Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kátfa
Kátfa
Vloženo 14. 9. 2017
Líbí se mi

Kvašená zelenina pickles, recepty našich babiček zažívají obrovský boom

Kátfa
Kátfa
Vloženo 14. 9. 2017
Líbí se mi
Kvašená zelenina pickles, recepty našich babiček zažívají obrovský boom

Kvašená zelenina pickles, recepty našich babiček zažívají obrovský boom

Pickles, neboli kvašená zelenina. Před časem to byl obr boom a všichni začali šílet po této novince. Začaly se objevovat články a reportáže v nejrůznějších médiích a hrnčíři rozjeli byznys s kvašákama.

Jenže ona to zase taková novinka není. Jde vlastně o mléčné kvašení a tímto způsobem už i moje babička, a kdo ví kolik babiček ještě před ní, na zimu uchovávaly zelí, které právě díky fermentaci získalo mnohem více vitamínů potřebných na zimu a stalo se tím i lépe stravitelnějším.

Pamatuji si, že nám každý podzim přibyl u kamen velký kameňák a v něm naložené zelí. Čím déle to u tepla stálo, tím víc to smrdělo a uvolněním plynu z kameňáku voda ve víku jednou za čas "štěkla". Jako malou mě to příjemně děsilo a vždycky jsem se moc těšila, až už zelí ochutnáme. Nejlepší k tomu byl namazaný chleba s máslem. To byly časy...

Kvašené zelí se u našich dělá dodnes. Já zase takový megaloman nejsem, ale pořídila jsem si malý kvašáček (pak i větší, no co? ) a kvasím si čerstvou zeleninu. V létě ne, nemám na ní chuť, ale o to víc si jí pak užívám na podzim a v zimě.

Na pickles můžete použít jakoukoli tvrdou zeleninu. Pro mě je základ hlávkové zelí. Může být bílé, modré i čínské, na tom nesejde. Dá se kvasit samotné (když nic jiného není) a nebo přidat mrkev, ředkvičku, ředkev, červenou řípu, cibuli. Na ochucení můžete přidat česnek, kmín, křen, feferonku, záleží na vaší chuti a taky, co je zrovna k mání.

Základní recept na kvašenou zeleninu:

Na 100g zeleniny 2g soli.

To je celé takže zelí nakrájíte na tenké nudličky a ostatní nastrouháte, nebo vše dáte do kuchyňského robotu nastrouhat (ne úplně na kaši!). Pak zvážíte kolik máte zeleniny a adekvátně k množství přisypete poměr soli. Vše je dobré promíchat, nechat chvíli odležet, aby sůl pomohla zelenině pustit šťávu a zkřehnout. Pak ještě rukama zeleninu promačkáme, ať je vláčná - to urychluje kvašení a pomáhá při plnění do nádoby.

Pak zeleninu pořádně napěchujeme do kvašáku a nebo sklenice tak, abychom vytlačili všechen vzduch ze zeleniny a zároveň se na povrchu objevila přebytečná šťáva. Vždy by měla být zelenina potopená, jinak hnije.

Teď je důležité zatížit zeleninu a nechat na teplém místě kvasit. Podle množství zeleniny a tepla v místnosti asi tak 3-5 dní. Jakmile je zelenina vykvašená (poznáte to podle toho, že je měkká a příjemně nakyslá, neštípe a nepálí) můžete jí dát do skleničky a uchovávat v ledničce. Tam vydrží i několik týdnů, ale vždy je třeba myslet na to, aby zelenina byla potopená.

A co vy? Kvasíte zeleninu? Podělte se prosím o zkušenosti,

 

http://katfoblog.blogspot.cz/

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Amanda
Amanda 14. 9. 2017

Jojo,babička měla zelí v kameninovem soudku

Odpovědět
Kátfa
Kátfa 15. 9. 2017

jj, je fajn, že se to zase vrátilo

Tamara
Tamara 14. 9. 2017

nakládáme,vše co se dá a hlavně, co se urodí. Miluji to.

Odpovědět
Kátfa
Kátfa 15. 9. 2017

Souhlas

sipeji
sipeji 14. 9. 2017

Také takto nakládám zeleninu

Odpovědět
Kátfa
Kátfa 14. 9. 2017

hudlenka
hudlenka 14. 9. 2017

miluji rychlokvašky nebo nakládané zelí

Odpovědět
Kátfa
Kátfa 14. 9. 2017

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 923
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.