Překvapivě mnoho lidí bývá šokováno při zjištění, že se pražená zrnková káva po zalití vodou zázračně nerozpustí. Simsala bim – a nic. Koneckonců není divu. V televizních reklamách dennodenně pozorujeme nadmíru spokojené a blažené výrazy lidí rozplývajících se nad hrnkem instantní kávy, a tak nabýváme dojmu, že právě tato bude pro nás ta pravá. Co je ovšem rozpustná káva zač?
Rozpustná káva se začala objevovat na začátku 20. století a nejprve sloužila především vojákům na frontě. V roce 1938 se výroby rozpustné kávy ujala firma Nestlé a odstartovala tak úplně novou éru v historii kávy.
Výroba instantní kávy začíná tím, že se v továrně pravidelně vyluhují miliony „šálků“ klasické upražené kávy. Takto uvařená káva se následně usuší (buďto mražením či spreyováním) a tím vznikne známý a tolik oblíbený prášek. Takže ano, zalitím tohoto prášku si ve své podstatě připravujete „druháka“.
Je pochopitelné, že během tohoto procesu káva ztrácí velké množství svých skvělých vlastností, jako je obsah kávových olejů, velké množství antioxidantů a aromatických látek. Tedy… pokud byla vstupní surovina alespoň trochu kvalitní a je tak, co ztrácet… Je jasné, že v prášku se mohou lehce schovat zrnka, která by se v celku neprodala, a je nám také jasné, že o podobné praktiky továrních výrobců není nouze.
S čím se ovšem žádný kafař vážně nesmíří a co nemůže oželet, je samozřejmě právě jemná lahodná chuť a příjemné aroma. A když není v instantní kávě přirozeně, tak se musí nějak dohnat. A taky že se poctivě dohání… Mnozí pak bývají v kavárně zmateni a překvapeni z toho, že pravá zrnková káva není nijak aromatizovaná a je přirozeně bez umělé příchuti čehosi.
No a tak tedy visí ve vzduchu otázka – pít, či nepít?
Poznámky jedné kafařky: Je rozpustná přípustná?
-
ZERO WASTE
Dominika Šimonová||Krása a zdraví
Zero waste, životní styl, který v posledním roce nabírá na obrátkách a začíná se o něj zajímat stále více...
-
Proteinový chléb a jeho výhody
KamilaKřivčíková||Krása a zdraví
Pečivo je v poslední době haněno jako strůjce nadváhy či zdravotních problémů. Jaký pohled na tento názor máte...
-
Babí léto – doba zrání, sklizně a nových výzev. Vychutnejte si dary přírody!
IvanaSýkorová||Krása a zdraví
Čas pozdního léta provází zrání, sklízíme dary přírody, užíváme si hojnosti země. Je to čas rovnováhy a nových začátků....
-
Jak jsem potkala svého plastického chirurga a čím mě vyzbrojil
Eva Čejková||Krása a zdraví
Měla to být schůzka jako každá jiná. Nasadila jsem lodičky a klobouk. Obzvláště na tohoto muže musím dobře zapůsobit,...
-
Dokonalé letní opálení pro všechny typy pleti!
Tereza Tabarková||Krása a zdraví
Bezpečné bronzování: Jak se opalovat podle vašeho typu pleti Docílit perfektního opálení, aniž bychom riskovaly rakovinu kůže nebo kosmetické...
-
Aby bylo hubnutí účinné, podpořte ho pohybem
Zita Kolínská||Krása a zdraví, cvičení, hubnutí
Když začínáme před létem hubnout do plavek, máme dvě možnosti, jak k tomu přistoupit: buď upravíme jídelníček, nebo se...
-
Kemp, kde ucítíš ohýnek za podrážkou
NikolaBartakova||Krása a zdraví
Běh se stal fenoménem poslední doby. Všude kam se podíváš někdo běhá, ale zamyslel jsi se někdy nad tím...
-
V Sintexu vyrábí nanoroušky a vyvíjí textilie k vícenásobnému použití
ClaudiaSrníková||Krása a zdraví
Výzkum, vývoj a umění reagovat na aktuální situace jsou důležitou součástí fungování společnosti Sintex, které posouvají zažité představy o...