
(Louis P. De Gouy)
Lahodné, hřejivé, voňavé a plné zeleniny. Husté, krémové a jemně kořeněné. Zahřejí tělo, pohladí mysl a navodí pocit dokonalé pohody. Tak takové jsou úžasné podzimní polévky. Neuvěřitelně snadné, rychlé, za půl hodiny servírujete.
Hustým polévkám se říkáme krémy, čirým vývarům pak bujóny. Oba druhy jsou fantastické, zahřejí a povzbudí chuťové pohárky.
Kvalitní vývar z masa je přeji jen delší na přípravu, vaří se pozvolna, táhlým pomalým procesem, aby výsledný bujón zůstal krásně čirý. Podává se při slavnostnějších příležitostech například s nudlovou nebo játrovou zavářkou.
Krémové polévky připravíte rychleji. Základem je spousta zeleniny, která je krátce povařena, aby neztratila své výživné hodnoty a rozmixována do hladkého krému. Bez zahuštění moukou či jiným škrobem. Krémovou konzistenci a hustotu získají přírodní cestou pomocí vlákniny obsažené v použité zelenině.
Díky přidanému koření získá zeleninový krém lahodnou chuť a příjemnou vůni, kterému zkrátka a dobře nelze odolat. V podzimním sychravém počasí vám přijdou k duhu.
Jak správně jíst polévku? Jak ji servírovat, jakou lžíci použít a kam odložit použitý ubrousek? Odpovědi na tyto otázky jsou klíčem k celkovému obrazu společenského stolování a zorientování se v džungli vědy zvané etiketa.
Polévka je tekutý pokrm, který dělíme na dva základní druhy. Vývar a krém. Jaký je mezi nimi rozdíl, je již zřejmé, ale jak je správně servírovat podle společenských pravidel?
Bujóny či vývary se servírují v malých šálcích se dvěma uchy položené na vlastním talířku. Takto podávané se udrží delší dobu horké. Husté, krémové polévky se mohou servírovat v polévkových tzv. hlubokých talířích, protože chladnou pomaleji oproti čirým vývarům.
Dalším možným způsobem servírování je nabírání z teriny. Talíř či šálek se vždy přiblíží k terině co nejvíce, aby se neumazal ubrus.
I polévkové lžíce jsou dvojího typu. Kulatá lžíce se používá k pojídání polévek krémových, oválnou se pak nejčastěji jedí vývary.
Když je čirá, vývarová polévka dojedená ze šálku, lžíce se odloží vedle na talířek pod šálkem. U krémové servírované v hlubokém talíři se lžíce ponechá přímo v talíři.
Při dojídání polévek se talíř odklání zásadně směrem od sebe. Ve společnosti se polévka do dna obvykle nevyjídá, aby se zabránilo nepříjemným zvukům cinkání kovové lžíce o keramický povrch talíře či šálku.
Pokud je založen ubrousek papírový, po utření úst se odloží na okraj servírovacího talíře vedle šálku. U hlubokého talíře ubrousek odložíme pod lžíci přímo do talíře. Když je k dispozici ubrousek látkový, utřou se jím ústa a ubrousek se odloží zpět na stůl složený tak, aby případné skvrny na něm nebyly vidět. Odkládá se vpravo. Poslouží nadále k hygieně při dalších chodech.
Rychlé krémy plné zeleniny zvládne opravdu každá hospodyňka. Jsou zdravé, vydatné, plné vitamínů a minerálů a navíc vás prohřejí, když se vrátíte z dlouhé podzimní vycházky přírodou. Vzhůru do experimentování!
Lahodná, voňavá a dokonale hustá polévka, která může klidně zastat i hlavní chod, pokud ji budete podávat s křupavým toastem či rozpečenou bagetkou.
Doba přípravy: 10 minut, doba vaření: 20 minut
Připravte si:
Na kokosovém oleji orestujte cibuli do „sklovata“. Přidejte nakrájenou sladkou bramboru na menší kostičky. Tepelná úprava bude rychlejší. Krátce s cibulí promíchejte a zalijte vodou (nebo zeleninovým vývarem). Povařte 10 minut. Pak přidejte na hrubo nastrouhanou mrkev a na kousky nakrájenou cuketu. Osolte a vařte dalších 10 minut.
Tyčovým mixérem zeleninovou směs rozmixujte do hladkého krému. Přidejte koření, limetovou kůru a šťávu. Nechte provařit. Nakonec zalijte smetanou. Odstavte z plotýnky a nechte odpočívat.
Na pánvičku si dejte kokosový olej, nechte rozpálit. Česnek nakrájejte na tenké plátky a vložte do oleje. Krátce orestujte. Krém naservírujte do polévkových mističek, vložte lžící restovaného česneku a dozdobte lístky čerstvé bazalky.
Dokonalé, teplé a voňavé „cappuccino“ z cukety s jemnou našlehanou mléčnou pěnou. Hmmm… to je podzimní pohádka. Jak kreativní, inspirativní a nápadité!
Doba přípravy: 10 minut, doba vaření: 10 minut
Připravte si:
Cuketu omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. V kastrolu rozpusťte máslo. Na něm krátce orestujte na jemno nakrájenou mladou cibulku. Přidejte kostky cukety, prohoďte a podlijte vývarem. Vařte 10 minut. Poté tyčovým mixérem rozmixujte směs do hladkého krému a přidejte sůl s pepřem. Přistrouhejte kousek muškátového oříšku pro zvýraznění chuti.
Mléko ohřejte a vyšlehejte do husté pěny.
Polévku nalijte do šálku a na povrch přidejte pořádnou čepici husté mléčné pěny.
Ozdobte kouskem čerstvé petrželové natě.
Je krémová, sytá a přesto lehká. Pokud chcete mít polévku hutnější, přidejte smetanu. Já polévku zahušťuji ovesnými vločkami, mouku vynechávám.
Doba přípravy: 15 minut, doba vaření: 10 minut
Květák rozeberte na růžičky, řádně omyjte a povařte cca 10 minut v osolené vodě. Sceďte a rozmačkejte.
V kastrolu na oleji opražte ovesné vločky. Měly by mít světle hnědou barvu a oříškovou vůni. Podlijte ihned vývarem. Přidejte rozmačkaný květák, osolte, opepřete a povařte 10 minut. Ponorným tyčovým mixérem polévku rozmixujte do hladké a jemné textury. Dochuťte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Vmíchejte mírně prošlehaná vajíčka a nechte srazit. Přidejte čerstvou jarní cibulku a posekanou petrželovou natí.
Polévku po chalupářsku servírujte v bochníku chleba. Je to opravdová lahoda. Vydlabané bochníčky můžete zakoupit v obchodních sítích anebo si je upéct doma do zásoby, vydlabat a uložit do mrazáku. Vnitřek chleba můžete použít k zahuštění dalších pokrmů.
Dobrou chuť a krásné podzimní dny!
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
Milují polévky
využiju
Polévka je lék
Ano, ano. Prohřeje tělo a pohladí duši