Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

KamilaK
KamilaK
Vloženo 8. 10. 2019
Líbí se mi

Dozrávají šípky. Zkusili jste je sušit v troubě?

KamilaK
KamilaK
Vloženo 8. 10. 2019
Líbí se mi
Dozrávají šípky. Zkusili jste je sušit v troubě?

Dozrávají šípky. Zkusili jste je sušit v troubě?

 

Latinský název pro šípky růže šípková je Fructus cynosbati. Mají vysokou hodnotu vitamínu C a A, obsahují i vitamíny K, B1, B2 a B3. 

 

Zralé šípky mají ostře červenou barvu, ale na dotek budou ještě stále tvrdé.

Nejvhodnější doba na sběr je na konci září a začátkem října.

Natrhané plody důkladně omyjte pod tekoucí vodou, osušíme a zbavíme  je stopek i zbytků okvětí.

Proces sušení by měl být co nejšetrnější, abyste předešli ztrátě cenného vitaminu C.

Šípky můžeme nasušit na zimu i v troubě. Je nejrychlejší, ale musíte si dát pozor, abyste plody nepřipálili. Teplotu nastavte na sedmdesát stupňů Celsia, šípky nasypte na plech vyložený pergamenem nebo pečicím papírem a vložte do trouby. Pokud nemáte model s větrákem, sušte s přiotevřenými dvířky, aby odpařující se vlhkost měla šanci odcházet. Správně usušené plody poznáte tak, že mají krásnou tmavočervenou barvu a dají se dobře rozlomit a rozdrobit.

Foto: bing.com

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 8. 10. 2019

Šípky jsme sušili na půdě. Máme rádi šípkový čaj.

Odpovědět
Ovace
Ovace 8. 10. 2019

šípky mám rád

Odpovědět
KamilaK
KamilaK 8. 10. 2019

KamilaK
KamilaK 8. 10. 2019

Pamatuji se, jak jsme ho sbírali ve velkém do školy.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
85 693
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.