Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Nela Hromadkova
vloženo 17. 11. 2018
Líbí se mi

Pohanka s vůní citronu, s ořechy a pečeným květákem

avatar
Nela Hromadkova
vloženo 17. 11. 2018
Líbí se mi
Pohanka s vůní citronu, s ořechy a pečeným květákem

Pohanka s vůní citronu, s ořechy a pečeným květákem

POHANKA. Pro mě jedna z nejlepších bezlepkových surovin na přípravu rizota, karbanátků nebo jako příloha k zelenině či masu. Je více druhů, ale já upřednostňuji pohanku loupanou, ale do rizota se hodí i lámanka. Tento recept bych pojala jako “ co dům dal “. Ořechy vybírám sezonní a v tomto období mám vlašské. V lednici jsem měla pár růžiček květáku a “ olalá “, recept je na světě. Na závěr můžete přidat kopr.

Co je potřeba:

  • pohanka
  • květák
  • cibule
  • česnek
  • kari
  • zeleninový bujon nebo přísada bez chemie
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • citron
  • květák
  • 3 mrkve
  • hrášek
  • kukuřice
  • ořechy a semínka
  • olej
  • kopr
  • sušená rajčata ( letos usušené na slunci )
  • kousek másla

 

Příprava:

Zapneme si troubu na 200 stupňů. Na plech vyložený pečícím papírem naskládáme květák. Květák pokapeme olejem, přidáme kari, cibuli na půlměsíčky, sůl, kmín, bylinky a pečeme cca 10-15 min. Mezitím si do hluboké pánve připravíme rizoto. Do pánve nakapapeme olej, přihodíme cibuli, česnek, kmín a chvíli opečeme. Nasypeme pohanku ( záleží na množství strávníků ), podlijeme vodou a přidáme bujon. Vaříme cca 15 min jako rýži. Během vaření můžeme vodu dolít dle potřeby. Po 15 min přihodíme hrášek s kukuřicí ( může být mražený ), nastrouhanou mrkev, sušená rajčata.Ještě chvíli povaříme a stáhneme z plotny.

Nakonec zamícháme máslo nebo ghí, bylinky, kopr, citronovou kůru, kari, sůl a pepř dle chuti. Máslo nádherně zjemní chuť a kůra s koprem jídlu dají “ šmrnc “. Hotové rizoto přendáme na talíř, posypeme ořechy, opraženými semínky.

Květák pokapeme citronovou šťávou a můžeme jíst. Každý si tento recept osvojí podle svého. Kdo má rád sýr, může posypat parmasanem nebo mozzarelou.

 

Dobrou chuť.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Tvořilka97 9. 2. 2019

Pohanku mám moc ráda

odpovědět
avatar
Nela Hromadkova 9. 2. 2019

To se mi libi

avatar
konatovka 18. 11. 2018

Vyzkouším, ale pohance zatím nemohu přijít na chuť pro její typické aróma, snad to tento recept změní.

odpovědět
avatar
Nela Hromadkova 18. 11. 2018

Pokud ochutite bylinkami a korenim, jeji chut je vytecna. Dekuji

avatar
sipeji 18. 11. 2018

Pohanku mám moc ráda

odpovědět
avatar
Nela Hromadkova 18. 11. 2018

avatar
lemur 18. 11. 2018

Zajímavý recept.

odpovědět
avatar
Nela Hromadkova 18. 11. 2018

Díky, meze se nekladou

avatar
beata0063 17. 11. 2018

skvelý recept !

odpovědět
avatar
Nela Hromadkova 17. 11. 2018

Diky

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
81 063
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.