Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

evabel
evabel
Vloženo 3. 7. 2017
Líbí se mi

Máte rádi ovoce výrazné chuti? Ochutnejte bílý a červený rybíz

evabel
evabel
Vloženo 3. 7. 2017
Líbí se mi
Máte rádi ovoce výrazné chuti? Ochutnejte bílý a červený rybíz

Máte rádi ovoce výrazné chuti? Ochutnejte bílý a červený rybíz

Rybízové keře jsou na našich zahrádkách velmi oblíbené a hojně rozšířené, najdeme je snad v každé z nich. Kdo se rozhodne pěstovat rybíz, může si vybrat z pestré nabídky různých tvarů od kulovitého až po rozložitý keř či dokonce stromek. 


Při správné péči bohatě plodí zdravé a všestranné ovoce, pěkně vypadá a poslouží například i jako předěl okrasné a užitkové části zahrady. Nejznámější je rybíz červený, bílý a černý, ale existuje také růžový. Například Rose de Champagne, méně známá růžová odrůda z Francie, je nejsladším pěstovaným rybízem vůbec. Hodí se pro přímou konzumaci v čerstvém stavu, ale je z něj samozřejmě možné připravit i vynikající vína či šťávy.

Bílý a červený rybíz - Trocha historie

Rybíz se začal pěstovat v 16. století, a to nejvíce ve Francii, Holandsku a Anglii. Ovocnáři už v té době rozlišovali několik odrůd červených a bílých rybízů. Ve střední a jižní Evropě se tak šířily odrůdy, na východě se pěstovaly divoce rostoucí typy. Až v 19. století se dostaly evropské odrůdy i dál na východ, do Ruska. Při křížení s místními odrůdami vznikly typy dostatečně odolné proti tvrdým klimatickým podmínkám. Dobré podmínky našel rybíz i v některých oblastech Severní Ameriky, kde také byly vyšlechtěny první velmi známé a mezi pěstiteli velice oblíbené odrůdy (Fayova úrodná, Wilder, Stephens, Red Lake). Rybíz bílý a růžový vznikl křížením několika druhů rybízu. V Mattioliho Herbáři z 16. století je rybíz nazýván "vínem svatého Jana“.

Bílý a červený rybíz - Bobule plná zdraví

Je až neuvěřitelné, kolik zdraví prospěšných látek jedna malinká kulička rybízu obsahuje. Například vitamínu C obsahuje tolik, že už konzumací 40 kuliček pokryjeme celou doporučenou denní dávku tohoto vitamínu pro dospělého člověka. Dále je v rybízu zastoupen vitamín P (rutin), vitamíny řady B (niacin a kyselina pantothenová) a karoteny, z nichž se v těle tvoří vitamin A. Mimo vitamínů je také rybíz velmi ceněn pro obsah nenasycených mastných kyselin, tříslovin a pektinu. Ze stopových prvků je v něm nejvíce zastoupen vápník, železo, v menším množství pak hořčík, mangan a draslík. Kombinace všech těchto látek je jedinečným přírodním lékem. Rybíz zvyšuje imunitu lidského těla, pomáhá při angínách, rýmě i zánětech sliznic. Je také dobrou prevencí rakoviny, chrání naše oči a cévy.

Bílý a červený rybíz v kuchyni

Bílý a červený rybíz má unikátní složení i z hlediska možnosti zpracování. Vysoký obsah pektinu totiž přímo napomáhá konzervaci v podobě kompotování, při výrobě džemů a sirupů. Kompotovat rybíz zvládne i naprostý začátečník – stačí přidat jen cukr a vodu. Z tohoto důvodu je také vhodné kombinovat rybíz s jinými druhy ovoce, které naopak zase mohou mírnit kyselost rybízu. Čerstvý rybíz sladíme nejlépe medem, možné je samozřejmě i pocukrování, to se však tolik nedoporučuje.
 
 
Výsledek obrázku pro červený rybíz koláč


Bílý a červený rybíz je pro svou barvu i kyselou chuť v kuchyni velmi oblíbený. Různým pokrmům a ovocným džemům dodává sytě červenou barvu a svěží kyselost. Hodí se také k ochucování šťáv z jiného, chuťově méně výrazného, ovoce a všech sladkokyselých jídel. Šťáva z bílého rybízu se běžně používá k přípravě lahodných rosolů a v případě nouze skvěle nahradí citrónovou šťávu.

Oblíbeným způsobem konzervace rybízu je i jeho zamražení. Mražený rybíz nám výborně poslouží při pečení moučníků s ovocem po celý rok. Mezi nejoblíbenější dezerty s rybízem patří klasický rybízový koláč, bublanina nebo různé ovocné dorty s želé, které mají příjemně nakyslou a osvěžující chuť.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Anna Csanádiová 15. 3. 2019

Děkuji.

Odpovědět
evabel
evabel 15. 3. 2019

avatar
Anna Csanádiová 15. 3. 2019

Dnes jsem koupila dva stromkové rybízy a dva mám starší , rybízu není nikdy dost!

Odpovědět
evabel
evabel 15. 3. 2019

Tak ať pěkně rostou

Jana7
Jana7 6. 7. 2017

rybíz miluji a nezralé ovoce také

Odpovědět
evabel
evabel 6. 7. 2017

Nezralé ovoce by se si asi jíst nemělo, nevím ...

tana007
tana007 5. 7. 2017

Rybíz miluji, škoda, že je v obchodech tak drahý. Doma na balkoně nevyroste...

Odpovědět
evabel
evabel 6. 7. 2017

Zahrádkáři mají výhodu, my ostatní si musíme připlatit, ach jo ...

Klára Hrbáčová
Klára Hrbáčová 4. 7. 2017

Rybíz samotný moc nemusím, ale miluji ho například v různých dezertech nebo koláčích. Na zahradě ho máme poměrně hodně a tak se chystám něco z něho vytvořit

Odpovědět
evabel
evabel 4. 7. 2017

Ať se to něco povede a dobrou chuť

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 203
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.