Zejména na jaře nebo v létě ráda připravuji lehká jídla. Tento salát jsem si oblíbila na konci 90. let v jedné francouzské restauraci v centru Prahy. Chodila jsem tam docela často a vždycky jsem si dávala právě tento salát. A to zejména kvůli výborné hořčicové zálivce. Jednou jsem z majitele restaurace vymámila recept. Od té doby ji připravuji právě takto:
LEHKÝ ZELENÝ SALÁT (pro 2 osoby)
1 římský salát
2 nebo 4 vejce uvařená natvdo
100 g kvalitní vepřové šunky
100 g ementálu vcelku
sůl
pepř
na zálivku:
slunečnicový olej (může být i olivový)
dijonská hořčice
cukr nebo med
vinný ocet nebo citron
sůl
pepř
Příprava:
Uvařím si 4 vejce (2 vejce pro 2 menší porce – vejce pak mohu jen rozčtvrtit)
Nastrouhám si ementál na struhadle nahrubo.
Šunku si nakrájím na proužky.
Římský salát očistím, operu a natrhám do větší mísy.
Připravím si zálivku. Dám tak 5-6 polévkových lžic slunečnicového oleje (nepoužívám řepkový, zálivka má pak – pro mě – nepříjemnou vůni i chuť). Je možné použít i olivový olej. Mně tato zálivka ale nejvíc chutná ze slunečnicového. Přidám 1 kávovou lžičku dijonské hořčice, cca 1 lžičku cukru nebo medu a lehce zastříknu citronem nebo vinným octem. Promíchám metličkou, aby se vše spojilo do emulze. Osolím a opepřím čerstvě namletým pepřem. Dochucení provádím podle své chutí – je-li zálivka příliš kyselá, přidám med nebo cukr a naopak, je-li moc sladká, přidám kapku octa nebo citronu.
Salát promíchám se zálivkou. Je v zálivce jen „obalený“, nesmí v ní nijak „plavat“.
Salát je hotový, tak si jej připravím na servírování.
Na talíř rozdělím salát a ozdobím vejci (na každou porci 2 vejce – rozdělené na poloviny), nakrájenou šunkou a nastrouhaným sýrem. Lehce osolím vejce a celý salát lehce opepřím čerstve namletým pepřem. Podávám ideálně s čerstvou bagetkou nebo jen tak samotný. Ideální jako lehká letní večeře.
Více se dozvíte na www.honeyfood.cz a https://www.facebook.com/succulentenglish/?fref=ts
foto: Lucie Pomijová
Lehký zelený salát
-
Makrónková story: Macarons s burákovým máslem
Ivana smetanová||Krása a zdraví
MACARONS 45 g bílků (1-2) 13 g cukru krupice/krystal 100 g cukru moučka 55 g mandlové moučky +Potravinářské...
-
… aby telo nebolelo
KatarínaBaluchová||Krása a zdraví
Naše telo je mechanizmus, ktorý pracuje v dokonalej súhre. Ale len vtedy, ak sú jeho jednotlivé časti v rovnováhe. Ak sa...
-
Jak si napěstovat jarní cibulku
Veronika Sedláčková||Krása a zdraví
Nedávno jsem se dočetla, že lze doma ve vodě pěstovat spoustu zeleniny od čínského zelí, přes mrkvovou nať po...
-
Druhá šance – pokračování 5
Májinka||Krása a zdraví, zdraví
„Nebojte se, budete v pořádku.“ Proč mi to dneska všichni říkají? Proč bych neměla být v pořádku? Jsem zdraví. „Prodělala jste...
-
O krásu se musí pečovat
ZlataHnátová||Krása a zdraví
Žena a krása. Když napíšu tyhle dvě slova, mám pocit, že je to skoro synonymum. Ale když se zamyslím,...
-
Recept na domácí Vaječný likér
LucijaVeselá||Krása a zdraví
Stromeček, pohádky, svařák, cukroví = to a mnohem víc, dělá ty pravé Vánoce. Já si s nima ještě neodmyslitelně...
-
Jsou všechny tuky škodlivé?
HanaPazderková||Krása a zdraví
3 + 1 mýtů a překvapujících faktů, které jste o tucích nevěděli Zrovna tak jako vajíčka, margaríny nebo cukr...
-
Ještě NEPADÁTE vyčerpáním?
JolanaFišerová||Krása a zdraví
Ještě NEPADÁTE vyčerpáním z předvánočních příprav? Povíme si v podvečer 😉 Ale máme pro vás už TEĎ jeden NÁVRH, který...