Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Lenka Janíková
Lenka Janíková
Vloženo 22. 8. 2016
Líbí se mi

Jak to tedy s indickým jídlem je?

Lenka Janíková
Lenka Janíková
Vloženo 22. 8. 2016
Líbí se mi
Jak to tedy s indickým jídlem je?

Jak to tedy s indickým jídlem je?

S indickou kuchyní si většina z nás spojí hlavně pekelně pálivé jídlo. Koření je v indické kuchyni velmi dominantní, proto nejspíš často přebíjí další dojmy z indického jídla. Ti trochu znalejší by dokázali povykládat o jednotlivých indických specialitách, jako jsou masala dosa, butter chicken, samosa a jiné. Já jsem si však z několikanásobného a dlouhodobého pobytu v Indii odnesla i další postřehy o indické kuchyni. Na názvy čehokoliv paměť nemám a dlouhosáhlý seznam všech jídel, které jsem kdy v Indii vyzkoušela, zde neposkytnu. Ale v indické kuchyni existují určité obecné znaky, které se tu pokusím popsat.

Především jde o čerstvost. Tradiční indické domácnosti připravují vše z čerstvých, pokud je to možné dokonce i z podomácku vyrobených surovin. Mražené či sterilované suroviny nebo polotovary jsou tabu. Indové každý den chodí na trh pro čerstvou zeleninu, kterou neskladují do druhého dne v lednici a hned z ní připravují své denní pokrmy. Snahou je již jednou uvařené jídlo neohřívat, pokud přeci jen něco zbude, dojí se hned při dalším jídle za pár hodin. Výjimkou v tomto jsou Indové, kteří žijí sami (protože v Indii rodiny většinou žijí pohromadě se svými rodiči, tetičkami a strýčky atd.) a jsou plně zaměstnáni.

Téměř veškeré jídlo se v Indii tepelně upravuje, od snídaně po večeři, mezi snídaněmi, obědy a večeřemi z pohledu našince příliš velké rozdíly nejsou, to, co se uvaří na snídani, může být uvařeno jak na oběd a večeři. Tento přístup původně vychází z indické medicíny ayurvédy, která považuje teplé jídlo za zdroj energie a syrové jídlo (ve formě salátů, syrové ovoce) tak má být pouze doplňkem.

Mléčné výrobky se používají dosti omezeně, a to jak co do množství, tak co do druhů. Ne, že by Indové nepoužívali mléko, ale pijí jej samostatně mezi jídly, nemíchají jej jako my např. s buchtou nebo chlebem se sýrem (a někteří si na chleba plácnou ještě salám), a výrobky z mléka znají jen v podobě jogurtu, zakysaného jogurtového nápoje lasí a sýra panýra. Jogurt konzumují jen v malé míře k neutralizaci kořeněného jídla (a to ne zdaleka všichni), lasí si dají řekla bych tak svátečně po jídle a sýr panýr je jeden z mála sýrů, které Indové konzumují a také zdaleka ne každý den. Hlavními zdroji výživy je tak zelenina, luštěniny, obilniny (celozrnná mouka) a rýže. Maso v tradiční vegetariánské zemi není denním „chlebem“ ani pro nevegetariány a masné výrobky v Indii prakticky nenajdete.

V Indii je jako příloha používána pouze rýže a chlebové placky, nejčastěji tzv. čapatí (případně další regionálně používané placky, např. naan). Brambory jsou používány jako součást zeleniny a v dosti malé míře. Indové šťávy a omáčky k pokrmům nezahušťují moukou, nezahušťuje se buď vůbec, nebo rajčatovým pyré a ořechovými pastami. Polévky Indové téměř nekonzumují, a když už, tak ji pijí. Dost dobře možná proto, že se jídlo v Indii nekonzumuje příbory, a bez lžíce, tedy rukama, by polévku nesnědli.

Pokud se chcete dozvědět o indické kuchyni něco více a naučit se vařit po indicku, přihlaste se na kurz Základy indického vaření aneb zdravotní aspekty indického stravování, Kurz indického vaření - "omáčky" a přílohy nebo Kurz indického vaření pro nevegetariány.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
hudlenka
hudlenka 22. 8. 2016

mně to chutná, koření mám ráda a mám tu i nějaké indické koření....ráda si vymazluji chutě....horší je to s manželem, který moc koření nemusí

Odpovědět
Lenka Janíková
Lenka Janíková 22. 8. 2016

No upřímně řečeno já taky kořeněné nemusím a při přemíře koření trpím. Ale od doby, co si indické jídlo vařím sama, se zachováním základních principů indické kuchyně, ale jen s menším množstvím koření, jsem se do indického jídla zamilovala. Na kurzy mi občas přijdou stejně naladění lidé a těm také množství koření přizpůsobím

Glady
Glady 22. 8. 2016

mám ráda indickou kuchyni

Odpovědět
Tamara
Tamara 22. 8. 2016

Zajímavé, díky

Odpovědět
sipeji
sipeji 22. 8. 2016

velmi zajímavé, děkuji

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 202
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.