avatar
Martina | ŽENA s.r.o.
vloženo 17. 2. 2017
Líbí se mi

Kurkuma – odkud se vzala a proč se jí přezdívá „zlatý zázrak“?

avatar
Martina | ŽENA s.r.o.
vloženo 17. 2. 2017
Líbí se mi
Kurkuma – odkud se vzala a proč se jí přezdívá „zlatý zázrak“?

Kurkuma – odkud se vzala a proč se jí přezdívá „zlatý zázrak“?

Někteří jej zaměňují se zázvorem, chilli nebo kari. Je to dáno tím, že čerstvá kurkuma připomíná kořen zázvoru, má ostrou chuť jako chilli a barvu podobnou kari a také tvoří hlavní složku tohoto oblíbeného koření.  V lidovém léčitelství se používala již před tisíci lety díky antioxidačním a protizánětlivým účinkům.

Odkud se vzala?

Kurkuma není pouze koření, je to přírodní lék! Pochází z Indie, kde je využívána již 4500 let. Mezi lidové názvy patří indický zázvor či indický šafrán. Kurkuma se hojně vyskytuje v jižní a jihovýchodní Asii, v Indii, Kambodži a ve Vietnamu.

Při troše šikovnosti si ji můžete vypěstovat také doma. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která vyniká barevnými květy. Je až neuvěřitelné, že z této rostlinné krásky získáváme významné koření, bez kterého se v asijské kuchyni prakticky neobejdou.

Proč je tak zdravá?

Kurkuma obsahuje takzvaný kurkumin, který působí proti zánětům. To znamená, že má podobné účinky jako například Ibalgin. A to s tím rozdílem, že jde o zcela přírodní složku bez vedlejších účinků.  Přináší úlevu od bolesti zubů či bolestivé menstruace. Obsahuje velké množství vitamínu C a E,antioxidační, protinádorové, antibiotické a antivirové účinky.

Pokud dáváte přednost přírodním prostředkům, pak můžete využít jedinečné vlastnosti zázvoru a kurkumy a vytvořit si tak silnou obranu proti virům a bakteriím. Kurkuma, stejně jako zázvor, patří mezi superpotraviny, které si zaslouží zařadit do našeho jídelníčku. Kurkumin navíc snižuje cholesterol a zlepšuje trávení. Abyste však dosáhli žádoucích výsledků, je potřeba jej konzumovat pravidelně.

Jaké využití má kurkuma v kuchyni?

Přemýšlíte, do jakých jídel se kurkuma hodí? Můžete ji přidávat prakticky do všech slaných a některých sladkých pokrmů. Já sama jsem začala kurkumu používat teprve nedávno. Přidávám ji hodně do polévek, omáček, ale třeba i na rýži. Dodá jídlu lehce nažloutlou barvu jako kari a má zajímavé aroma i výraznou chuť. Ale pozor, pokud nemáte rádi ostrá jídla, pak s kurkumou raději šetřete.

A ještě jedna zajímavost nakonec. Kurkuma se velmi často používá jako složka do některých orientálních parfémů a své výsadní postavení má také v kosmetickém průmyslu.

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Lenka Kovalová 1. 5. 2017

kurkuma jako koření je skvělá, ale potom, co jsem se dověděla, že je tak zdravá, tak jsem si taky pořídila doplněk stravy Curcurin.

odpovědět
avatar
Markéta Horáková 31. 3. 2017

kurkuma je opravdový zázrak. Já si jí nedávám do jídla ale jím Curcurin od Maxivitalisu, obsahuje i piperin, který zvyšuje účinek kurkumy a ta mi pomáhá podporovat trávení, normální činnost jater a ochraňuje mi klouby

odpovědět
avatar
Karolína Holá 31. 3. 2017

taky používám Curcurin od Maxivitalisu, mám kurkumu jako koření moc ráda, ale chtěla jsem udělat něco pro své zdraví, tak mi kamarádka poradila Curcurin, který je dobrý na trávení, imunitu a hlavně ochraňuje klouby.

avatar
Iveta Hušková 25. 2. 2017

No opravdu necítím nějakou ostrost, proto mě tady překvapilo, když jsem četla, že by měla být ostřejší. Tak mám asi plechovou pusu

odpovědět
avatar
Iveta Hušková 24. 2. 2017

Tak teď jsem překvapena, mám kurkumu doma, ale pálivá není. Tak jestli je více druhů? Přidávám ji do kuskusu, bulguru či rýže..

odpovědět
avatar

Nepali vas?Je ostrejsi,ale musi ji byt vetsi mnozstvi

avatar
AJ 24. 2. 2017

Krásná rostlina. Nemám ráda ostrá jídla

odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
9
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
67 892
registrovaných inspirativních žen
2 887
testovaných produktů
108 807
vložených hodnocení