Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Trischka
Trischka
Vloženo 3. 5. 2017
Líbí se mi

Olivový olej ? 6 důležitých tipů, jak si ho správně vybrat a užít!

Trischka
Trischka
Vloženo 3. 5. 2017
Líbí se mi
Olivový olej ? 6 důležitých tipů, jak si ho správně vybrat a užít!

Olivový olej ? 6 důležitých tipů, jak si ho správně vybrat a užít!

Když olej, tak olivový. Když olivový, tak řecký. A když řecký, tak krétský!

Tolik ve zkratce.

Takže článek o olivovém oleji jako nebude?

Ale jistě že bude. Jdeme na to!

Nabídka na trhu je dnes široká, až hluboká. Jak správně vybrat? Na co se zaměřit? A co už o něm víte?

Co víme my, o to se s Vámi hned podělíme Smile.

Už po staletí je olivový olej považován za tekuté zlato. Používal se už před naším letopočtem, a to zdaleka nejen v kuchyni. Také jako kosmetický prostředek na krásu k potírání pokožky i jako vlasová kůra.

Dnes jej známe spíše z té kuchyně. A teď ty slíbené tipy, abyste se správně zorientovali:

1. Vždy vybírejte jen extra panenský

Co to znamená? Že je z prvního lisu. Jinými slovy – olivy se lisují nejprve jednou na první dobrou, a to je ten poctivý extra panenský. Pak se lisují ještě jednou – to už je jen panenský. A z toho co pak zbude (říká se tomu vtipně pokrutiny) se lisuje ještě jednou, ale to už je kvalitativně někde úplně jinde. Prostě už to vůbec není ono -  to pravé olivové.

A jak ten EXTRA PANENSKÝ poznáte? Jednoduše - podle barvy a hustoty. Zkrátka musí být tmavě zelený (ne světlý) a spíše hustější.     

                                                            

2. Zjistěte, z jaké oblasti a z jakých oliv olej vlastně je

Každý gurmán nebo slavný kuchař Vám řekne, že nejkvalitnější olivový olej poskytne odrůda Koroneiki.  Rostou jenom na Krétě, a když jsme je viděli úplně poprvé, byli jsme překvapeni jejich velikostí. Myslíte si, že jsou obrovské? Ne ne – jsou malinké, ale o to více oleje obsahují.

Nejlepší olivový olej je z jednoho druhu oliv a z jedné oblasti, žádný „mišmaš“. Pěkně z ručně sbíraných oliv a s láskou pečlivě lisovaných, ideálně malovýroba.

3. Sledujte aciditu (kyselost)

K čemu je to dobré? Acidita významně ovlivňuje chuť. Ideální je acidita 0,2-0,8. Mnohé olivové oleje na obale tuto hodnotu raději vůbec neuvádějí, protože jsou prostě mimo ideál.

A jak se vlastně acidita dá při výrobě olivového oleje ovlivnit? Jednoduše – po sběru se olivy musí lisovat hned do pár hodin. Ne druhý den nebo dokonce až po několika dnech.

Čím delší je odstup doby sběru a doby lisu, tím je prostě acidita vyšší a kvalita olivového oleje nižší.

4. Zaměřte se na obal

V čem se má olivový olej správně uchovávat? Nejlepší je skleněná tmavá lahev nebo plechový obal, popř. keramická nádoba. Plastové „petky“ moc dobré nejsou, jednak díky poréznímu materiálu a jednak kvůli propouštění světla dovnitř obalu.

Olivový olej by měl být prostě pěkně ve tmě nebo alespoň „v šeru“.

5. Nebojte se jej použít ve studené i v teplé kuchyni

Pojďme společně zbořit mýtus, že olivový olej je vhodný jen na studenou kuchyň, tedy hlavně na zeleninové saláty!

Řekové jej používají doslova na všechno – i na pečení a smažení. Prostě jiný olej moc neuznávají, takže kdykoli potřebují něco omastit, je po ruce právě toto jejich tekuté zlato.

A jak potom nádherně voní z trouby vytáhnutý pekáč s kuřátkem nebo rybičkou plavající na šťávičce se základem z „oliváče“! To nejde popsat, to se prostě musí zažít. Laughing

6. Štamprličku oleje na zdraví

U nás v Česku (a to nejen na Jižní Moravě) bývá zvykem štamprlička domácí slivovičky ráno nebo večer na „vypálení červa.“ No a v Řecku je tento zvyk o něco zdravější – štamprle kvalitního (ideálně toho domácího) extra panenského olivového oleje ráno i večer.

Náš speciální tip: Když byl náš syn malý (asi od 2 do 3 let), měl velké potíže s vyprazdňováním. Nepomáhaly jogurty, množství syrového ovoce a zeleniny, ani dostatečný pitný režim. Nechtěli jsme do něj cpát žádné léky a projímadla, tak nás napadlo zkusit lžíci olivového oleje, přidat ovocný sirup pro lepší chuť a po pár vteřinách to šlo doslova samo. Smile Od té doby už kolikrát sám volal z nočníku – „Maminko, tatínku, honem olivový olej!“ A to je čistá pravda, žádný reklamní trik. Wink

Olivový olej také prodlužuje život. Nevěříte? Tak věřte! Třeba na Krétě se lidé běžně dožívají i 100 let…

A jak je to u nich doma? Řekové zřídkakdy kupují olivový olej v obchodě nebo supermarketu. Ne že by tiše doma používali olej jiný, to rozhodně ne Laughing. Ale většinou mají v rodině někoho s olivovým sadem, kdo širokému příbuzenstvu dodává vlastní domácí nebo dokonce nefiltrovaný pěkně hustý „oliváč“ a to je panečku jiné kafe (vlastně pardon – jiný olej Wink).

Takže nezapomeňte – „kudy teče, tudy léčí“ nebo taky „kudy teče, tudy chutná“ aneb „kdo maže, ten jede“!

KALI OREXI (dobrou chuť) a krásný květen, lásky čas!

Vaše Trischka (Marta)

 

zdroj: http://www.mujreckyobchod.cz/blog/ 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 17. 6. 2020

Odpovědět
xxkouckaxx
xxkouckaxx 15. 5. 2020

super

Odpovědět
avatar
Alena Otilová 23. 4. 2020

Olivový olej je super. Já jsem si ho hodně oblíbila. Nejdřív jsem ho používala jenom do salátů, ale postupně jsem na něm začala vařit i smažit a teď už jiný olej v kuchyni nepoužívám. Objednám si jich vždy několik z https://www.fabioshop.cz/ , abych měla na nějaký čas vystaráno.

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 31. 3. 2020

super

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 29. 1. 2020

dobré rady

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
91 451
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.