Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Štěpánka Čápová
Štěpánka Čápová
Vloženo 14. 5. 2016
Líbí se mi

Děti jako nadšení strávníci - sen každé maminky

Štěpánka Čápová
Štěpánka Čápová
Vloženo 14. 5. 2016
Líbí se mi
Děti jako nadšení strávníci - sen každé maminky

Děti jako nadšení strávníci - sen každé maminky

Já i děti jsme se na ten den moc těšily, den s celostátním projektem Pestrá strava bez zbytečné chemie. Pracovat s projektem je radost, protože děti jsou moc šikovné a pracují se skutečným nadšením. A protože vaření je činnost kreativní, děti baví a umí si ji i náležitě užít.

Je to pár dní, co jsem s projektem navštívila druhou třídu základní školy a společně jsme s dětmi připravily 5 druhů svačin – 4 pomazánky (řepovou, avokádovou, z červené čočky a tuňákovou) a těstovinový salát s cizrnou a zeleninou. Děti pod naším dohledem krájely, loupaly a práce jim šla krásně od ruky.

skupinová

A aby se děti naučily vlastnoručně vytvořené jídlo také ohodnotit a „prodat“, přichystaly si ve skupinkách ke svému vytvořenému receptu i reklamní plakát, pustily uzdu své fantazii a zhotovily skutečně originální plakáty. Podle mě tu roste nadějná generace nových kreativců reklamních agentur <span title='Úsměv' class='smile happy'></span>

 

Často v mé praxi a v okolí slýchám od rodičů, že děti nejedí to a ono a i když by do domácího stravování rádi zavedli nějakou tu zdravější alternativu, obávají se, že by jim to děti nejedly.

Věřte, mi, mnohdy jsou to daleko více předsudky rodičů a to, že skutečně nejdou příkladem.

Když jsem pro svou dceru chodívala ještě do školky, velmi často jsem potkávala rodiče, nebo prarodiče, kteří šli s dětmi ze školky s otázkou „A co bylo dnes k obědu?“ a při odpovědi „čočka s vejcem“, se obličej dospělého protáhl do nepěkného úšklebku, nebo dokonce i nahlas komentovali výroky typu „to jsi chudinka, to ses moc nenajedl/a…“

Neumím si představit být dítětem, toto slyšet a příště čočku nadšeně konzumovat. Vy jo? Je to opravdu k zamyšlení, to jak o jídle mluvíme, buduje vztah dětí k němu.  A to nemluvím o tom, že velmi často děti přijdou do školky, nebo školy a např. luštěniny vidí poprvé v životě, nemají tedy správné návyky již z domova a přitom právě tam by si je měly osvojit. Ideální stav je samozřejmě takový, když děti ochutnají daleko zajímavější kombinace ve spojitosti s luštěninami, než roky zažitá hrachová kaše a čočka na kyselo, třeba výborné polévky s využitím luštěnin.

Nechci vám tu jen mudrovat, proto vám napíšu jasný přehled toho, jak děti reagují a jedí, když s jídlem pracují a dozví se také, proč je pro ně přínosné (samozřejmě vždy úměrně věku).

IMG_20160505_094535

V rámci projektového dne bylo vidět, že:

-          Ani jedno dítě se nepozastavilo nad tím, že dělají těstovinový salát z tmavých – celozrnných těstovin a velmi jim pak chutnal a zmizel také jako první při ochutnávkách <span title='Úsměv' class='smile happy'></span>

-          Stejně tak nikomu nepřišlo divné, že do salátu dáváme cizrnu – tedy luštěniny a vyzobaly jí všechny

-          Děti se nenechaly  zastrašit ani čočkou v pomazánce a to s luštěninami spousta lidí bojuje, v českých jídelníčcích jsou zastoupeny málo i přes jejich vysokou nutriční hodnotu

-          Tuňáková pomazánka byla něco, co děti většinou znají, takže je nepřekvapila, ale nenechaly se odradit ani červenou cibulí, čehož se rodiče většinou tak nějak preventivně obávají

-          Řepová pomazánka byla pro spoustu dětí, ale i paní učitelek velké překvapení, chutnala jim moc a upřímně řepa si na  všeobecném žebříčku oblíbenosti jinak také moc dobře nevede <span title='Úsměv' class='smile happy'></span>

-          Avokádová pomazánka, to bylo velké překvápko pro děti, mnohé z nich avokádo vůbec neznaly a tak si jej mohly prohlédnout a ve třídě jim z něj zůstala i krásná pecka. Tato pomazánka jako jediná byla trochu kontroverznější a u avokáda to tak bývá. Jsou dva tábory, jedni ji zbožňují a druzí nesnáší, mezi tím je málokdo. Já sama jsem někde v tom rozmezí, nevyhledávám jej s nadšením, ale důležité je, nebát se takovou novinku ochutnat, nemít předsudky a pak se uvidí.

Řepová pomazánka

Těstovinový salát

Po zhotovení svačin a pohoštění vedlejších tříd jsme si s dětmi ještě udělaly ovocné hady a řekly jsme si hravou formou, proč je důležité mít stravu pestrou a nevynechávat denní jídla, tedy i proč jsou důležité právě svačiny a děti by je neměly nosit zpátky domů . Pro děti s vysvětlením tak, aby pro ně bylo snadné a zapamatovatelné – naše tělo potřebuje různé barvy vitamínů, které získáme ale pouzez produktů, které pochází z přírody, nikoliv z továren, tedy chemicky přibarvené. To, zda jim vitaminy „přijedou“ hlídá v těle speciální semafor <span title='Úsměv' class='smile happy'></span>

A na závěr se děti dočkaly i sladké tečky, jak jinak než bez zbytečné chemie.Dezert na místě vytvořený z bulguru a fronta byla taková, že jsem musela ještě dodělávat druhou várku na přídavky .

SUPER

Tak se nebojte děti pustit do kuchyně, nechat je na potraviny sahat, ochutnávat nové chutě a kombinace a tvořit, protože kdo si co uvaří, to si taky sní. Staré známé heslo a je na něm opravdu hodně <span title='Úsměv' class='smile happy'></span>

Pokud jste z Prahy nebo blízkého okolí severní části Prahy a rádi byste takovýto projektový den měli ve škole svých dětí, neváhejte mě kontaktovat, rádi šíříme projekt do co nejvíce škol po celé České republice.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 24. 6. 2020

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 4. 4. 2020

Odpovědět
Amanda
Amanda 15. 5. 2016

Chutné!

Odpovědět
Štěpánka Čápová
Štěpánka Čápová 15. 5. 2016

Děkuji

LucieZlín
LucieZlín 15. 5. 2016

Já všechny zmíněné pomazánky miluji a nejvíc avokádovou no i když to i s mým mužem před synem jíme, mu žádná nechutná.. má období kdy na chlebu sní jen lučinu či tvaroh.. ale je mu teprve necelých 23měsíců.. doufám, že to ,,ochutnávací,, období ještě přijde Bulgur ale milujeme všichni tři.. i když na ,,sladko,, jsme ještě nezkoušeli *smile

Odpovědět
Štěpánka Čápová
Štěpánka Čápová 15. 5. 2016

Lucie, avokádová pomazánka je třeba hodně specifická a ve 23 měsících má váš syn naprosto nárok na to, že mu chutnají zatím základní chutě. Prostě dávejte ochutnávat, nechte ho na jídlo sahat a to přijde

gustawka
gustawka 14. 5. 2016

Pravda

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
91 508
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.