Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

evabel
evabel
Vloženo 18. 10. 2021
Líbí se mi

Limeta neboli limetka, zelená sestra citronu. Znáte její využití?

evabel
evabel
Vloženo 18. 10. 2021
Líbí se mi
Limeta neboli limetka, zelená sestra citronu. Znáte její využití?

Limeta neboli limetka, zelená sestra citronu. Znáte její využití?

Limetka se řadí do skupiny citrusových plodů a velmi se podobá citronu. Její plod je však menší a na rozdíl od citronu má zelenou barvu a je méně kyselejší. Její čerstvá šťáva je velmi aromatická. V létě je vyhledávaným doplňkem mnoha zeleninových salátů, dresinků či osvěžujících míchaných nápojů.

Limetka a její původ

Limetky mají svůj původ v jižní Asii a rostou v tropických oblastech. Je však možné si je vypěstovat i doma, a to nejlépe ve skleníku. Sklízí se nezralé a přesto jsou velice šťavnaté. Po rozkrojení jsou zelené i uvnitř a neobsahují téměř žádné pecičky. Limetku dělíme na dvě odrůdy, mexickou a perskou. Mexické limetky jsou malé a mají zelenou barvu. Perské limetky jsou větší a mají žluté zabarvení. V našich obchodech jsou k dostání většinou zelené limety mexické, plody perské limety se u nás prodávají jen zřídka.

Limetka obsahuje stejně jako citrony vitamíny B, C a minerální látky. Pokud hledáte v obchodech správné limetky, vybírejte ty, co mají svěží zelenou barvu a hladkou slupku. Také ty, které i přes velikost mají vyšší hmotnost, jsou ty pravé.

Limetka v kuchyni

Limetka je samozřejmě výborným a nepostradatelným doplňkem míchaných nápojů, zejména Mojita či Cuba Libre. Je také velmi osvěžující, pokud si ji nakrájenou přidáme do obyčejné a vychlazené vody, což oceníme hlavně v létě. Použít se dá i do zeleninových salátů či dresinků ke grilovanému masu. Do salátů můžeme kromě limetkové šťávy použít i limetkovou nastrouhanou kůru, stejně jako do moučníků a sorbetů. Strouhejte však jen zelenou kůru a limetku otáčejte, bílá kůra je totiž hořká.

Limetka je vhodná ale i na maso. Zkuste limetkou marinovat maso či ryby a nemusíte už ani použít sůl. Pokud rádi grilujete, vyzkoušejte speciální dresink. Budete potřebovat jen limetku, bazalku, majonézu, česnek a sůl. Do majonézy přimíchejte nadrobno nakrájenou bazalku, přidejte dle chuti utřený česnek, sůl a v neposlední řadě trochu limetkové šťávy. A jedna zajímavost. V arabských zemích se nakládají limetky stejně jako ve střední Evropě okurky.

Její další využití

Výtažky z limetky jsou používány v kosmetice pro údajné příznivé působení na pleť. Dále se limetka využívá při výrobě parfémů, osvěžovačů vzduchu, je přísadou aromatických olejů, najdeme ji i v čajích a doplňcích výživy.

Limetka jako bonsaj

Víte, že se limetka také dá koupit jako bonsaj? Je to stále zelený malý stromeček s kulovitou korunou, bílými voňavými kvítky, malými listy a má maličké vejcovité žlutozelené plody. Pěstování bonsají je v našich zeměpisných šířkách především krásný koníček, zábava a odpočinek. Pro některé z vás se toto umění může stát i zálibou na celý život. Ale o tom až někdy příště.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Evaevik
Evaevik 26. 10. 2021

Limetky mám moc ráda, miluji tu jejich vůni a chuť.

Odpovědět
konatovka
konatovka 21. 10. 2021

Také jí občas používám.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 20. 10. 2021

je dobrá

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 19. 10. 2021

paráda

Odpovědět
Svata
Svata 19. 10. 2021

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
102 603
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.