Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Tereza N.
Tereza N.
Vloženo 20. 4. 2020
Líbí se mi

Chřestová sezóna v plném proudu! Nezapomínejte na něj ve svém jídelníčku!

Tereza N.
Tereza N.
Vloženo 20. 4. 2020
Líbí se mi
Chřestová sezóna v plném proudu! Nezapomínejte na něj ve svém jídelníčku!

Chřestová sezóna v plném proudu! Nezapomínejte na něj ve svém jídelníčku!

Ve vysokých řádcích se schovává skvělá plodina s krásným jménem Asparágus, nebo taky Chřest. Pěstuje se v Čechách a byli jsme díky ní známí v Evropě. Dříve se pěstoval v hliněných nádobách, které měly na vršku dírku a chřest se za nimi snažil dostat a proto se tak krásně vytahoval.

 

 

Zelený vs. Bílý

Pěstují se úplně stejně oba dva druhy. Pod plachtou ve vysokých řádcích hlíny, když se plachta sundá a nechají se hlavičky vykouknout a dále se povytahovat za sluncem vzniká chřest zelený – kvůli jevu známému jako fotosyntéza. Bílý chřest do svého utrhnutí světlo nepozná.

 

 

Co všechno obsahuje?

Je bohatý na vitamíny především pak beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou a také asparagovou, esenciální oleje, riboflavin, vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód. Má nízký obsah cukrůnízkou energetickou hodnotu.

 

 

Jaké má účinky?

detoxikační účinky. Je to skvělá prevence proti ledvinovým onemocněním, pomáhá s léčbou ledvinových kamínků a odvodňuje z organizmu zadržovanou vodu. Dokonce také upravují hladinu cukru v krvi a krevního tlaku. I oběhové soustavě pomáhá, udržuje silné srdce a cévy, zlepšuje zásobování mozku a stimuluje krvetvorbu. Už v antice se prý používal jako afrodisiakum, zvyšuje totiž plodnost u obou pohlaví. Má velký obsah vlákniny a díky tomu podporuje činnost střev, prospívá zažívání a působí jako prevence rakoviny střevního ústrojí.

 

 

Jak ho připravit?

Doporučuji čerstvý chřest (jeho čerstvost poznáte tak že pokud zmáčknete stonek na konci, měla by z něj lehce vytéci, alespoň kapička tekutiny), ten nakládaný za moc nestojí. Loupe se normálně škrabkou bílý od hlavičky dolů, zelený opačně tedy k hlavičce.

 

Co z něj udělat?

Dělá se i čaj především z kořenů a hlaviček, polévky – ty krémové jsou nejlepší (můj recep naleznete zde a zde oba odkazy se otevřou v nové kartě), zapečený chřest či třeba risotto, či jen tak spařený s holanskou omáčkou jako příloha k masu. Dobrou chuť třeba s českým chřestem. 

 

 

Používate chřest i Vy ve své kuchyni?

Tereza

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 19. 5. 2020

Mám rada špargľu

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 2. 5. 2020

super

Odpovědět
lemur
lemur 23. 4. 2020

Dělala jsem ho jednou.

Odpovědět
xxkouckaxx
xxkouckaxx 23. 4. 2020

chřest jsem jedla jen v restauraci , doma jej neděláme

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 22. 4. 2020

chřest jsem zatím nikdy nejedla

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
91 137
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.