Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

 Pája / LoveLifeFood
Pája / LoveLifeFood
Vloženo 1. 12. 2015
Líbí se mi

Cukroví bez pšeničné mouky? Jde to. Zkuste kaštanovou, pohankovou nebo rýžovou

 Pája / LoveLifeFood
Pája / LoveLifeFood
Vloženo 1. 12. 2015
Líbí se mi
Cukroví bez pšeničné mouky? Jde to. Zkuste kaštanovou, pohankovou nebo rýžovou

Cukroví bez pšeničné mouky? Jde to. Zkuste kaštanovou, pohankovou nebo rýžovou

Vánoce jsou za rohem a v kuchyních začínají vonět perníčky a linecké cukroví. Většina receptů na pečené cukroví se neobejde bez pšeničné mouky a cukru. Není tomu tak ale vždy. V článku popíšeme, jaké další mouky existují a jak je lze využít.

Hladká mouka je klasická ingredience nezbytná na většinu pečeného cukroví. Letos jsem se sama začala zabývat myšlenkou vyzkoušet péct bez klasické mouky a náhrad je opravdu plno. Vezměme to ale pěkně popořádku.

Zdroj: Pinterest

Špaldová mouka

Je také pšeničná mouka, ale považována oproti té tradiční šlechtěné za zdravější variantu. Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a bílkovin. V kuchyni se využívá stejně jako hladká pšeničná mouka. Vyznačuje se jemnou oříškovou příchutí, což ji předurčuje k pečení. Zkuste z ní třeba připravit lívance.

Pohanková mouka

Pohanková mouka má bohaté využití nejen při pečení moučníků, ale také při pečení chleba. Pohanka obsahuje draslík zinek, železo, měď, fosfor a působí pozitivně na cévy v celém těle. Mouku koupíte ve velkých supermarketech nebo v obchodech se zdravou výživou. Z cukroví lze zkusit třeba rohlíčky z pohankové mouky.

Rýžová mouka

Zvyšuje objem a pojivost směsí, proto je vhodná na zahušťování omáček, ale vhodná je i k přípravě sladkých pokrmů. Proto se ji nebojte namíchat do směsi na linecké cukroví nebo rohlíčků. Palačinky z rýžové mouky jsou také výborné.

Kaštanová mouka

Patří mezi dražší mouky, ale její nasládlá chuť lze velmi dobře při pečení využít. Jedlé kaštany navíc obsahují velké množství vitaminu C a mnoho dalších minerálních látek. Zkuste třeba tzv. kaštánky.

Kokosová mouka

Kokosovou moukou lze v mnoha receptech tu pšeničnou zcela nahradit. Těsto se jen více drolí, proto je doporučováno přidat vejce navíc nebo ji nakombinovat například s kaštanovou, makovou, nebo jinou moukou. Doporučujeme třeba cookies z kokosové mouky. Jejich konzumace je nejlepší s kávou nebo čajem, protože díky kokosové mouce jsou sice vláčnější, ale zároveň sušší v krku.

Tapioková mouka

Jedná se o bezlepkovou surovinu - škrob, která se získává z kořene manioku. K pečení je výborná, protože zvyšuje objem těsta. Vhodná je tedy nejen k pečení chleba, ale také muffinů i cukroví.

Na českém trhu koupíte mnoho dalších druhů mouky. To by nám ale rozsah článku rozhodně nestačil. Podělte se v diskuzi o další zajímavé recepty a nápady s využitím jiné než pšeničné mouky.

Už jste v plném proudu pečení? Co takhle zkusit kakaová kolečka s kokosovou náplní nebo šneky s brusinkovo-čokoládovou náplní.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Amanda
Amanda 6. 12. 2017

Odpovědět
lemur
lemur 6. 12. 2017

Dobré nápady a zdravé.

Odpovědět
Clairest
Clairest 5. 12. 2017

My cukroví nepečeme, nýbrž kupujeme

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 5. 12. 2017

letos nepeču cukroví, udělám jen jeden dva druhy nepečeného

Odpovědět
Tereza N.
Tereza N. 4. 12. 2017

nandlová kokosová a rýžová u mě v kuchyni vedou

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
86 643
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.