Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Verra
Verra
Vloženo 21. 3. 2019
Líbí se mi

Frittata: vaječná omeleta kulinářského umělce

Verra
Verra
Vloženo 21. 3. 2019
Líbí se mi
Frittata: vaječná omeleta kulinářského umělce

Frittata: vaječná omeleta kulinářského umělce

Určitě jste zaznamenaly, že jídlo se v poslední době hodně řeší. V televizi je nezpočet pořadů o jídle a na internetu nezpočet blogů o jídle, ve kterých se nás kuchaři a food blogeři snaží přesvědčit, že vaření není jen každodenní nutnost a povinnost, ale také určitý druh umění. Od chvíle, kdy se začalo jídlo takto prožívat, k nám přišlo i mnoho nových receptů a názvů pokrmů, až z toho má jeden pocit, že, co se týče kulinářského umění, nestíhá držet krok ani se sousedkou. Naposled jsme objevili Frittatu – ach jo, zase něco, co nevím, co je, a co neumím uvařit. Omyl! Koukli jsme se Frittatě na zoubek a je to akorát omeleta vylepšená o sýr, zeleninu a možná nějaké to maso. Prostě, za co by se normální ženská téměř styděla, umí světoví masterchefové vychválit do nebes a pasovat se do role kulinářského umělce! Asi bychom se měly umět také tak ocenit – takže ženy, až budete příště dělat vaječnou omeletu, nezapomeňte všem říct, že jste udělaly tu nejlepší Frittatu pod sluncem. 

Kde se vzala Frittata a proč to není omeleta?

Jak samotný název napovídá, Frittata k nám přišla z Itálie. Jedná se o vaječný pokrm, který je velice podobný omeletě obohacené o další ingredience, jako je sýr, zelenina, maso či těstoviny. První rozdíl mezi oběma je v přípravě – zatímco omeleta se dělá od začátku do konce na pánvičce, Frittata se dopéká v troubě. Další rozdíl je ten, že se Frittata peče společně se všemi ingrediencemi, zatímco vaječná omeleta se dělá samostatně a případná směs se do ní přidává až potom – směs se „balí“ do omelety. 

Jeden z klasických a chutných receptů (Gordon Ramsay)

Na velké pánvičce rozehřejte máslo a na něm dozlatova opečte nakrájenou slaninu. Dále přidejte rozmražený hrášek a po chvilce i čerstvou bazalku. Mezitím v misce rozšlehejte asi 7 vajec, osolte, opepřete, a nastrouhejte do vajec kus sýra (parmazán). Vaječnou směs přilijte na pánvičku a smažte na mírném plameni. Až se vajíčka začnou přichytávat, přidejte na vrch kozí sýr, a dejte zapéct na chvíli do trouby. Když je Frittata hotová, tzn., že vajíčka mají nazlátlou barvu, je třeba jí vyklopit. Stačí položit na pánvičku velký talíř nebo prkýnko a překlopit.

Trochu toho umění i na naše stoly…

Výborný nápad je vyrobit mini Frittaty v plechu na muffiny! Stačí totiž rozšlehanými vajíčky vyplnit formičky a do vajec přidat, co nám padne pod ruku – sůl, pepř, bazalka, sýr, rajčata, apod. Velice rychle tak vyrobíme chutný slaný zákusek, který navíc nebude vypadat vůbec špatně! 

zdroj Pinterest

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
beata0063
beata0063 22. 3. 2019

mňam !

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 22. 3. 2019

vypadá úžasně

Odpovědět
lemur
lemur 22. 3. 2019

Děkuji za krásnou inspiraci.

Odpovědět
Clairest
Clairest 23. 11. 2017

To vypadá skvěle

Odpovědět
konatovka
konatovka 20. 1. 2017

Skvělý článek, určitě něco vyzkouším, protože vaječné omelety mám ráda a každý nový recept moc vítám.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 975
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.