať už to dopadne jakkoli, pramenitá voda vašemu zdraví rozhodně prospěje! Na vaše zdraví! *wine*
Co se podávalo o Bílé sobotě, na Boží hod a o Velikonočním pondělí se dočtete ZDE.
Jaké velikonoční pokrmy připravujete v tyto dny vy? Necháte se inspirovat tradicí našich předků?
Oslavte svátky jara tradičně! Připravte velikonoční pokrmy podle našich babiček
-
Koronavirus – základní info
LuckaKlimentová||Krása a zdraví
Koronavirus se šíří překvapivě rychle, a to i v inkubační době, kdy nemusíme mít žádné příznaky. Špatná zpráva je,...
-
I kaštan je léčivý
Lenka Hudečková||Krása a zdraví
V úterý jsme byli v zámeckém parku ve Valči a sebraly jsme s dcerou spoustu kaštanů. Některé na hraní...
-
Když sex zabíjí
MarkétaKročilová||Krása a zdraví
Jak prevence může zachránit životy obou pohlaví Sobotní článek na zpravodajském serveru www.novinky.cz o další mladé ženě, která zemřela...
-
Jedete na dovolenou? Nenechte se překvapit zloději!
Andrea Fuglíková||Krása a zdraví
Jsem ráda, že jsem tento článek stihla dopsat ještě předtím, než se všechny dámy rozprchnete na dovolené, prázdniny a své...
-
Každá nemoc je vyléčitelná. Bez léků.
MarieVavrochová||Krása a zdraví
Celé naše tělo je jeden celek. Žádný kousek těla, žádný orgán nemůže fungovat bez těch ostatních. Začne-li být něco v...
-
Tak a co tedy je to zdravé ??
MirkaVasulkova||Krása a zdraví
Nevím co si o tom mám myslet. Několik let nám vtloukají různí vědátoři co je pro naše tělo nejlepší....
-
plachetnicí do Mentonu
MarkyVolf||Krása a zdraví
Žiji již 22 let v Itálii. Tuto zem miluji a považuji ji za můj druhý domov, a tak zasvětím vás...
-
Alkohol při keto dietě. Můžete trošku, nebo máte zákaz?
Prodietix s.r.o.||Krása a zdraví, hubnutí, keto, péče o sebe
Co si dát k pití v dietě? Máte před sebou oslavy konce roku, rodinou sešlost, nebo třeba firemní párty...