Květákovou polévku vařím obvykle jako vedlejší produkt smaženého květáku nebo zapečeného květáku anebo květákových placiček. Při vaření květáku totiž vznikne květákový vývar, který do polévky používám.
KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA
(pro 3-4 osoby)
 
1 menší květák
sůl
kostka cukru
máslo
hladká mouka
muškátový květ
vejce
smetana na vaření (nemusí být)
 
Když vařím květák, očistím ho a uvařím v hrnci s vodou, kterou lehce osolím a dám do ní 1 kostku cukru. Asi za 20 minut je květák uvařený. Neměl by se úplně rozpadat. Vyndám jej děrovanou naběračkou do mísy a oddělím si pár malých růžiček do misky. Ty pak použiji do polévky. Z té větší části květáku pak dělám placičky nebo jej obaluji.
Připravím si jíšku – z másla a hladké mouky (namísto másla můžeme použít i olej). Když je jíška hotová a začíná mírně hnědnout, dám ji do květákového vývaru, který paralelně vařím na vedlejší ploténce. Rozmíchám metlou, aby se nevytvořily hrudky a nechám povařit. Jakmile se polévka provaří, přidám podle potřeby sůl, pepř a na špičku nože muškátového květu (je dost silný, takže nepřehnat). Do polévky dám zpět malé růžičky květáku. V této fázi to takto mohu nechat nebo rozmixovat a případně po rozmixování přidat trochu smetany na vaření.
Já polévku obvykle nemixuji, jen na závěr do ní zamíchám rozšlehané vejce. Polévka musí být hladká, krémovitá a jsou v ní kousky květáku a vajíčka.
Podáváme buď samotnou anebo s krutony, případně s čerstvým pečivem nebo toastem.
 
foto: www.pexels.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account