Někteří jej zaměňují se zázvorem, chilli nebo kari. Je to dáno tím, že čerstvá kurkuma připomíná kořen zázvoru, má ostrou chuť jako chilli a barvu podobnou kari a také tvoří hlavní složku tohoto oblíbeného koření. V lidovém léčitelství se používala již před tisíci lety díky antioxidačním a protizánětlivým účinkům.
Odkud se vzala?
Kurkuma není pouze koření, je to přírodní lék! Pochází z Indie, kde je využívána již 4500 let. Mezi lidové názvy patří indický zázvor či indický šafrán. Kurkuma se hojně vyskytuje v jižní a jihovýchodní Asii, v Indii, Kambodži a ve Vietnamu.
Při troše šikovnosti si ji můžete vypěstovat také doma. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která vyniká barevnými květy. Je až neuvěřitelné, že z této rostlinné krásky získáváme významné koření, bez kterého se v asijské kuchyni prakticky neobejdou.
Proč je tak zdravá?
Kurkuma obsahuje takzvaný kurkumin, který působí proti zánětům. To znamená, že má podobné účinky jako například Ibalgin. A to s tím rozdílem, že jde o zcela přírodní složku bez vedlejších účinků. Přináší úlevu od bolesti zubů či bolestivé menstruace. Obsahuje velké množství vitamínu C a E, má antioxidační, protinádorové, antibiotické a antivirové účinky.
Pokud dáváte přednost přírodním prostředkům, pak můžete využít jedinečné vlastnosti zázvoru a kurkumy a vytvořit si tak silnou obranu proti virům a bakteriím. Kurkuma, stejně jako zázvor, patří mezi superpotraviny, které si zaslouží zařadit do našeho jídelníčku. Kurkumin navíc snižuje cholesterol a zlepšuje trávení. Abyste však dosáhli žádoucích výsledků, je potřeba jej konzumovat pravidelně.
Jaké využití má kurkuma v kuchyni?
Přemýšlíte, do jakých jídel se kurkuma hodí? Můžete ji přidávat prakticky do všech slaných a některých sladkých pokrmů. Já sama jsem začala kurkumu používat teprve nedávno. Přidávám ji hodně do polévek, omáček, ale třeba i na rýži. Dodá jídlu lehce nažloutlou barvu jako kari a má zajímavé aroma i výraznou chuť. Ale pozor, pokud nemáte rádi ostrá jídla, pak s kurkumou raději šetřete.
A ještě jedna zajímavost nakonec. Kurkuma se velmi často používá jako složka do některých orientálních parfémů a své výsadní postavení má také v kosmetickém průmyslu.
Kurkuma – odkud se vzala a proč se jí přezdívá „zlatý zázrak“?
-
Makrónková story: Macarons s burákovým máslem
Ivana smetanová||Krása a zdraví
MACARONS 45 g bílků (1-2) 13 g cukru krupice/krystal 100 g cukru moučka 55 g mandlové moučky +Potravinářské...
-
Seznamte se s Masters of Freestyle, který umí pořádně rozproudit vzduch
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, péče o tělo, rozhovor, zajímavosti
Saunový ceremoniál by se dal považovat za formu umění. Jeho nejdůležitější součástí je rozproudění horkého vzduchu pomocí ručníku.
-
Chia semínka, už je používáte?
HanaRozenska||Krása a zdraví
Na trhu se objevil nový hit ve výživě – jsou to chia semínka. Chia je rostlina zvaná šalvěj španělská...
-
Vichy mineral 89 Probiotic serum
Martina Soukupova||Krása a zdraví
Každá z nás již někdy určitě řešila problem s unavenou pleť od stresu, únavy či nedostatku spánku co myslíte?...
-
Tornádo ji vzalo domov. Kuchařka v důchodu nyní prosí veřejnost o pomoc
Zuzana Kantorova||Krása a zdraví
Lenka Janulíková je v důchodu, bývalá kuchařka ze školní jídelny v Lužicích. Tornádo jí vzalo dům a pojištění neměla....
-
Pádlování je jen pro silnější kusy. Důležité je kompenzační cvičení
TerezaLavičková||Krása a zdraví
Dvojnásobný mistr světa Martin Fuksa popisuje, co všechno vyžaduje trénink profesionálního kanoisty. Zdaleka totiž není jen o pádlování na...
-
Jak to tedy s indickým jídlem je?
LenkaJaníková||Krása a zdraví
S indickou kuchyní si většina z nás spojí hlavně pekelně pálivé jídlo. Koření je v indické kuchyni velmi dominantní, proto nejspíš...
-
Češi a octové brambůrky aneb jaké jsou naše chuťové preference?
ClaudiaSrníková||Krása a zdraví
Ačkoliv Češi stále nejraději sáhnou po tradičních solených brambůrkách, přibývá těch, kteří rádi experimentují. Výrobci slaných pochutin tak neustále...