Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

redakce IH
redakce IH
Vloženo 22. 10. 2021
Líbí se mi

Džemy a marmelády jako součást zdravého jídelníčku. Co musí splňovat?

redakce IH
redakce IH
Vloženo 22. 10. 2021
Líbí se mi
Džemy a marmelády jako součást zdravého jídelníčku. Co musí splňovat?

Džemy a marmelády jako součást zdravého jídelníčku. Co musí splňovat?

Zavařeniny bývaly za našich babiček skvělým způsobem, jak si uchovat ovoce na zimu. Jak by džemy a marmelády obstály v dnešních požadavcích na zdravé stravování? A jak často bychom je měli konzumovat, když si chceme udržet štíhlou linii?

Pojďme si ze všeho nejdříve udělat jasno v názvosloví. Marmeláda se vyrábí výhradně z citrusů. V našich končinách je tedy nemožné ji vyrobit z lokálních plodů. To je samo o sobě důvodem, proč by nás měly zajímat především džemy. Člověku ze střední Evropy vždy více prospívá lokální než exotická strava.

Méně cukru

Takový džem si můžete samozřejmě i připravit doma. Tehdy máte plně pod kontrolou, co všechno, a hlavně kolik cukru do něj přidáte. Zatímco v dřívějších receptech byl poměr 1:1 ve smyslu množství ovoce a cukru, dnešní trendy hovoří spíše o 3:1 ve prospěch ovoce. Abyste cukrem mohli co nejvíce šetřit, vyplatí se vsadit na ovoce, které je samo o sobě sladké - perfektní jsou proto jahody nebo meruňky.

Do marmelád patří ještě pektin, který slouží jako konzervant. Pokud ho chcete omezit, zavařujte ovoce jako je angrešt nebo rybíz. Kyselinu citrónovou, která se někdy do marmelád přidává pro říznější chuť, můžete nahradit obyčejnou šťávou z citronu.

Extra tip:

Nestihli jste si ovoce zavařit, nebo vás to prostě nebaví? Vyzkoušejte Extra džem od Hamé. Každá sklenička obsahuje 50 procent ovoce a zároveň méně cukru. Může se tedy stát velmi příjemnou a zdravou součástí vašich snídaní, svačin i dezertů. Cena je 54,90 Kč.

Je pravda, že vaření vitamínům v ovoci neprospívá, ale přesto v každém džemu a marmeládě zůstává spousta vlákniny a minerálů, proto byste je rozhodně z jídelníčku vyřazovat neměli. 

Jak často?

Je vlastně úplně jedno, zda se jedná o domácí nebo kupovanou marmeládu, z principu své výroby a konzistence obsahují obě zhruba stejně cukru. Přistupujte tedy k marmeládě jako ke sladkosti, která ve správném množství nejen že neškodí, ale díky zmíněné vláknině a minerálům může i prospívat. 

Vždy marmeládu kombinujte s bílkovinami, tedy ideálně s jogurtem, tvarohem, můžete si ji přidat k ranním cereáliím. Počítá se i máslo, které jste si namazali na krajíc chleba. Jeho vrstva by stejně jako ta džemová ale neměla být příliš silná. Denně byste si měli dopřát jen jednu až dvě čajové lžičky. A pak můžete džem mlsat zcela bez výčitek.




Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Kahomar
Kahomar 22. 10. 2021

dělám si své domácí marmelády s menším množstvím cukru

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
102 531
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.