
Čatní, anglicky chutney, je geniální tím, se dá uvařit z prakticky jakékoli zeleniny a ovoce. Z Indie, odkud původně pochází, si nese hlavní funkci: používá se jako výrazně kořeněná omáčka (podobně jako třeba hořčice nebo BBQ omáčka), jejímž úkolem je zjemnit ostré, nebo naopak dokořenit jemné jídlo. Je velmi oblíbené také na blízkém Východě, v Africe nebo mnoha karibských zemích stejně jako v Evropě nebo severní Americe.
Konzistencí se čatní pohybuje obvykle někde mezi marmeládou a salsou. Příprava není úplně rychlá, všechny suroviny se musí rozvařit opravdu na kaši. Proto se na kousky rozkrájené ovoce nebo zelenina pomalu dusí, obvykle za přidání cukru a octa, až z něj vznikne kýžená hustá omáčka.
Na čatní není dobrý nebo špatný recept, neexistují správné a chybné poměry surovin. Asi největší klasikou je původní indické mangové čatní a i v Evropě se zpočátku vařily variace z ovoce a zeleniny konzistencí mangu podobné – třeba ze švestek. Dát do něj ale můžete ve skutečnosti prakticky cokoli. Na jeho přípravu je skvělá cibule, papriky a rajčata, dýně, lilky, rebarbora, třešně, meruňky a broskve, švestky, hrušky, jablka, mango, fíky nebo třeba ananas.
Co se týče doplňkových chutí, mezi nejčastější patří rozinky, chilli papričky, kardamom, hřebíček, skořice, zázvor, hořčice, tamarind, máta, plod i listy koriandru, římský kmín, muškátový oříšek, pomerančová a citronová kůra. V podstatě ale platí jediné pravidlo: dejte tam, cokoli vám přijde vhodné, a rozhodně se nebojte experimentovat. Co takhle zkusit svařit meruňky s koriandrem?
Konzervování octem si osvojili už staří Římané a tento způsob zpracování ovoce a zeleniny se rozmohl v 17. století ve Francii, odkud se postupně dostal i na stoly dalších evropských zemí. Největší vliv na rozšíření po celém světě mělo ale rozhodně jeho zdomácnění v anglické kuchyni, odkud se čatní dostalo do celého anglicky mluvícího světa a skrze španělské kolonizátory i do Karibiku.
Jak se čatní šířilo od země k zemi, různé národy si ho přizpůsobovaly po svém. Britská čatní jsou spíš sladší a často v nich najdete i sušené ovoce. V Kanadě je velmi oblíbené čatní brusinkové, hlavně v severní Indii patří mezi stálice také mátové nebo tamarindové, na jihu Spojených států zase vede jablečné nebo ze zelených rajčat – ostatně, poslední zmiňované je velmi oblíbené i u nás, jen s rozmachem nákupu zeleniny v obchodech (a s tím pramenící nedostupností zelených rajčat) přestalo být tak používané. Ocet nebo citronová šťáva a cukr nejsou jen zdrojem typické chuti této hutné omáčky, ale zároveň také přírodními konzervanty.
A k čemu si tedy čatní dát? K čemukoli. Ke smaženým i pečeným pokrmům, ke grilovanému hovězímu, vepřovému, kuřecímu i rybímu masu. Hlavně sladší typy jsou skvělé také k toastům, zeleninovým jídlům, sýrům nebo různým krekrům.
Dodržte několik následujících pravidel:
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
znám pouze ze zeleniny (lilku, paprik, rajčat, cuket)...z ovoce neznám
Chutney znám. Také jsem ho už vařila.