Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
evabel
vloženo 11. 3. 2019
Líbí se mi

Dopřejte si oříšky kešu, dodáte tak tělu dostatek hořčíku

avatar
evabel
vloženo 11. 3. 2019
Líbí se mi
Dopřejte si oříšky kešu, dodáte tak tělu dostatek hořčíku

Dopřejte si oříšky kešu, dodáte tak tělu dostatek hořčíku

Kešu jsou olejnaté ořechy ledvinovitého tvaru rostoucí na stále zeleném ledvinovníku s jasně oranžovými plody. Stromy ve své domovině, kterou je severovýchodní Brazílie, dosahují výšky až 12 metrů. Běžně se pěstují také v Indii a dalších tropických zemích.

Sklízí se většinou ručně a jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu oříšků ročně. Mají jedinečnou nasládlou, jemnou chuť a drolivou konzistenci. Obsahují 50 % tuků a téměř 30 % sacharidů (cukrů).
 

Kešu oříšky mají dobrý vliv na naše zdraví

Skutečnost, že se kešu pěstují jen v oblastech s tropickým podnebím, zvyšuje nejen jejich atraktivnost, ale bohužel i cenu. Jsou potravinou s vysokým obsahem hořčíku (maso, mléko a vejce jsou naopak na tento minerál velmi chudé). Hořčík se zapojuje do množství metabolických procesů, ale především do přenosu nervových impulsů. Jeho nedostatek zapříčiňuje nervozitu a podrážděnost, dokonce křeče a záchvaty.

Vzhledem k výše uvedeným vlastnostem se jejich konzumace doporučuje v případech nervozity, podrážděnosti, deprese, slabosti a abnormální únavy, ale také při výskytu křečí v dutých orgánech jako je tlusté střevo (podrážděná střeva), děloha (bolestivá menstruace) nebo koronární tepny (angina pectoris). Jsou také skvělým zdrojem zinku, železa, vitamínů skupiny B a vitamínu E, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Obsahují i značný podíl sacharidů, takže tělu rychle dodají energii. Podporují růst buněk, správnou funkci očí a doporučují se při revmatických potížích.

Výsledek obrázku pro oříšky kešu

Kešu a jejich konzumace

V Evropě jsou kešu obvykle používány již usušené, opražené, někdy mírně osolené. V Indii je používají čerstvé do rozličných jídel, včetně jehněčího kari, do dušeného masa, jídel ze zeleniny, do nádivek ke kuřatům nebo jako chuťovku do salátů, do koláčů a sušenek. Lze je použít i k přípravě různých krémů a směsí müsli. Běžně jsme zvyklí na opražené ořechy, zdravější jsou ale ty neopražené. Při konzumaci je důležité je pořádně rozžvýkat. Rozemleté slouží k zahušťování omáček a jsou vhodné i na dochucení ovesných nebo rýžových kaší. Z kešu je také výborný olej, který zatím u nás bohužel není k sehnání. Kešu ořechy se nikdy neprodávají nevyloupané, k získání oříšku ze skořápky je totiž nutné dlouhodobé zahřívání.

Vyzkoušejte "Sýrové kuličky s oříšky kešu"

Budete potřebovat 200 g Lučiny, 100 g strouhaného Ementálu, 1-2 lžíce smetany, špetku pepře, kari koření, sůl. Lučinu, smetanu a sůl vyšlehejte do pěny, vmíchejte nastrouhaný Ementál, pepř a kari koření. Z hmoty vytvarujte kuličky, které obalte v sekaných kešu oříškách. Takto připravené sýrové kuličky jsou výbornou chuťovku k vínu i pivu. A pro vaši informaci, z tohoto množství připravíte přibližně 25-30 kuliček.

Kešu oříšky jsou také oblíbenou pochoutkou pro vaše opeřené domácí mazlíčky, takže pokud máte doma nějakého papouška, nabídněte mu kešu, určitě mu budou chutnat. 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
hašlerka1 12. 3. 2019

Mám je moc ráda.

odpovědět
avatar
hudlenka 12. 3. 2019

kešu jsem vždy milovala...už jsem je dlouho neměla

odpovědět
avatar
Siraellen 21. 2. 2019

kešu miluji

odpovědět
avatar
Ovace 21. 2. 2019

ořechy miluji

odpovědět
avatar
gustawka 21. 2. 2019

mám je velice ráda

odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
81 526
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.