Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

konatovka
konatovka
Vloženo 30. 11. 2018
Líbí se mi

Petrželová nať - koření i bylinka

konatovka
konatovka
Vloženo 30. 11. 2018
Líbí se mi
Petrželová nať -  koření i bylinka

Petrželová nať - koření i bylinka

 

 

     Bez této bylinky si nedovedu představit moji domácnost při vaření. Vždy si ji kupuji čerstvou ať v zimě nebo v létě. Používám ji do polévek, na brambory, zeleninu  apod.

Ale již 2000 let je používána nejen jako koření, ale i léčivá rostlina. Její nať, kořen a semena se  využívaly zejména při potížích s ledvinami a močovým měchýřem. Má celkové posilující účinky na jednotlivé části zažívacího systému při žaludečních či jaterních problémech, přispívá k rychlejšímu uzdravení. Dodává tělu důležité vitamíny a minerály jako je například železo, nepostradatelné pro krvetvorbu.

 

Léčivé účinky:

     Petržel podporuje chuť k jídlu a stimuluje činnost žaludku. Příznivě ovlivňuje látkovou výměnu, uklidňuje při pocitu přesycenosti, žaludečních křečích a nevolnosti. Má silné močopudné účinky, pročišťuje krev, urychluje vylučování škodlivin z krevního oběhu a pomáhá při revmatu a dně. Toto jsou důvody, proč tuto  bylinku pravidelně používám.

 

Účinné látky:

     Petrželová nať obsahuje vitamíny A, B, C a E. Jedna polévková lžíce petržele pokryje 2/3 denní spotřeby vitamínu C, který je i pro mě velice důležitý. Obsahuje také četné minerální látky a stopové prvky a to: draslík, vápník, fosfor,mangan a železo. Mangan podporuje pročišťování funkcí jater.

 

Zvláštní tip:

Petržel má stimulující účinky na dělohu. Těhotné ženy by jí proto neměly konzumovat větší množství. Po porodu však může mít jednak příznivý vliv na redukci děložního svalstva, jednak může podporovat tvorbu mateřského mléka.

 

Tipy do kuchyně:

Jemně nasekanou petržel přidávejte do pokrmů až na závěr. Delší ohřívání totiž ničí cenné vitamíny a minerální soli.

 

Sušenou petržel používejte, pouze je-li nezbytně nutné Její chuť je mdlejší a léčivé účinky podstatně slabší než u čerstvé nati

 

Petržel lze snadno zmrazit. Opranou a nesekanou nať vložím do mrazuvzdorné nádoby. Podle potřeby pak odebírám potřebně množství petržele lžičkou. Také se může nechat zmrznout jen v mikrotenovém sáčku.

 

Čerstvé listy buď pokropím vodou, zabalím do kuchyňského papíru a vložím do plastového sáčku a uchovávám v lednici, nebo vložím přímo do nádoby s čerstvou vodou.

 

Hladká petržel je bohatší na vitamíny a vyznačuje se silnějším aroma než kadeřavé odrůdy. Sekám jí těsně před použitím a do pokrmů ji přidávám až v závěrečné fázi tepelné přípravy.

 

Kadeřavá petržel se vyznačuje bohatě zvlněnými listy. Díky tomu je vhodná jako ozdoba pokrmů z brambor, rybích jídel, ale třeba i obložených chlebíčků.

 

 

 

   

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 27. 3. 2020

Odpovědět
avatar
Jolana Janišová 5. 3. 2019

Skvělé zkušenosti , děkuji. Dělám ještě pesto, které je vynikající doplněk i hlavního jídla

Odpovědět
TerezaZlin
TerezaZlin 13. 2. 2019

nesmí chybět ve vývaru

Odpovědět
janinkad
janinkad 30. 11. 2018

používám pravidelně, i to v jídle pěkně vypadá...teď jí mám z mražáku

Odpovědět
evionka
evionka 30. 11. 2018

já jí mám také ráda - pěstuji na zahrádce a mám ji nyní zamraženou

Odpovědět
konatovka
konatovka 1. 12. 2018

Ze zahrádky je ta nejlepší, já jí kupuji pravidelně od jednoho zahrádkáře.

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 868
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.