Jasmínová rýže je ušlechtilý druh rýže, který se čím dál častěji objevuje i na našich stolech. Je totiž výborná. Její zrníčka jsou středně velká, dlouhá a mají obyčejně žlutohnědou či běložlutou barvu. 
Odkud pochází

Pěstuje se v Thajsku, a to hlavně na severu, kde jsou výjimečné vlastnosti půdy v kombinaci se subtropickým klimatem. To dává vzniknout jejímu jedinečnému jasmínovému aroma. Je známá po celé Asii, Americe a Evropě. Používá se nejčastěji v čínské a thajské kuchyni.

Jak ji využít
Tato rýže je velmi podobná svou chutí i vůní rýži basmati, ale na rozdíl od ní má trochu lepivou strukturu. Proto se hodí do klasických vařených rizot či na nákypy. Lze ji připravovat i jako přílohovou rýži, pokud vám nevadí, že není sypká. Výborná je v kombinaci s masem, krevetami či ve sladkých úpravách, protože její chuť je velmi jemná, nevtíravá. Vyzkoušejte třeba smaženou jasmínovou rýži. Stačí vám i zbytek rýže z předchozího dne, osmažíte na oleji cibulku, přidáte rýži a jedno vajíčko. Necháte ztuhnout a promícháte. Obměny jsou různé, přidat můžete zeleninu či maso. Nebo ji uvařte se špenátem jako rizoto, vznikne báječná pochoutka.

Jak ji správně připravit
Dejte rýži do hrnce a zalijte ji studenou vodou podle návodu. Slijte, vyměňte vodu, osolte a rýži přikryjte pokličkou. Přiveďte k varu, promíchejte a částečně zakryté vařte na mírném plameni ještě deset minut. V rýži by se měly objevit dírky od prostupující páry a měla by být téměř uvařená. Je důležité, aby voda nebublala příliš prudce a neodpařila se moc rychle, jinak se rýže nestihne uvařit. Stáhněte hrnec z plamene, přikryjte dobře přiléhající poklicí a nechte zhruba deset minut stát. Před podáváním rýži načechrejte vidličkou.

Jasmínová vůně
Jasmínové aroma může vzbuzovat mylnou představu, že je rýže dochucena, ale toto aroma je opravdu rýži vlastní. Při vaření voní po jasmínových květech, ale to je zcela přirozená vůně zrníček. Podobně voní i rýže basmati a někomu to ani nemusí připadat jako jasmín, ale třeba jako vůně zralého obilí či ovsa.

Snižuje cholesterol
Rýže je netučná a celkově zdraví velmi prospěšná. Obsahuje cenný sodík a je vhodným zdrojem komplexních karbohydrátů. Neloupaná rýže obsahuje navíc vitamín B1 – thiamin, který napomáhá dobrému trávení, brání únavě a přispívá k dobré náladě. U jasmínové rýže je navíc prokázaný vliv na snižování cholesterolu v krvi.

Rýže stejně jako zelenina by v našem jídelníčku neměla chybět. Uplatní se i při dietách, je chutná, bezlepková a s velkým obsahem cenných látek. 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account