
Červená řepa (Beta vulgaris) patří mezi nejrozšířenější druhy pěstovaných řep, je to dvouletá rostlina příbuzná cukrové řepě. Patří mezi kořenovou zeleninu z čeledi amarantovitých. Konzumuje se hlavně její podzemní část (bulva), která se před jídlem povaří. Dají se však konzumovat i zelené listy, které mají po úpravě chuť podobnou špenátu. Červená řepa pochází ze severního pobřeží Středozemního moře, byla známa již ve starověku. Nejvíce se pěstuje ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu chutného boršče a v USA. Je to bohatá přírodní zásobárna důležitých látek, které brání vzniku rakovinného bujení. Je doporučována nejen jako skvělý preventivní prostředek, ale také jako vhodná součást léčby během či po léčení karcinomu.
Pro své léčivé účinky se červená řepa konzumovala již před několika tisíci lety a dodnes se doporučuje při mnoha zdravotních obtížích. Konzumovat lze nejen bulvu, zužitkovat se dají i její listy, z kterých můžeme připravit chutný osvěžující salát nebo polévku.
I když existují rozmanité typy řepy - červené, s červenými a bílými kruhy, bílé a žluté, jsou nejkvalitnější řepy červené.
Červená řepa prospívá cévnímu systému, zabraňuje křehkosti cév a kornatění tepen (ateroskleróze), chrání před infarktem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek, odstraňuje zácpu. Šťáva z řepy čistí játra, chrání organismus před radioaktivními látkami, byl prokázán i její účinek při renovaci poškozených buněk.
Červená řepa obsahuje různé substance, které rozpouštějí a odstraňují nestravitelné zbytky, odplavují toxické látky z mozku a nervových buněk. Bez této zátěže reagují nervové buňky rychleji, člověk se následně cítí lépe a svěžeji. Obecně se červené řepě připisuje povzbuzující účinek zvyšující odolnost organizmu.
Má močopudné účinky, tím, že vylučuje z těla sůl má i protirevmatické účinky. Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Stopové prvky podporují tvorbu inzulínu, zrakovou ostrost a metabolismus vůbec. Látky obsažené v této chutné plodině (významný zdroj kyseliny listové) jsou nesmírně důležité také pro plodnost a svůj význam hrají při vývoji plodu.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Miluji červenou repu a hodně zavaruji( .
nejraději mám s kozím sýrem
mám rád štávu z červené řepy
dělám ji velice často, hlavně pečenou