
Jasmín pochází z Orientu, což dokazuje i jeho jméno, které vzniklo z perského „jasämin“ a překládá se jako boží dárek. Existuje hned několik druhů této rostliny, přičemž nejznámější jsou jasmín arabský (Jasminum sambac) a Jasmín pravý (Jasminum officiale, ‚Grandiflorum‘). V Česku se pěstují oba tyto druhy v květináčích, pokojích a sklenících, v létě i pod širým nebem. Vyskytuje se zde též velmi podobný keř zcela jiného původu – pustoryl vonný (jasmín bílý). Ten svou silnou vůní svých květů velmi připomíná jasmín.
Po dlouhá staletí rostl jasmín především v královských zahradách. V současnosti se však již pěstuje v mnohých oblastech včetně Středozemního moře. Jeho bílé, hvězdicovité, sladce vonící květy se rozevírají jen v noci, a proto se i tehdy musí sbírat, aby bylo jejich aroma nejsilnější. V Indii se proto rostlině přezdívá „královna noci.“ Zkušený sběrač může sklidit jen 10 až 15 tisíc květů za noc, přičemž na výrobu jednoho kilogramu oleje je potřeba až 8 milionů čerstvých nepoškozených květů. Z nich se pak náročnou extrakcí rozpouštědlem a následnou destilací získává jasmínová silice. Proto je jasmínový olej jedním z nejvzácnějších a nejdražších na světě. Největší množství oleje se vytěží v jižní Francii a Tunisu, kde se za tím účelem pěstuje ve velkém. Ten nejkvalitnější jasmínový olej se vyrábí v Turecku.
I přes jeho vysokou cenu je jasmín využíván mnoha způsoby, obzvláště v kosmetickém a potravinářském odvětví. Nejčastěji se přidává do parfémů, vyrábějí se z něj sirupy či čaje, používá se během aromaterapií, v medicíně některých oblastí a lidovém léčitelství.
V mnohých oblastech je považován za symbol krásy, lásky, elegance a štěstí, a proto se často přidává do svatebních kytic. Užívá se i během některých náboženských obřadů, ve kterých nejčastěji symbolizuje čistotu. V Thajsku je rostlina symbolem matek a zobrazuje lásku a respekt. Na Hawaji, Filipínách, v Indonésii a v Pákistánu se považuje za národní symbol.
Návod na přípravu jasmínového čaje:
Poměr mezi čajem a vodou by měl být 1:50 (cca 1 lžička na 200-250 ml vody). Teplota vody pro nálev je 90-95°C, u zelených jasmínových čajů i nižší. Čaj se louhuje cca 2-3 min, zelené jasmínové čaje i méně.
I přestože u jasmínu nebyly potvrzeny nežádoucí účinky, je vhodné nepřekračovat doporučené dávkování.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat