Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Zdeňka 68
Zdeňka 68
Vloženo 29. 3. 2019
Líbí se mi

JAK ZÍSKAT ÚČINNÉ LÁTKY Z KOŘENÍ

Zdeňka 68
Zdeňka 68
Vloženo 29. 3. 2019
Líbí se mi
JAK ZÍSKAT ÚČINNÉ LÁTKY Z KOŘENÍ

JAK ZÍSKAT ÚČINNÉ LÁTKY Z KOŘENÍ

JAK ZÍSKAT ÚČINNÉ LÁTKY Z KOŘENÍ?

 

Nejúžívanější formou v domácnostech je výluh. Můžeš ho připravit třemi způsoby, popřípadě jejich kombinací:

 
Macerát je výluh za studena. Koření přelij šálkem vody a nech stát 3 až 12 hodin, případně i několik dnů, při pokojové teplotě 15 až 20 stupňů Celsia. Během této doby občas promíchej. Tento způsob se používá pro koření obsahující sliz a škrob, například lněné semínko, kořen ibišku, kořen kozlíku.

Nálev je za tepla získaný výluh. Koření přelij vroucí vodou a po 15 minutách v zakryté nádobě sceď. Tento postup volíme u siličných drog, například u máty, meduňky, anýzu, fenyklu nebo kmínu.

Odvar si připravíš uvedením koření ve vodě do varu na 10 až 15 minut. Poté necháš stát asi 15 minut v přikryté nádobě a nakonec scedíš. Hodí se pro přípravu nápoje z tvrdých rostlinných částí, jako je dřevo, kůry a kořeny, pokud neobsahují větší množství silic. Doba se u různých produktů může lišit.

Raději respektuj návod prodejce nebo se poraď v lékárně. Při nedodržení návodu riskuješ, že účinné látky nevyzískáš nebo znehodnotíš. Dále je možné koření zpracovávat jako tinktury neboli výluhy rostlinných látek připravené nejčastěji pomocí alkoholu.

Extrakty jsou zahuštěné výtažky z rostlin. Mohou být tekuté nebo suché – například suchý extrakt lékořicový.

Sirupy jsou koncentrované roztoky cukru v ovocných šťávách, ve vodě nebo ve výluzích z drog. Aromatické vody jsou lihové případně vodné roztoky rostlinných silic, jako voda fenyklová, mátová a podobně. Lihy, neboli lihové rostlinné výtažky, například jalovcový, mátový a jiné.

Léčivá vína jsou rostlinné výtažky získané vyluhováním ve víně.

 

SKLADOVÁNÍ, KTERÉ KOŘENÍ NENIČÍ Sušené koření uchovávej v suchém, tmavém a chladnějším místě. Nejvhodnější jsou dobře těsnící, tmavé, popřípadě neprůhledné kořenky, třeba z tmavého skla se zabroušenou zátkou. Vyhneš se tak znehodnocení koření. Při nesprávném skladování totiž může dojít ke žluknutí tuků, jež koření přirozeně obsahuje, nebo vyprchání silic. Také místo nad kamny, topením či blízko sporáku je nevhodné. Vlivem par může koření navlhnout a zplesnivět, nebo přijmout pach připravovaných pokrmů.

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
hudlenka
hudlenka 5. 4. 2019

zajímavé, díky

Odpovědět
konatovka
konatovka 5. 4. 2019

Velmi pěkný článek, něco nového jsem se zase dozvěděla. Díky.

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 29. 3. 2019

skvělé

Odpovědět
Ovace
Ovace 29. 3. 2019

super

Odpovědět
gustawka
gustawka 29. 3. 2019

bezva

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 204
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.