Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Ifča Edith | ŽENA s.r.o.
Ifča Edith | ŽENA s.r.o.
Vloženo 23. 3. 2016
Líbí se mi

Jak zdokonalit zážitky z velikonočního stolování? K jídlu zvolte i lahodné víno

Ifča Edith | ŽENA s.r.o.
Ifča Edith | ŽENA s.r.o.
Vloženo 23. 3. 2016
Líbí se mi
Jak zdokonalit zážitky z velikonočního stolování? K jídlu zvolte i lahodné víno

Jak zdokonalit zážitky z velikonočního stolování? K jídlu zvolte i lahodné víno

Svátky jara jsou tady a my už přemýšlíme, čím ozvláštnit velikonoční tabuli. Tradiční jídla můžete doplnit lahodným vínem, které váš chuťový zážitek ještě znásobí.

Nechte se inspirovat. Od salátu přes nádivku, kůzlečí až po jarní kuřátko, vždy budete vědět po jakém víně sáhnout. Připomeneme si nejen české tradice, ale zároveň s nimi budete moci načerpat inspiraci na vína z celé Evropy v kombinaci s typickými velikonočními jídly už ode dneška. Velikonoční tipy nám přinesl Vladimír Vaněk, head sommelier www.ocenenavina.cz

 

ŠKAREDÁ STŘEDA

V tento den se hospodyňka podle zvyklosti snažila, aby jídlo na talíři vypadalo ošklivě a na první pohled nepovedeně. Jestliže se hospodyně rozhodla usmažit bramboráky nebo placky, vždy je při obracení trochu potrhala nebo přeložila. Tak vznikly trhance.

K bramborákům se dokonale hodí suchý Riesling Prinz von Preussen z prestižní německé oblasti Rheingau - svěží kyselinka a mineralita Ryzlinku totiž příjemně osvěží plnou chuť bramboráku. Skvělý je i VOC Ryzlink od Lahofera. Jen si dejte pozor, abyste do bramboráku nepřidali moc česneku - ten by chuť vína přebil.

ZELENÝ ČTVRTEK

Na tento den se vařilo z jarní zeleně a luštěnin. Pekly se preclíky, pletence nebo škvarkové placky, které se přikusovaly k jarním polévkám

K menu zeleného čtvrtku v podobě salátu, jarní polévky nebo jídla z mladých kopřiv se perfektně hodí Gruner Veltliner z Rakouska. Jedná se o víno které je díky svému projevu, kyselince a mineralitě ideální nejen k polévce, salátu ale i rybě či řízku. Veltlínské zelené je také jedno z mála vín, které jde kombinovat s chřestem.

VELKÝ PÁTEK

Na Velký pátek se obvykle držel půst.  Už po čtvrteční snídani a až do snídaně na Bílou sobotu. Ten, kdo věděl, že páteční půst nevydrží, mohl si k jídlu připravit rybu, pokud si jí mohl dovolit. Lidé, kteří rybu neměli, si napekli náhražky ve tvaru ryby z bramborového těsta. V jiných krajích naší republiky se zase připravovalo jediné jídlo dne - sytá hustá polévka z toho, co dům dal.

K rybě doporučuji opět suchý Riesling Prinz von Preussen nebo VOC Ryzlink ze Znojma - Ryzlink je obecně dobrá volba k rybě především pokud ji máte jen na másle a třeba s bylinkami bez smetanové omáčky, ryzlink je znám svou vyšší kyselinkou a svěžestí, která se nejen k rybě ale i mořským plodům velmi hodí.

Pokud ovšem budete připravovat rybu s omáčkou, můžete si už troufnout i na luxusnější kombinaci v podobě plnějšího vína, ale s hezkou kyselinou a mineralitou - což představuje například Petit Chablis z Burgunska - k omáčce se hodí svou střední plností a elegantní ovocností a k rybě zase živou kyselinkou a mineralitou.

BÍLÁ SOBOTA

V tento den se lidé už pořádně najedli. Hlavním jídlem totiž byla velikonoční nádivka. Někde se jí říká hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční snítek. V tento den také na stole nesměl chybět zlatavý mazanec.

K velikonoční nádivce se bude výborně hodit hezky zaoblené francouzské Chardonnay, a to především díky svému plnějšímu charakteru, navíc s hezkou kyselinkou. Toto víno tak příjemně doplní bohatou texturu nádivky a díky příjemné kyselince bude pořád působit svěže. V párování jídla a vína je důležité, aby víno nepůsobilo moc mdle nebo naopak nepřebilo svou chutí jídlo.

NEDĚLNÍ BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ

Božím hodem velikonoční svátky vrcholily. Z kuchyně se začaly linout vůně buchet, mazanců a masa. Na Velikonoce se připravovalo maso všeho druhu. Většinou se snažili, aby měli kůzlečí. Jinak se ale podávala hlavně drůbež, skopové, jehněčí, králičí a pokrmy z vepřového masa. Nechyběl ani pečený beránek. Toho opravdového masového si mohl dovolit jen málokdo a tak se rozšířil především beránek ze sladkého těsta, kterého známe i my z dnešních oslav jara.

Nádivka a drůbež se perfektně hodí k plnému vínu Pinot Blanc z Alsaska - toto plnější Rulandské bílé hezky doplní hebkou chuť masa z drůbeže  a krásně se snoubí i s velikonoční nádivkou. Nicméně pro milovníky červených vín mám taky pár tipů - s jídly na  Boží hod  by se dalo kombinovat především ke kůzlečímu, skopovému nebo i vepřovému masu červené víno - doporučoval bych skvěle vyladěnou Crianzu ze španělského regionu Rioja nebo plné víno z jižní Francie z odrůd Jižní Rhóny, které bude perfektní i k vepřovému a uzenému masu.

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ

I když tady bude hrát asi hlavní roli vaječňák a slivovice. K vajíčkům a pokrmům z vajíček se víno obecně špatně kombinuje, protože tuk ze žloutku doslova zalepí chuťové buňky. Jediné víno, které se s tím dokáže poprat je sekt a champagne. Doporučuji už na snídani probudit svou drahou polovičku třeba míchanými vajíčky na másle s úžasnou Cavu ze Španělska a třeba vám odpustí i velikonoční mrskačku. :o) 

Všechna doporučená vína pak najdete na www.ocenenavina.cz v aktuálních zvýhodněných balíčcích oceněných vín speciálně napárovaných k velikonočním jídlům.

Doufám, že vás připomenutí tradičních velikonočních jídel a zajímavých kombinací s vínem inspirovalo a budu se těšit na vaše komentáře a zkušenosti třeba na našem facebooku. 

Přejeme vám krásné zážitky se zkoušením té nejlepší kombinace vína a jídla a krásné Velikonoce.

 

A jaká tradiční velikonoční jídla máte nejraději vy? Vybíráte si k jídlu i vhodná vína?

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
gustawka
gustawka 26. 3. 2016

Skvěle napsané

Odpovědět
Eva K.
Eva K. 24. 3. 2016

Výborný článek

Odpovědět
Amanda
Amanda 24. 3. 2016

Rose Horák,má zlatou medaili!

Odpovědět
smolda3
smolda3 24. 3. 2016

Ráda čtu o vínu ketré se má k čemu popíjet ale sama bych si asi nedokázala poradit

Odpovědět
Amanda
Amanda 23. 3. 2016

Mám ráda nádivku a mazanec

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 165
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.