Pozdní podzim a zima jsou charakteristické sytější, výživnější a také tučnější stravou. Studené saláty střídají husté polévky, k obědům častěji zařazujeme přílohy ve formě luštěnin nebo kvalitních obilovin (jáhly, pohanka, celozrnná rýže, těstoviny). Ke snídaním se skvěle hodí obilné kaše a o svačinách si rádi pochutnáme na domácích koláčích – právě třeba s ořechy.
Vlašské a lískové oříšky
Vlašské a lískové ořechy by se v jídelníčku měly objevovat nejčastěji, jelikož se pěstují i v naší domovině. Lískové ořechy jsou bohaté na vitamíny B a E, z minerálů na hořčík nebo fosfor. Mají vysoký obsah tuků -nenasycených mastných kyselin, které chrání náš organismus před negativními vnějšími vlivy. Vlašské ořechy tvoří tuky až ze 70 %. Z minerálů obsahují hořčík, měď nebo zinek. Oboje oříšky se báječně hodí především do sladké kuchyně – můžete je používat do koláčů, buchet nebo do vánočního cukroví. Jejich nasládlá chuť vynikne v kombinaci s jablky, hruškami, švestkami nebo s hořkou čokoládou.
Mandle
Mandle obsahují látky, které působí jako prevence před kardiovaskulárními chorobami, obsahují velké množství vlákniny a také kvalitních tuků. Z minerálů se v nich nachází vápník nebo hořčík. Ačkoliv se k nám plody dovážejí až ze subtropických zemí, jsou velmi oblíbené. Mleté mandle – mandlová moučka – se hodí snad ke každému sezónnímu ovoci. Můžete je smíchat s ovesnými vločkami, celozrnnou moukou, medem a s nakrájenými jablky, broskvemi nebo jahodami. Vznikne vám tak chutná a zdravá svačinka, která zasytí nejen v zimním období.
Para, kešu a pekanové ořechy
I tyto druhy ořechů jsou velmi chutné, ačkoliv u nás méně rozšířené. Pekanová jádra se podobají vlašských oříškům. Pomáhají v bojích s chřipkou a nachlazením, protože obsahují zinek. Kešu oříšky jsou zase vhodné pro všechny lidi, kteří musejí podávat maximální pracovní či sportovní výkony. Obsahují totiž železo, jehož dostatečný příjem představuje prevenci proti únavě a chudokrevnosti. Para ořechy jsou známé svým vyšším obsahem selenu, který chrání před rakovinou. Všechny druhy oříšků můžete kombinovat s ovocem, se zeleninou nebo s mléčnými výrobky.
Přečtěte více článků: http://xn--proeny-5pb.eu/
Ořechy – ideální potravina do jídelníčku po zimních měsících
-
-
„Pilulka po“ jako nouzový způsob ochrany proti početí
MartinaJanovská Richterová||Krása a zdraví
Statistika dokazuje klesající spotřebu hormonální antikoncepce v České republice. Důvody, proč ženy přestávají s užíváním hormonální antikoncepce, mohou být různé, od...
-
Znáte? Zdravá svačina
NelaVávrová||Krása a zdraví, kulinářské tipy, zdravá strava
Jedlé kaštany jsou ořechy, které se často pečou nebo vaří a konzumují. Jsou oblíbenou pochoutkou v podzimním období a...
-
Ach to stárnutí :-)))
LucieLů||Krása a zdraví
Tak vás tady vítám v novém roce, moji drazí 🙂 Nebudu to moc přehánět, protože vím, že 95% z vás právě v tomto...
-
4. dubna se slaví mezinárodní den mrkve. Jak si mrkev vypěstovat?
KamilaKřivčíková||Krása a zdraví
Mrkev obecná (Daucus carota) je dvouletá rostlina, kterou však sklízíme již v prvním roce. Vše začíná výběrem vhodné odrůdy....
-
Zajímavosti o konopí
Lenka Hudečková||Krása a zdraví, zajímavosti
Víte, že... V Americe v 18. století bylo jeho pěstování povinné a farmáři, kteří ho nepěstovali, skončili. Teď je...
-
Priessnitzovy zábaly fungují (nejen) na bolavý krk. Je třeba ale naučit se je dělat správně..
Jana Morávková||Krása a zdraví
Ani v létě se nám nevyhýbají nemoci, jako jsou angíny, virózy, záněty hrtanu a podobné. Být nemocný je nepříjemné pro...
-
Najděte svoji cestu životem
RadkaHazuchová||Krása a zdraví
Z pohodlnosti nebo snad z nevědomosti stále častěji hledáme pilulky a zázračné metody tak, aby se mohlo hřešit a...