
Klasickou čočku jsem měla vždycky ráda, večer ji namočíme a k obědu už jen trošku povařím. Pak se mi ale dostala do ruky červená čočka a hledala jsem recept, jak ji uvařit. První pokus na salát dopadl rozvařeně, opravdu je velmi rychle hotová. Teď ji vaříme už jen na klasiku, s párkem, knedlíkem a okurkou. O knedlíku a čočce jsem již jeden článek napsala, tak vysvětlení hledejte tam
Cibulku nakrájíme na jemno a osmahneme. Čočku propláchneme a dáme vařit. Že je čočka hotová, poznám tak, že mírně změní barvu. Není již tak výrazně červená, ale víc do oranžova. Moje vychytávka je, že čočku zaliji troškou vody a až se vstřebá, tak použiju domácí lák z okurek, dodá čočce vyváženou chuť. Pak už stačí jen troška pepře a soli. Červená čočka je sice dražší, ale dá se nakoupit v akci. Červená čočka by měla být méně nadýmavá, takže se doporučuje třeba při kojení.
Již jste červenou čočku vyzkoušeli? A co třeba černou?
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
luštěniny máme u nás rádi
čočku máme v nějaké podobě minimálně 2x v měsíci
Do všech luštěnin při vaření přidávám snítky saturejky, trochu fenyklu, majoránky a tymiánu, abych zmírnila její nadýmací schopnosti a moje křeče. Pomáhá to.
Zajímavé, i ta červená velmi mírně nadyma, ale jen mírně. Zkusim to u té zelené, ale myslim, ze ani saturejku ani fenykl doma standartně nemáme
zkuste něco z toho, já tedy tam lupnu vždy všechny 4 druhy bylinek, po špetce...snítku saturejky stáhnu z větvičky... pomáhá to, opravdu,
červenou čočku máme moc rádi, dělám z ní "indickou" polévku, kterou milujeme anebo ji rychle povařím k večeři a podávám s vajíčkem, jako bílkovinovou večeři, někdy s plátky šunky ještě. Zelenou čočku vařím min. jednou do měsíce, jako hlavní chod k obědu a ze zbytku pak udělám polévku. Černou čočku mám doma, ale ještě jsem se na její zpracování nedostala. Udělám z ní salát.
Čočku mám moc ráda a když se připraví dobře nezpůsobuje většinou žádné obtíže.