Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Verra
Verra
Vloženo 21. 3. 2019
Líbí se mi

Frittata: vaječná omeleta kulinářského umělce

Verra
Verra
Vloženo 21. 3. 2019
Líbí se mi
Frittata: vaječná omeleta kulinářského umělce

Frittata: vaječná omeleta kulinářského umělce

Určitě jste zaznamenaly, že jídlo se v poslední době hodně řeší. V televizi je nezpočet pořadů o jídle a na internetu nezpočet blogů o jídle, ve kterých se nás kuchaři a food blogeři snaží přesvědčit, že vaření není jen každodenní nutnost a povinnost, ale také určitý druh umění. Od chvíle, kdy se začalo jídlo takto prožívat, k nám přišlo i mnoho nových receptů a názvů pokrmů, až z toho má jeden pocit, že, co se týče kulinářského umění, nestíhá držet krok ani se sousedkou. Naposled jsme objevili Frittatu – ach jo, zase něco, co nevím, co je, a co neumím uvařit. Omyl! Koukli jsme se Frittatě na zoubek a je to akorát omeleta vylepšená o sýr, zeleninu a možná nějaké to maso. Prostě, za co by se normální ženská téměř styděla, umí světoví masterchefové vychválit do nebes a pasovat se do role kulinářského umělce! Asi bychom se měly umět také tak ocenit – takže ženy, až budete příště dělat vaječnou omeletu, nezapomeňte všem říct, že jste udělaly tu nejlepší Frittatu pod sluncem. 

Kde se vzala Frittata a proč to není omeleta?

Jak samotný název napovídá, Frittata k nám přišla z Itálie. Jedná se o vaječný pokrm, který je velice podobný omeletě obohacené o další ingredience, jako je sýr, zelenina, maso či těstoviny. První rozdíl mezi oběma je v přípravě – zatímco omeleta se dělá od začátku do konce na pánvičce, Frittata se dopéká v troubě. Další rozdíl je ten, že se Frittata peče společně se všemi ingrediencemi, zatímco vaječná omeleta se dělá samostatně a případná směs se do ní přidává až potom – směs se „balí“ do omelety. 

Jeden z klasických a chutných receptů (Gordon Ramsay)

Na velké pánvičce rozehřejte máslo a na něm dozlatova opečte nakrájenou slaninu. Dále přidejte rozmražený hrášek a po chvilce i čerstvou bazalku. Mezitím v misce rozšlehejte asi 7 vajec, osolte, opepřete, a nastrouhejte do vajec kus sýra (parmazán). Vaječnou směs přilijte na pánvičku a smažte na mírném plameni. Až se vajíčka začnou přichytávat, přidejte na vrch kozí sýr, a dejte zapéct na chvíli do trouby. Když je Frittata hotová, tzn., že vajíčka mají nazlátlou barvu, je třeba jí vyklopit. Stačí položit na pánvičku velký talíř nebo prkýnko a překlopit.

Trochu toho umění i na naše stoly…

Výborný nápad je vyrobit mini Frittaty v plechu na muffiny! Stačí totiž rozšlehanými vajíčky vyplnit formičky a do vajec přidat, co nám padne pod ruku – sůl, pepř, bazalka, sýr, rajčata, apod. Velice rychle tak vyrobíme chutný slaný zákusek, který navíc nebude vypadat vůbec špatně! 

zdroj Pinterest

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 30. 3. 2020

super

Odpovědět
beata0063
beata0063 22. 3. 2019

mňam !

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 22. 3. 2019

vypadá úžasně

Odpovědět
lemur
lemur 22. 3. 2019

Děkuji za krásnou inspiraci.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 289
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.