Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

HaHaHanka
HaHaHanka
Vloženo 4. 6. 2017
Líbí se mi

Nejlepší jídelníček na světě je z kvalitních potravin. Jak ale kvalitní potraviny poznat?

HaHaHanka
HaHaHanka
Vloženo 4. 6. 2017
Líbí se mi
Nejlepší jídelníček na světě je z kvalitních potravin. Jak ale kvalitní potraviny poznat?

Nejlepší jídelníček na světě je z kvalitních potravin. Jak ale kvalitní potraviny poznat?

 

Když chce někdo začít hubnout, tak si většinou nejdříve vyhledá nějaký vyzkoušený jídelníček, a snaží se ho dodržovat. Najít jídelníček - to je jedna věc, a důležitá. Jeden vzorový jídelníček si můžete stáhnout i zde.

Zde chci ukázat na to, že je ještě jedna věc, která je stejně důležitá.

Co to je? Je to samotná kvalita použitých surovin.

A jak zjistit, která potravina je opravdu kvalitní?

deep-thought-1296377_1280

Pro lepší pochopení začnu malým přirovnáním.Vzpomeňte si, co uděláte, když dostanete dárek. Určitě máte radost. Když ho rozbalujete, tak s netrpělivostí očekáváte, co hezkého vám přinese. Například pokud je tam  svetr, hned si ho jdete zkusit. Díváte se jakou má barvu, jaký střih, jak vám sluší. Obléknete si ho a užíváte si to ho.

gift-516688_1920

Tak, a teď si představte, že byste dostali dárek, ale ani ho pořádně nerozbalili. Jen tak by jste nakoukli, co v něm je. Pak by jste ho odložili a už ho nikdy nevytáhli. Je to stejné, jako by jste žádný dárek ani nedostali. A ještě  přijdete o veškerou radost z dárku.

A proč to všechno píši?

Každá potrava, kterou jíme, je taky takovým dárkem.

A záleží jen na vás, jak ho využijete. Pokud jídlo zhltáte, nejen že přijdete o řadu důležitých látek (protože to tělo prostě nestačí vstřebat), ale taky o radost z jídla. Pořádně nerozkousaná potrava je největší plýtvání na světě.

 

Můžete mít sebelepší jídelníček, ale pokud jídlo správně nerozžvýkáte, tak tělo ochudíte o spoustu minerálů, vitamínů a dalších hodnotných látek. Tím super jídelníček zcela degradujete.

 

KAŽDÉ SOUSTO, KTERÉ SI DÁTE DO ÚST, JE POTŘEBA ŘÁDNĚ ROZŽVÝKAT. Říká se asi 30x. Není důležité kolikrát, ale je důležité, abychom pomohli žaludku při zpracování potravy. Bříško totiž nemá zuby.

tooth-2013237_1920

Navíc se v ústech začínají trávit sacharidy a celkově se nastartuje trávicí proces.

Díky rozžvýkání získáte větší množství všech potřebných látek. Zároveň ve vašem těle jsou toxiny kratší dobu. Dalším plusem je, že sníte menší množství potravy, což se u hubnutí hodí.

Navíc, né nadarmo se říká, že člověk není živ jen chlebem. Při žvýkáni si uvědomte, co vlastně cítíte. Jak vám dané jídlo chutná, jak se při žvýkání mění chutě a kde dané chutě cítíte. I těmito vjemy sytíte vaše tělo.

A JAK ZJISTÍTE, JAKÁ POTRAVINA JE PRO NAŠE TĚLO VHODNÁ  A JAK JE KVALITNÍ?

purchasing-2064959_1920

Samozřejmě na prvním místě je důležité si přečíst složení, které je na etiketě. Ale co dál?

Než něco začnete jíst, kousek potraviny si dejte do úst, a alespoň 1 minutu žvýkejte. Za tu dobu se v ústech rozvinou všechny chutě a vy zjistíte, zda vám potravina opravdu chutná. Zda není moc slaná, sladká, zda nemá kovovou chuť, není hořká,  žluklá, či zda má nějakou jinou pachuť. Po této době můžete zjistit i plísně a další toxiny.

 

Já jsem třeba nahradila mléčnou čokoládu kvalitní hořkou. Po 1 minutě je z mléčné čokolády jen obarvená sladká voda. Nemohla jsem ji ani spolknout. U některých oříšků jsem změnila dodavatele. A začala jsem jíst biozeleninu (nebo zeleninu z vlastní zahrádky). Po jedné minutě totiž cítíte snad úplně všechny pesticidy, herbicidy a nevím, co ještě.

Nevěříte? Tak to je jednoduchá pomoc. Vyzkoušejte si to.

TESTOVÁNÍ POTRAVIN

Vezměte si jablko, mléčnou čokoládu, rohlík, červenou papriku, salám Vysočinu, oříšky (např. lískové). Připravte si následující tabulku, vezměte jednu potravinu a začněte žvýkat.

Žvýkejte 1 minutu a pozorujte, co se s potravou v ústech děje a jaké chutě vám přijdou „na jazyk“. Vše si zapište. Jestli vám daná potravina chutná i po 1 minutě, tak je pro vás vhodná.

Je dobré si tento test udělat na začátku tréninku žvýkání a pak po 1 měsíci tréninku. Chuťové buňky se vám za 1 měsíc částečně pročistí a vy zjistíte, že některé potraviny vám přestávají chutnat.

  Chuť na začátku žvýkání Chuť po 1 minutě žvýkání  
JABLKO      
MLÉČNÁ ČOKOLÁDA      
ČERVENÁ PAPRIKA      
SALÁM VYSOČINA      
OŘÍŠKY      
 

 

A ještě větší rozdíl je, pokud porovnáváte dvě stejné suroviny, ale od jiného dodavatele (od pěstitele nebo ze supermarketu).

Tento jednoduchý postup vám pomůže změnit nejen váš jídelníček, ale taky dosavadní stravovací návyky.

Další informace můžete najít v Průvodci hubnutím.

 

A jaké chutě jste zjistili vy?

apple-2391_1920

 

Přeji dobrou chuť.

     
     
     
     
     
   

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Skipinka
Skipinka 15. 6. 2017

To je opravdu zajímavé, děkuji za typ

Odpovědět
HaHaHanka
HaHaHanka 16. 6. 2017

rádo se stalo, určitě vyzkoušejte, pokud chcete v Průvodci hubnutí najdete spoustu takových vychytávek, mám i vzorový jídelníček a triky, ty jsou možné stáhnout zde: http://zazracnehubnuti.eu/

Francis
Francis 14. 6. 2017

Bezva! Lahodné a zdravé pokrmy se žvýkají snáze, je z toho větší požitek, lepší chuť a lépe se pak cítíme

Odpovědět
HaHaHanka
HaHaHanka 14. 6. 2017

ano, je to přesně tak

Ovace
Ovace 13. 6. 2017

perfektní

Odpovědět
HaHaHanka
HaHaHanka 13. 6. 2017

děkuji, jsem ráda, že se vám článek líbí

4vladku
4vladku 6. 6. 2017

ze mě přátelé rostou, když jsme společně na jídle, už od mala všechno dobře přežvykuji, neumím jídlo zhltnout a to je dobře... ten test na žvýkání a chutě potravin je zajímavý

Odpovědět
Glady
Glady 5. 6. 2017

moc zajímavé

Odpovědět
HaHaHanka
HaHaHanka 5. 6. 2017

vyzkoušejte, určitě to stojí za to

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
85 645
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.