Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Ledvinovník západní (Kešu)

Pinkie
Pinkie
Vloženo 21. 3. 2019
Líbí se mi
Ledvinovník západní (Kešu)

Ledvinovník západní (Kešu)

Kešu ořechy patří do čeledi Anacardiaceae. Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je středně velký, rozložitý, poloopadavý tropický strom, vysoký cca 12 metrů. Roste v přímořských, polosuchých oblastech tropů. Svůj původ má v severovýchodní části Jižní Ameriky, již v 16. století se pěstoval i v Indii, kam se dostal s portugalskými mořeplavci. Postupně se rozšířil do ostatních tropických oblastí, především do východní Afriky. Semenoje uloženo v plodu ledvinovitého tvaru zavěšeném na jedlé zdužnatělé stopce, která má svíravou chuť a svým vzhledem připomíná hrušku. Tyto plody jsou označovány buď jako ořech nebo kešu-jablko.

Z botanicého hlediska nejsou ořechy kešu ořechy ani peckovice, ale nažky. Doba sběru nažek je červenec – září. Jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu oříšků za 1 rok. Oříšky kešu se konzumují syrové (tj. částečně opražené) nebo pražené s přídavkem soli. U některých jedinců mohou vyvolávat alergie

Využití jednotlivých částí rostliny:

  • Plody - nažky (oříšek kešu) - oddělené nažky se praží a loupou. I s použitím mechanizace je to velmi pracné, ale nezbytné.
  • Slupka, v které je ukryto semeno, obsahuje dráždivou látku, která se neutralizuje až teplem.
  • Skořápky (osemení) - obsahují smolnatý olej (kardol), který se průmyslově zpracovává, odolává hnití.
  • Zdužnatělé stopky – obsahují vitamin C, používají se k výrobě vína a šťávy.
  • Plod – (ořechy nebo tzv. kešu- jablka) – z kvašených plodů se vyrábí likér.
  • Oplodí - balzám obsažený v oplodí slouží k přípravě nesmazatelného inkoustu.
  • Kmen – kvalitní a velmi cenné dřevo, které odolává hnití.
  • Kůra, větve, kešu- jablka – krmení dobytka.

Kešu ořechy obsahují:

  • tuky – nasycené, polynasycené a velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • sacharidy
  • bílkoviny
  • vlákninu
  • betakaroten
  • vitamíny skupiny B (např. B1, B2, B5, B9-kyselina listová)
  • vitamin D
  • vitamin E
  • železo
  • zinek
  • hořčík – společně se slunečnicovými semínky nejvyšší obsah z ořechů a semen
  • draslík
  • fosfor

Pozitivní vliv kešu ořechů na naše zdraví:

  • mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži – vlivem velkého množství karotenoidů
  • posilují nervovou soustavu – snižují podrážděnost, deprese, nervozitu
  • pomáhají při únavě a slabosti
  • tlumí křeče podrážděného střeva
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáhají při bolestivé menstruaci
  • podporují regeneraci
  • odstraňují chudokrevnost (anémii)
  • podporují růst buněk
  • účastní se na tvorbě spermií
  • pomáhají při angíně pectoris

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 22. 3. 2019

Kešu máme moc rádi. Slané i přírodní , jen tak nebo do jídla. Trhali jsme si je kdysi v Thajsku.

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 21. 3. 2019

hned bych si dala

Odpovědět
Ovace
Ovace 21. 3. 2019

mám je velice rád

Odpovědět
gustawka
gustawka 21. 3. 2019

kešu miluji

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
87 991
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.