Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

KamilaK
KamilaK
Vloženo 8. 10. 2019
Líbí se mi

Dozrávají šípky. Zkusili jste je sušit v troubě?

KamilaK
KamilaK
Vloženo 8. 10. 2019
Líbí se mi
Dozrávají šípky. Zkusili jste je sušit v troubě?

Dozrávají šípky. Zkusili jste je sušit v troubě?

 

Latinský název pro šípky růže šípková je Fructus cynosbati. Mají vysokou hodnotu vitamínu C a A, obsahují i vitamíny K, B1, B2 a B3. 

 

Zralé šípky mají ostře červenou barvu, ale na dotek budou ještě stále tvrdé.

Nejvhodnější doba na sběr je na konci září a začátkem října.

Natrhané plody důkladně omyjte pod tekoucí vodou, osušíme a zbavíme  je stopek i zbytků okvětí.

Proces sušení by měl být co nejšetrnější, abyste předešli ztrátě cenného vitaminu C.

Šípky můžeme nasušit na zimu i v troubě. Je nejrychlejší, ale musíte si dát pozor, abyste plody nepřipálili. Teplotu nastavte na sedmdesát stupňů Celsia, šípky nasypte na plech vyložený pergamenem nebo pečicím papírem a vložte do trouby. Pokud nemáte model s větrákem, sušte s přiotevřenými dvířky, aby odpařující se vlhkost měla šanci odcházet. Správně usušené plody poznáte tak, že mají krásnou tmavočervenou barvu a dají se dobře rozlomit a rozdrobit.

Foto: bing.com

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 8. 10. 2019

Šípky jsme sušili na půdě. Máme rádi šípkový čaj.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
2 922
testovaných produktů
87 405
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.