Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

evabel
evabel
Vloženo 14. 10. 2020
Líbí se mi

Pomelo, to je citrusová vitamínová bomba. Určitě ochutnejte!

evabel
evabel
Vloženo 14. 10. 2020
Líbí se mi
Pomelo, to je citrusová vitamínová bomba. Určitě ochutnejte!

Pomelo, to je citrusová vitamínová bomba. Určitě ochutnejte!

Nechutná vám grep ani pomeranč? Ochutnejte pomelo. Vitamínovou bombu, která vyléčí kašel, oteklý kotník i kocovinu. Pomelo je citrusový plod, který už pár let rozšiřuje nabídku obchodů s  ovocem a chutná jako pomeranč křížený s grepem. Nemusíte se setkat pouze s názvem pomelo. Je známé také jako šedok, z anglického Shaddock. Je výborné, plné vitamínů a umí léčit neduhy.

Odkud k nám přišlo

Pomelo je populární zejména v jihovýchodní Asii, díky své vynikající chuti a odtud také pochází. Přesné místo původu není známo, jako nejpravděpodobnější se však jeví Malajsie, Thajsko a Indonésie, kde se pomelo pěstuje a volně roste. Jedná se o  pravděpodobně největší citrusový plod. Plod pomela dorůstá váhy až 5 kg, ale více jsou vidět pomela s hmotností okolo 1 kg. Dužinu má pomelo bledě žlutou, oranžovou až červenou. Je vydatným zdrojem draslíku, manganu, železa a vody. Díky vysokému obsahu vitaminu C se pyšní také antioxidačními účinky.

Velký trnitý strom

Na exotické dovolené si můžete pomelo utrhnout z velkého trnitého stromu s nepravidelnou korunou. Koruna má šířku pět až patnáct metrů. Velké žluté koule je možné sklízet každý rok. Listy stromu po rozdrcení uvolňují velmi silné aroma. I bílé nebo žlutobílé květy stromu velmi krásně voní.

Pomelo jako lék

Pomelo pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, obsahuje minimum tuku, sodíku a cholesterolu. Pro Číňany je pomelo symbolem prosperity a štěstí. Traduje se tam, že kdo pomelo sní, dobře se mu daří. V Číně také existuje spousta léků vyrobených z jeho semen, květu, kůry, plodů či nakrájených a vysušených plátků. Jsou určeny pro léčbu kašle, otoků, zlepšují trávení, pomáhají při kocovině a odstraňují intoxikaci alkoholem.

Jak na pomelo

Pomelo se konzumuje v syrovém stavu, nejlépe vychlazené. Doporučuje se oloupat silnou kůru a jednotlivé dílky ještě navíc sloupnout z jejich bílé pevné blány podobně jako grapefruit. Odborně se jeho bílé slupce říká albedo a je velmi hořká. Zkazila by vám požitek z jídla. Dále stačí připravit si misku a vidličku a posílat do úst jeden dílek za druhým. Z pomela si také můžete připravit osvěžující džus výborné chuti. Přidávat ho můžete i do marmelád, ovocných salátů či do exotické kuchyně v kombinaci s masem.

Další využití

Číňané a Malajci vaří kůru pomela a listy pro rituální koupele, které mají očistit dotyčnou osobu a zahnat zlé duchy. V Indočíně se z lístečků, kůry plodu nebo semen některých odrůd získává olej, kterým se zapalují opiové dýmky. Květy se používají pro výrobu parfémů, dřevo těchto stromů je těžké a tvrdé a vyrábí se z něho nábytek.

Pokud jste dosud pomelo neochutnali, zkuste si jím obohatit jídelníček. Věřím, že Vás nezklame!

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Li
Li 22. 11. 2020

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 933
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.