Není tajemstvím, že poctivý kuřecí vývar pomáhá a léčí. Zázračný pokrm, který si může snadno připravit doma každý začátečník. Kuřecí polévka je naturální lék, který pomůže při nachlazení, zimnici, ale třeba i kocovině. A pokud vás hned nevyléčí, tak vás příjemně zahřeje a uleví od příznaků. Chcete si připravit kuřecí vývar tak jako od babičky? Drůbežářský závod Klatovy vám s tím pomůže, protože připravil snadný, ale výborný recept na domácí kuřecí vývar! 
 

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt

A proč tomu tak je? Polévky se skládají nejčastěji ze zeleniny a vody. A to jsou takřka nejzákladnější a nejzdravější suroviny. Protože voda nás hydratuje a zelenina nám dodá potřebné vitamíny a minerály. Navíc jsou živiny, které se rozpouští pouze ve vodě. A to z vývaru dělá neobyčejné až zázračné jídlo. 
 

Mějte vývar stále po ruce

Jedinečný vývar používáme v kuchyni mnohem častěji. Ředíme a dochuťujeme s ním omáčky, ale i jiné polévky. Vývar se doporučuje táhnout alespoň 2 hodiny, ovšem ne vždy je čas na to připravit si ke každé omáčce čerstvý vývar. Využijte tedy svůj čas a připravte si ho do zásoby. Budete ho mít tak pořád po ruce na dlouhou dobu dopředu. Jak na to?
 

Poctivý vývar jako od babičky + TIP Jak ho zavařit a skladovat
 

Co budete na vývar potřebovat?

  • 1 balení Kuřecí polévková směs Drůbežářský závod Klatovy (kuřecí hřbety, křídla, krky)

  • 1 větší mrkev

  • ½ celeru

  • 1 menší petržel

  • 1 řapíkatý celer i s natí

  • ½ cibule ve slupce

  • 1 stroužek česneku

  • ½ pórku (až na závěr)

  • sušené nebo čerstvé polévkové koření od babičky (libeček, petržel, saturejka, tymián či rozmarýn)

  • 2 l vody (podle hrnce)

  • pepř, sůl (1/2 čajové lžičky), chilli, bobkový list

 

Tajný TIP! Orestujte a opečte zeleninu i maso

Základem je si zeleninu i kuřecí maso na začátku orestovat a opéct. Tím vývar získá zlatavou barvu a výraznou chuť. Nejprve si na nakrájejte očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) na plátky, například mrkve stačí překrojit na půl. Jde o to, aby zelenina byla rovnoměrná a hezky se dala orestovat na pánvi. 
 

Postup:

Ve velkém litinovém hrnci či pánvi, která může i do trouby, orestujte na oleji zeleninu – cibuli, česnek a kořenovou zeleninu. Až bude zelenina pořádně rozvoní a opeče částečně dohněda přidejte omyté a očištěné maso. A ještě chvilku opékejte. Poté dejte hrnec (pánev) do předehřáté trouby na 200°C, zhruba na 10-15 minut. Potom vše přendejte do velkého hrnce, ve kterém budete vývar táhnout. Vše zalejte studenou vodou. Přidejte pepř, polévkové koření, bobkový list a řapíkatý celer s natí. Zatím nesolte. Vývar táhněte 2 hodiny. Zeleninu můžete vytáhnout hned po jejím změknutí a dát si ji na stranu. Mezitím si ji nakrájejte a připravte do finální polévky. Finální vývar po 2 hodinách podle své chuti dosolte. Nakonec vývar přeceďte přes síto a dejte si na stranu várku, kterou si chcete uchovat na později. Maso do polévky oberte. Měli byste mít před sebou hrnec na s vývarem na polévku a misku nebo jiný hrnec na zavaření (či zamrazení) na později. 
 

Domácí vývar do zásoby na 2 způsoby!

Zmrazte: Jsou dvě varianty.Buď si vývar zamrazíte do lahviček či sklenic nebo jej zavaříte. U zamrazení je to jednoduché. Stačí ho přelít do libovolných sklenic, zavíčkovat. Nechat vychladnout a dát do mrazáku. Pokud na něj nemáte v ledničce místo, můžete ho zavařit. 
 

Zavařte: Vývar nechte vystydnout, poté jej nalijte do vyvařených, sterilizovaných a nejlépe ještě teplých sklenic. Zavíčkujete ho. V hrnci s vodou je pomalu uveďte k varu, potom chvíli vařte na 90 stupňů, následně už je nechte vychladnout. Pokud vývar obsahuje maso, tak zavařování druhý den opakujte. Po vychladnutí už můžete sklenice rovnat do spíže. Vyhněte se světlým místům.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account