Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

evabel
evabel
Vloženo 21. 4. 2021
Líbí se mi

Makadamové ořechy jsou chutné, nutričně hodnotné a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek

evabel
evabel
Vloženo 21. 4. 2021
Líbí se mi
Makadamové ořechy  jsou chutné, nutričně hodnotné a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek

Makadamové ořechy jsou chutné, nutričně hodnotné a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek

Pokud se cítíte unavení nebo toužíte po jídle a nemáte čas se najíst, dejte si oříšky! Užívejte si jich místo svačiny, nebo si je přisypte do salátu či müsli. Ořechy nám po stránce výživy mohou nabídnout mnohé, ale často je přehlížíme, někdy možná kvůli jejich vysokému obsahu tuku. Obsahují však tuk zdravý, a to nenasycený, jako třeba olivový olej. Jsou velmi syté, takže už v malém množství nám dodávají energii a pomohou zahnat pocit hladu.

Makadamové ořechy a jejich podoba

Tento druh oříšků má tvrdou hnědou skořápku, která je pokryta zelenou slupkou. Když slupka pukne, oříšek vypadne. Skořápka je hladká až hrbolatá podle druhu. Oříšky mají smetanově žlutobílou barvu a jemnou a lahodnou chuť.

Odkud pocházejí

Makadamové ořechy pocházejí z Austrálie, kde rostou divoce v deštných pralesích. V  19. století byly makadamové stromy dovezeny na Havaj jako okrasné rostliny a použity k zalesnění. Časem se ale i zde začaly pěstovat právě kvůli svým oříškům. Makadamové stromy rostou i v Jižní Africe a Střední Americe.

Makadamové ořechy neobsahují cholesterol

Makadamové oříšky jsou patrně nejtučnější ze všech ořechů (je v nich až 80 % tuku), obsahují však také velké množství zdraví prospěšných esenciálních mastných kyselin, vitamíny E, A a B, selen a zinek. Již australští domorodci je považovali za součást své stravy, konzumovali je za syrova nebo z nich lisovali olej, který pak používali jako léčivou mast. Neobsahují cholesterol. Ačkoliv jsou „kalorickou bombou“, syrové tuky v nich obsažené, aktivují tělo k tomu, aby zdatně spalovalo i ostatní tuky v těle. Výsledkem je menší nashromáždění tuku ve tkáni hlavně okolo srdce. Strava bohatá na makadamové oříšky ukázala, že cholesterol byl nízký jako u nízkokalorické stravy. Jsou také nejbohatším zdrojem palmitové kyseliny a jednoduchých nenasycených tuků, které působí jako antioxidanty, které zabraňují poškození buněčných membrán. Kyselina palmitová hydratuje a pomáhá hlavně poničené a popálené pokožce.

Makadamový olej pro lepší pokožku i vlasy

Makadamový olej vyniká schopností zvyšovat pružnost, vláčnost a elastičnost pokožky a prospívá i našim vlasům. Vyrábí se z něho pleťová i tělová mléka, která jsou vhodná pro každý typ pleti. Olej z makadamových ořechů dokáže zpomalit proces stárnutí pokožky, vyhlazuje ji, zpevňuje a vyživuje. Na trhu najdeme i řadu šamponů s obsahem makadamového oleje, které prospívají poškozeným vlasům, perfektně je zjemňují a vyhlazují.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
jitkakytka
jitkakytka 1. 5. 2021

jsou výborné, přivezla jsem si je kdysi z Madeiry

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 21. 4. 2021

nikdy jsem je ještě nejedla

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 21. 4. 2021

Makadamové ořechy "zobe" manžel...a skořápky si zase schovávám já na dekorace. Loni jsem je v obchodě ale neviděla. Asi jak kde.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 21. 4. 2021

určitě jsou dobré

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 414
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.