
Ne každý dobře snáší mák a přitom je to potravina, která je svým obsahem přírodního vápníku s jiným nesrovnatelná.
Dle některývh informačních pramenů je výluh z mletého máku plně zastupitelným nápojem a pro mnohé lidi i vhodnéjším pro dodání vápníku než kravské mléko.
Mák je vysoce zásaditý jako mandle a vedle sušeného tymiánu, majoránu a čaje Lapacho má nejvyšší obsah vápníku. Ve 100g je 1460mg Ca.
Namletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme asi tak 2-3 hodiny stát při pokojové teplotě. V této podobě bude mít nápoj jen našedlou barvu a mák bude sedat ke dnu. Proto občas nápoj zamícháme, aby se mák rozptýlil.
Po uplynutí doby přelijeme obsah nádoby i s mákem do mixéru a nápoj mixujeme při nejvyšších otáčkách asi 2-3 minuty.
Makový nápoj se bohaté napění uvolněným tukem a podstatně zesvětlí. Makové mléko přecedíme přes jemné sítko. Při prvním cezení je vhodné sítko promíchat lźičkou abychom proces urychlili. Scezení opakujeme až 5 x, chceme-li mít nápoj co nejvíce čistý.
Potřebujeme-li tělu pomoc s překyselením, tak makové mléko nesladíme. Jinak lze nápoj dosladit medem či rýžovým sladem. Pro ty, co nechtějí sladit, ale mají rádi sladkou chuť, kápneme do mléka pár kapek STEVIANY, sladkého luhu ze stévie.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
O makovém mléku jsem neslyšela
mám ráda mák, tak možná vyzkouším
Dělám doma a jsem velmi spokojen
Skvělé