avatar
Ifča Edith | ŽENA s.r.o.
vloženo 5. 10. 2018
Líbí se mi

Polévka vás postaví na nohy a pomůže i při hubnutí

avatar
Ifča Edith | ŽENA s.r.o.
vloženo 5. 10. 2018
Líbí se mi
Polévka vás postaví na nohy a pomůže i při hubnutí

Polévka vás postaví na nohy a pomůže i při hubnutí

Polévky nás zasytí, dodají tekutiny, nastartují trávení, zachrání nás při nemoci, dodají energii při vysílení a vytáhnou nás z nejhoršího i po těžkém večírku. Mají blahodárné účinky na naše zdraví a mohou dokonce pomoci i při hubnutí. Jsou prostě zázrak.

Vyrobíte je ze všech možných ingrediencí, není domácnost, kde by se nenašlo „něco na polévku“. Je vždy nejrychlejším a nejvhodnějším řešením, když přiběhnete domů pozdě, na nákup už není čas a hladové krky čekají. Polévka nás zahřeje, rozproudí energii, zažene i ten největší hlad, když na to přijde. Rozmanitost polévek je téměř nekonečná. Od jemných zeleninových a masových vývarů, přes krémové polévky až po husté „eintopfy“, ve kterých „stojí lžíce“.

Na každé roční období, do tepla či do zimy, si můžeme vybrat tu nejvhodnější. V létě sáhneme po lehké zeleninové, která osvěží, v zimě po husté, dlouze vařené, které zahřeje a dodá energii v chladných dnech. Každý si může vybrat tu svou přesně podle vlastní chuti a potřeb. Na našem každodenním jídelníčku by rozhodně polévky neměly chybět. Jsou totiž blahodárné, zdravé a pro naše tělo prostě balzám. 

Polévka dodá potřebné živiny, vitamíny, vlákninu a podpoří metabolismus

Nastartovat den teplou polévkou je to nejlepší, co můžete udělat. Zahřejete své tělo, rozproudíte energii, nastartujete metabolismus. Je jen na vás, jakou variantu tohoto pokrmu si zvolíte.

Jemná polévka podpoří trávení před hlavním chodem, hutná polévka vás může zasytit i sama o sobě. Zelenina v ní dodá vitamíny i minerální látky, vápník i železo. Je zdrojem vlákniny, která podpoří činnost střev a usnadní trávení. Talíř polévky vám dodá také tolik potřebné tekutiny. Hustá polévka s pečivem může být samostatný chod, po kterém se nebudete cítit unavení a ospalí. Polévku můžete v rámci výživy nazvat: Vše v jednom! A ani nebudete přehánět.

Hubnete? Polévka vás zasytí a sníte toho pak celkově méně

Pokud pracujete na své postavě, právě polévka je vhodnou volbou jako nízkoenergetické jídlo, které vám ale zároveň dodá všechny potřebné živiny - sacharidy, bílkoviny i tuky.  Polévka sníží váš pocit hladu a přes den už nebudete mít potřebu tolik jíst. Stačí vám menší porce, mlsná vás nedohoní. Kdo pravidelně zařazuje polévku do svého jídelníčku, má pak menší sklony k přibírání na váze. Polévka totiž kvalitně zasytí a může váš energetický příjem snížit až o 20 procent. Zvláště zeleninová polévka je v tomto ohledu účinná. Zelenina s vlákninou se tráví pomaleji a pocit sytosti déle přetrvává.

Při hubnutí je nejvhodnější lehká čirá polévka. Těm zahuštěným se raději vyhněte, pokud si je nezvolíte jako hlavní samostatný chod. Místo zahuštění smetanou, jíškou a moukou vůbec, dejte raději přednost zahuštění rozmixovanou zeleninou.

Zachrání vás po večírku, dodá energii při nemoci, posílí imunitu

Není náhoda, že pokud se cítíme unavení či jsme nemocní, polévka je ta, kterou naše tělo nejlépe přijme a dokonce se nám za tyto dary odmění. Polévka nám srovná žaludek po večírku, nemocní ji lépe přijímají a tráví. Navíc v ní dostanou vše potřebné.

Kuřecí polévka byla už od dob našich babiček zázračným lékem na nachlazení. Tradiční čínská medicína doporučuje tzv. „dlouhé polévky“ na posílení imunity, doplnění energie a na pomoc i těm, kteří nemají na jídlo ani pomyšlení. Takové „zdravé“ polévky s mořskou solí a řasou se pomalu zvolna táhnou a vaří čtyři až osm hodin, aby se do vývaru dostalo maximální množství všech zdraví prospěšných látek.

Teplotu polévek si také můžeme zvolit dle potřeby. Při horečkách oceníme méně horkou, po návratu ze zasněžených hor zase naopak co nejteplejší. Neměla by však být příliš horká až vařící. Někdy máme chuť i na chladnou polévku – no řekněte, kdo z vás kdy neujídal naběračkou přímo z hrnce už trochu vychladlou polévku? No, není to lahoda?

Jiný kraj, jiná polévka

Výjimkou nejsou ani studené polévky.  Takový okurkový tarator je v létě báječný. Každý kraj má ty své nejvhodnější polévky pro to které klima. Ve Středomoří oceníte zeleninovou minestrone, v našich šířkách nám v sychravých dnech zachutná pořádná hustá bramboračka.

Chuťově lze vyhovět skutečně každému. Polévku uvaříte téměř ze všeho. A když jsou chutě sladěné (příště vám prozradím nejlepší postup zařazení ingrediencí podle TCM), pochutnáte si pokaždé a nikdy se nemůžete polévek přejíst.

Ať už budeme dělit polévky podle krajů, nebo podle způsobu přípravy a použití ingrediencí, nabízí se tolik variant a obměn, že recepty na polévky jsou stále otevřenou kapitolou a vždy se můžeme znovu a znovu inspirovat.

A jaké polévky máte rády vy? Dáváte přednost zeleninovým a masovým vývarům, nebo volíte raději ty krémové?

A kolikrát týdně se polévka objevuje na vašem stole? 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
hudlenka 6. 10. 2018

Milujeme polévky, v létě je tedy neděláíme, pokud je venku vedro, ale od září do května určitě ano, dělám rajskou, cuketovou, dýňovou, fazolovou, zelňačku, čočkovou - tyto všechny, tedy kromě rajské, zahušťuji nastrouhanými dvěma, třemi bramborami. Ale máme rádi i vývary...a čeká nás někdy v budoucnu slepičí polévka také , jinak často dělám kuřecí nebo hovězí vývary , domácí nudle nebo drobení )

odpovědět
avatar
Vlajdula 2. 1. 2017

Polévky miluji. Kolikrát si raději dvakrát přidám polévku, než abych si dala druhý chod. Dávám přednost spíše zeleninovým polévkám, i když takový vývar s játrovými knedlíčky je také lahoda.

odpovědět
avatar

Já jsem "polévková" již od dětství. Tedy neumím si představit, že bych si ji dala ráno, to ne, ale jinak polévka, byť zcela čirá, nezahuštěná, je pro mne odjakživa plnohodnotné jídlo. Doma, když jsme byly "malé", jsme nejedly polévku a druhé jídlo, na to maminka neměla peníze. Ve všední den jsme měly teplé jídlo ve školní jídelně, o víkendu pak byl často sobotní oběd založený na rajské polévce (tenkrát ještě tvořena pouze rozředěným protlakem a hrstkou rýže) a nedělní pak okurková omáčka s knedlíkem z oschlých rohlíků (pod okurkovou omáčkou si nepředstavujte nic honosného s masem, jen bešamel a kyselé okurky, to bylo vše). Maminka kouzlila z čehokoliv, aby dala svým dětem něco k jídlu. A právě díky ní jsem vždycky uměla z ničeho vykouzlit alespoň polévku

odpovědět
avatar
Tenderka 3. 11. 2016

polievku si davam kazdy den, chybala by mi

odpovědět
avatar
sipeji 3. 11. 2016

já nedám na polévky dopustit, v tomto období jsou nenahraditelné

odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
9
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
68 469
registrovaných inspirativních žen
2 889
testovaných produktů
108 807
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.