Proč zařadit vločky více do jídelníčku?
Náš oves bychom mohli označit za krále mezi obilninami, co se zdravého stravování týká. Základním zpracováním této obiloviny jsou pak právě ovesné vločky, které jsou oblíbené nejen mezi zdravě žijícími a s váhou bojujícími lidmi, ale také například mezi sportovci. Jaké mají výhody?
-
Významný zdroj energie
Vhodná součást jídelníčku jak při hubnutí, tak při nabírání svalové hmoty
Vysoký obsah vitamínů a minerálů
Nízký obsah kalorií
Jsou snadno stravitelné, příznivě působí na trávicí soustavu, při potížích se střevy, žaludkem apod.
Snižují cholesterol
Pomáhají při hyperfunkci štítné žlázy
Neobsahují lepek
Údajně mohou stimulovat zvýšení hladiny testosteronu, napomáhat nárůstu svalové hmoty a odbourávání tuků
Obsahují dostatek kvalitních proteinů
Regulují hladinu glukózy
Zmírňují vysoký tlak
Působí pozitivně na nervovou soustavu
Ovesné vločky se v průměru ze 60 – 70 % skládají z polysacharidů, mají 15 – 20 % bílkovin a až 15 % vlákniny. Tuky tvoří pouze 7 % a jedná se o kvalitní tuky, které obsahují i určitý menší podíl vzácných, ale zásadních omega-3 nenasycených mastných kyselin (jejich denní potřebu však rozhodně ovesné vločky nepokryjí). Dále ve vločkách najdete vitamíny B6, B1, E, minerální látky jako vápník a železo či fosfor a lecitin.
Zde je recept na ovesnou kaši
Mléko trochu osolíme a zahříváme na plotně. Začne-li vřít, přidáme do něj ovesné vločky, snížíme teplotu a za stálého míchání kaši vaříme asi 4 minuty.
Do téměř hotové kaše přimícháme med. Na talíři kaši posypeme nasekanými oříšky.
Protože ovesné vločky absorbují tekutiny jen zvolna, mohou se připravit na snídani už večer předtím. Vločky, se zalijí večer vodou nebo mlékem.
Krásně změknou, absorbují všechnu tekutinu a ráno si je přidáním mléka zředím na vhodnou hustotu. Ještě se mohou povařit. A teplá snídaně je hotová.
Zdroj fotografií: bing.com
Zdroj fotografií: bing.com