Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Petra Kratochvilová
Petra Kratochvilová
Vloženo 17. 10. 2017
Líbí se mi

Cukr a jeho vliv na akné

Petra Kratochvilová
Petra Kratochvilová
Vloženo 17. 10. 2017
Líbí se mi
Cukr a jeho vliv na akné

Cukr a jeho vliv na akné

Nadměrná konzumace cukru patří mezi hlavní příčiny kožních problémů, včetně akné. Proč cukr škodí pleti? Jak ovlivňuje naše zdraví a hormony? A čím ho nahradit? Začtěte se.

O cukru bych mohla vyprávět. Závislost na cukru jsem rozpoznala i u sebe samé. Po čemkoliv sladkém jsem sahala často, naprosto bezmyšlenkovitě, a hlavně v momentech, kdy jsem byla ve stresu. Cukr byl mým kamarádem a lékem na emoce. Dopřával mi krátkodobé potěšení a pak jsem ho potřebovala znovu. Sama na sobě jsem vypozorovala, že v období, kdy jím přemíru cukru, se mi také zhoršuje stav pleti, jsem unavenější, náladovější, zhoršuje se mi trávení a necítím se fyzicky dobře. Stejný vliv cukru pozorují i mé klientky.

Dnes už jsem ve vztahu k cukru mnohem vnímavější a chutě na sladké se snažím rozklíčovat a podle toho pak jednám. Někdy si nakonec nic sladkého nedám a místo toho si dopřeju odpočinek, pohyb venku, meditaci nebo cokoliv, o co si tělo zrovna žádá. Cukr mi přinášel víc škody než užitku, proto dnes rafinovaný cukr nepoužívám. Při pečení používám sladké ovoce a sladké koření a sacharidy si dávám v podobě ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin a někdy kousku hořké čokolády.

Proč je rafinovaný cukr špatný?

  • Podněcuje hormonální nerovnováhu – Nadměrná konzumace cukru vede ke zvýšené produkci inzulínu a k hormonálním výkyvům.
  • Podporuje v těle zánětlivé prostředí, přináší do něj kyselost a krmí parazitickou kvasinku Candida albicans, která může přispívat k trávicím problémům a zhoršení akné.
  • Nepříznivě ovlivňuje trávení a procesy v těle.
  • Odebírá tělu minerály – pokud přijímáme hodně bílého cukru a dalších rafinovaných potravin, ztrácíme vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, fosfor, železo a další látky.
  • Dehydruje tělo – odebírá buňkám vodu, což může vést k suché kůži, kruhům pod očima, vráskám.
  • Přehnaně uvolňuje organismus – sladká chuť nás uměle utišuje, uklidňuje a dodává nám radost, pocit bezpečí a lásky.
  • Vyvolává závislost – cukr je značně návykový a funguje v mozku podobným způsobem jako drogy, díky uvolňování dopaminu do mozku.

Co dělá cukr v těle a proč škodí pleti?

Jakmile cukr vstoupí do trávicího systému, mění se na glukózu. To způsobuje, že slinivka začne vylučovat inzulín do krve. Inzulín má hodně rozdílných funkcí, ale jednou z těch hlavních je regulovat hladinu glukózy v krvi a udržovat ji tak v normální hodnotě.

Pokud v důsledku konzumace nesprávných potravin lítá krevní cukr nahoru a dolů, tělo produkuje spoustu inzulínu a mužských hormonů androgenů, aby tuto hladinu vyrovnalo. Inzulín a androgen jsou dva hlavní hormony zodpovědné za tvorbu kožního mazu a následně vznik pupínků. Výkyvy hladiny krevního cukru jsou tedy jednou z hlavních příčin akné.

Lidé s kožními problémy by se měli snažit o udržení krevního cukru ve stabilitě a vyhnout se jeho nadměrným výkyvům. Tomu mohou předejít hlavně díky omezení konzumace rafinovaného cukru a nadměrného množství sacharidů ve formě sladkého ovoce a obilovin.

Cukr nemůžeme kompletně odstranit ze svého jídelníčku, protože ho potřebujeme pro správné fungování těla – dává nám energii. Z hlediska zdraví bychom však měli preferovat sacharidy složené před jednoduchými.

Čím nesladit a čím ano?

Cukrem, který škodí, není myšlen jen klasický bílý cukr, ale i ten hnědý a různé sirupy. Mezi ty méně vhodné cukry můžeme vzhledem k obsahu GI a fruktózy zařadit bílý cukr, hnědý a třtinový cukr, agávový sirup, javorový sirup a kokosový cukr, pasterizovaný med.

Není reálné vyhnout se konzumaci sladkého úplně, ale je důležité vybírat si ty správné druhy sladidel a používat je v malém množství. Vhodnějšími alternativami cukru je cukr v ovoci, Erythritol, melasa. Zahraniční novinkou ve slazení je Yacon sirup, který chutná podobě jako med, má nižší obsah kalorií a obsahuje rozpustnou vlákninu, čímž podporuje trávení.

Další tipy k cukrům

  • O cukru, jeho účincích na tělo a zdravějších alternativách píše PharmDr. Margit Slimáková na svém blogu. Doporučuji projít si i diskuze k článkům, kde najdete další inspiraci k cukru.
  • Osobně doporučuji získávat sacharidy a sladkou chuť hlavně v té nejpřirozenější podobě ve formě sladkého ovoce a zeleniny (jablka, datle, banány, batáty, dýně, mrkev). Sladké buchty plné cukru, lepku a mouky nepeču a nejím. Raději si udělá brownies z batátů, datlí a kakaa. Místo sladkostí si dávám raw kuličky (z ovoce, ořechů, semínek), hořkou čokoládu nebo smoothie.
  • Omezte pití slazených nápojů. Vodu můžete ochutit citronem, bylinkami nebo ovocem. Čaj si můžete ochutit kapkou stévie nebo zvolit druhy čajů s příchutí, která nahradí sladkou chuť. Sladké pití si dopřávejte v podobě smoothie nebo šťávy, v kterých je velký podíl listové a jiné zeleniny a malý podíl sladkého ovoce. Zeleninové šťávy jsou vhodnější, než šťávy z pouhého ovoce. Kupovaným krabicovým džusům se raději vyhněte.
  • Pokud máte kožní problémy, upřednostněte ovoce s nižším obsahem cukru (zelené jablko, lesní plody, mrkev) před tím s vyšším obsahem cukru (ananas, banán, fíky).
  • Místo svačin v podobě sladkých müsli tyčinek, sušenek a koláčů si dejte zelené smoothie, oříšky, semínka nebo vejce s bezlepkovými krekry. Pocit nasycení a energie vám vydrží mnohem déle.
  • Pokud máte kožní problémy, je vcelku pravděpodobné, že máte v nerovnováze krevní cukr. Zaměřte se proto na konzumaci složených sacharidů a potravin s nižším GI. Konzumujte i dostatek bílkovin a tuků, které můžete navýšit na úkor příjmu sacharidů.

O vhodných a méně vhodných sacharidech a dalších výživových doporučeních k léčbě akné se dočtete v e-booku Uzdrav svou pleť.

 

Dokážete žít bez cukru? Pokud ano, čím nahrazujete cukr v jídlech?

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Clairest
Clairest 19. 10. 2017

Pravda

Odpovědět
Amanda
Amanda 17. 10. 2017

Babiš kobliha

Odpovědět
Petra Kratochvilová
Petra Kratochvilová 19. 10. 2017

koblihy nebrat, leda ty od babičky s láskou dělané.

Tamara
Tamara 17. 10. 2017

Co se týče cukru a vlastně všeho se řídím heslem - všeho s mírou.

Odpovědět
Petra Kratochvilová
Petra Kratochvilová 19. 10. 2017

ano, všeho s mírou, dá se to odkoukat od našich babiček, které cukr používaly hodně poskromnu.

sipeji
sipeji 17. 10. 2017

už jsem o tom také slyšela

Odpovědět
U KOCOURA DOMA
U KOCOURA DOMA 17. 10. 2017

Moc pěkný článek, cukr mě taky straší už dlouho!

Odpovědět
Petra Kratochvilová
Petra Kratochvilová 19. 10. 2017

Děkuji. Cukr vás strašit nemusí, stačí když ho budete používat s mírou, jako šafránu třeba.

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
86 005
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení
a

Chci odebírat novinky na svůj email.