Blahodárná a léčivá síla borůvek
Borůvky jsou významnou léčivou potravinou již po staletí. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamín C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění. Borůvky jsou také jedním z nejlepších přírodních zdrojů železa a antioxidantů, které působí v našem těle jako ochranný štít před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky jsou tedy skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, chrání naše sliznice a stimulují jejich regeneraci.
Sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhají léčit chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic. Dalším úžasným působením je schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak, což prokázaly i odborné vědecké výzkumy. Jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti.
Borůvky se už po mnoho generací používají také jako léčebný prostředek při střevních potížích a kolikách, při průjmu a otravách jídlem, blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty. Působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému. Ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny. Odborné výzkumy také doložily příznivý vliv borůvek na zdraví diabetiků, a to hned v několika ohledech.
Obsažené látky snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Lidé trpící cukrovkou mají často problémy se zrakem, hlavně v pokročilém věku, i zde jim mohou borůvky posloužit jako přírodní lék pro udržení dobrého vidění. Protizánětlivé účinky a vysoký obsah antioxidantů pomáhají chránit sliznice, častou oblast zdravotních potíží, spojených s diabetes. Kombinace obsažených látek též posiluje cévní systém a zlepšuje krevní oběh a prokrvení končetin, další častou zdravotní potíž lidí trpících cukrovkou. U diabetiků je samozřejmě nejvhodnější konzumace borůvek bez přidání cukru, nebo s použitím vhodného alternativního sladidla.
I list borůvky je účinným lékem
Listy brusnice borůvky mají velice podobné účinky jako plody. Sklízíme je počátkem léta a sušíme pro pozdější užití. Čaj z těchto listů je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích, tak i za účelem mírného snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje a pomáhá s odvodňováním při přílišném zadržování vody v organismu. Při vnějším aplikaci zmírňuje projevy lupénky a kožních nemocí.
Jak borůvky správně skladovat a zpracovávat
Borůvky jsou ovocem určeným k rychlé konzumaci. Po natrhání je uchováváme v lednici nanejvýš dva dny, při delším skladování měknou a jsou náchylné k plesnivění. Před vlastní konzumací nebo úpravou je vždy důkladně propláchneme vodou. Borůvky lze zpracovávat na mnoho způsobů. Čerstvé je můžeme konzumovat buď samotné, nebo rozmačkané s cukrem a smetanou. Jsou velmi oblíbenou náplní do kynutých knedlíků a palačinek, moučníkům a koláčům z nich lze jen těžko odolat. Hodí se také k přípravě ovocných koktejlů, salátů, nebo na osvěžující zmrzlinový pohár. Vynikající jsou i borůvkové marmelády a džemy, kompoty, sirupy či ovocné víno, hodí se ke zmražení a dají se sušit. A jedna důležitá zajímavost nakonec. Borůvky prodlužují život. 
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account