Zejména na jaře nebo v létě ráda připravuji lehká jídla. Tento salát jsem si oblíbila na konci 90. let v jedné francouzské restauraci v centru Prahy. Chodila jsem tam docela často a vždycky jsem si dávala právě tento salát. A to zejména kvůli výborné hořčicové zálivce. Jednou jsem z majitele restaurace vymámila recept. Od té doby ji připravuji právě takto:
 
LEHKÝ ZELENÝ SALÁT (pro 2 osoby)
1 římský salát
2 nebo 4 vejce uvařená natvdo
100 g kvalitní vepřové šunky
100 g ementálu vcelku
sůl
pepř
 
na zálivku:
slunečnicový olej (může být i olivový)
dijonská hořčice
cukr nebo med
vinný ocet nebo citron
sůl
pepř
 
Příprava:
Uvařím si 4 vejce (2 vejce pro 2 menší porce – vejce pak mohu jen rozčtvrtit)
Nastrouhám si ementál na struhadle nahrubo.
Šunku si nakrájím na proužky.
Římský salát očistím, operu a natrhám do větší mísy.
Připravím si zálivku. Dám tak 5-6 polévkových lžic slunečnicového oleje (nepoužívám řepkový, zálivka má pak – pro mě – nepříjemnou vůni i chuť). Je možné použít i olivový olej. Mně tato zálivka ale nejvíc chutná ze slunečnicového. Přidám 1 kávovou lžičku dijonské hořčice, cca 1 lžičku cukru nebo medu a lehce zastříknu citronem nebo vinným octem. Promíchám metličkou, aby se vše spojilo do emulze. Osolím a opepřím čerstvě namletým pepřem. Dochucení provádím podle své chutí – je-li zálivka příliš kyselá, přidám med nebo cukr a naopak, je-li moc sladká, přidám kapku octa nebo citronu.
Salát promíchám se zálivkou. Je v zálivce jen „obalený“, nesmí v ní nijak „plavat“.
Salát je hotový, tak si jej připravím na servírování.
Na talíř rozdělím salát a ozdobím vejci (na každou porci 2 vejce – rozdělené na poloviny), nakrájenou šunkou a nastrouhaným sýrem. Lehce osolím vejce a celý salát lehce opepřím čerstve namletým pepřem. Podávám ideálně s čerstvou bagetkou nebo jen tak samotný. Ideální jako lehká letní večeře.
 
Více se dozvíte na www.honeyfood.cz a https://www.facebook.com/succulentenglish/?fref=ts
 
 
foto: Lucie Pomijová

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account