Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

evabel
evabel
Vloženo 10. 8. 2020
Líbí se mi

Jasmínová rýže, pochoutka nejen k čínské a thajské kuchyni

evabel
evabel
Vloženo 10. 8. 2020
Líbí se mi
Jasmínová rýže, pochoutka nejen k čínské a thajské kuchyni

Jasmínová rýže, pochoutka nejen k čínské a thajské kuchyni

Jasmínová rýže je ušlechtilý druh rýže, který se čím dál častěji objevuje i na našich stolech. Je totiž výborná. Její zrníčka jsou středně velká, dlouhá a mají obyčejně žlutohnědou či běložlutou barvu. 

Odkud pochází

Pěstuje se v Thajsku, a to hlavně na severu, kde jsou výjimečné vlastnosti půdy v kombinaci se subtropickým klimatem. To dává vzniknout jejímu jedinečnému jasmínovému aroma. Je známá po celé Asii, Americe a Evropě. Používá se nejčastěji v čínské a thajské kuchyni.

Jak ji využít

Tato rýže je velmi podobná svou chutí i vůní rýži basmati, ale na rozdíl od ní má trochu lepivou strukturu. Proto se hodí do klasických vařených rizot či na nákypy. Lze ji připravovat i jako přílohovou rýži, pokud vám nevadí, že není sypká. Výborná je v kombinaci s masem, krevetami či ve sladkých úpravách, protože její chuť je velmi jemná, nevtíravá. Vyzkoušejte třeba smaženou jasmínovou rýži. Stačí vám i zbytek rýže z předchozího dne, osmažíte na oleji cibulku, přidáte rýži a jedno vajíčko. Necháte ztuhnout a promícháte. Obměny jsou různé, přidat můžete zeleninu či maso. Nebo ji uvařte se špenátem jako rizoto, vznikne báječná pochoutka.

Jak ji správně připravit

Dejte rýži do hrnce a zalijte ji studenou vodou podle návodu. Slijte, vyměňte vodu, osolte a rýži přikryjte pokličkou. Přiveďte k varu, promíchejte a částečně zakryté vařte na mírném plameni ještě deset minut. V rýži by se měly objevit dírky od prostupující páry a měla by být téměř uvařená. Je důležité, aby voda nebublala příliš prudce a neodpařila se moc rychle, jinak se rýže nestihne uvařit. Stáhněte hrnec z plamene, přikryjte dobře přiléhající poklicí a nechte zhruba deset minut stát. Před podáváním rýži načechrejte vidličkou.

Jasmínová vůně

Jasmínové aroma může vzbuzovat mylnou představu, že je rýže dochucena, ale toto aroma je opravdu rýži vlastní. Při vaření voní po jasmínových květech, ale to je zcela přirozená vůně zrníček. Podobně voní i rýže basmati a někomu to ani nemusí připadat jako jasmín, ale třeba jako vůně zralého obilí či ovsa.

Snižuje cholesterol

Rýže je netučná a celkově zdraví velmi prospěšná. Obsahuje cenný sodík a je vhodným zdrojem komplexních karbohydrátů. Neloupaná rýže obsahuje navíc vitamín B1 - thiamin, který napomáhá dobrému trávení, brání únavě a přispívá k dobré náladě. U jasmínové rýže je navíc prokázaný vliv na snižování cholesterolu v krvi.

Rýže stejně jako zelenina by v našem jídelníčku neměla chybět. Uplatní se i při dietách, je chutná, bezlepková a s velkým obsahem cenných látek. 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Tamara
Tamara 17. 8. 2020

nepoužívám, ale chystám se vyzkoušet.

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 16. 8. 2020

ještě jsem ji nezkoušela, kupujeme jinou

Odpovědět
lemur
lemur 13. 8. 2020

Také máme rádi jasmínovou rýži.

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 12. 8. 2020

jasmínovou rýži máme rádi

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 12. 8. 2020

musím ji zkusit, ale já jsem alergická na jasmín (čaj), tak jsem se již léta neodvážila nic, co obsahuje jasmín, ochutnat... díky Evi

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 125
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.