Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Pinkie
Pinkie
Vloženo 21. 3. 2019
Líbí se mi

Červená řepa

Pinkie
Pinkie
Vloženo 21. 3. 2019
Líbí se mi
Červená řepa

Červená řepa

Červená řepa (Beta vulgaris) patří mezi nejrozšířenější druhy pěstovaných řep, je to dvouletá rostlina příbuzná cukrové řepě. Patří mezi kořenovou zeleninu z čeledi amarantovitých. Konzumuje se hlavně její podzemní část (bulva), která se před jídlem povaří. Dají se však konzumovat i zelené listy, které mají po úpravě chuť podobnou špenátu. Červená řepa pochází ze severního pobřeží Středozemního moře, byla známa již ve starověku. Nejvíce se pěstuje ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu chutného boršče a v USA. Je to bohatá přírodní zásobárna důležitých látek, které brání vzniku rakovinného bujení. Je doporučována nejen jako skvělý preventivní prostředek, ale také jako vhodná součást léčby během či po léčení karcinomu.

Pro své léčivé účinky se červená řepa konzumovala již před několika tisíci lety a dodnes se doporučuje při mnoha zdravotních obtížích. Konzumovat lze nejen bulvu, zužitkovat se dají i její listy, z kterých můžeme připravit chutný osvěžující salát nebo polévku. 

I když existují rozmanité typy řepy - červené, s červenými a bílými kruhy, bílé a žluté, jsou nejkvalitnější řepy červené

Červená řepa prospívá cévnímu systému, zabraňuje křehkosti cév a kornatění tepen (ateroskleróze), chrání před infarktem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek, odstraňuje zácpu. Šťáva z řepy čistí játra, chrání organismus před radioaktivními látkami, byl prokázán i její účinek při renovaci poškozených buněk

Červená řepa obsahuje různé substance, které rozpouštějí a odstraňují nestravitelné zbytky, odplavují toxické látky z mozku a nervových buněk. Bez této zátěže reagují nervové buňky rychleji, člověk se následně cítí lépe a svěžeji. Obecně se červené řepě připisuje povzbuzující účinek zvyšující odolnost organizmu

Má močopudné účinky, tím, že vylučuje z těla sůl má i protirevmatické účinky. Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Stopové prvky podporují tvorbu inzulínu, zrakovou ostrost a metabolismus vůbec. Látky obsažené v této chutné plodině (významný zdroj kyseliny listové) jsou nesmírně důležité také pro plodnost a svůj význam hrají při vývoji plodu

Červená řepa obsahuje:

  • Betain – rostlinné pigmenty a bílkovina, která brání rozvoji kornatění tepen, působí protiskleroticky, chrání a podporuje činnost jater. Toto jedinečné přírodní cytostatikum pomáhá likvidovat i rakovinné bujení a některé druhy leukémií.
  • Betanin - barvivo červené řepy, rozšiřuje věnčité tepny, zpevňuje stěnu vlásečnic, je prospěšné proti vysokému tlaku krve. Tato látka má i bakteriostatické účinky, což znamená, že jakmile pronikne jednou do bakterie, zastaví její vývoj a množení. Toto barvivo způsobuje neškodné zbarvení moči do červena.
  • Křemík (Si) - látka potřebná pro bezproblémový růst nehtů, vlasů a zdravé kůže. Dále prospívá vazům, kostem, cévám a mozku, odvádí z těla jedovatý hliník.
  • Betakarotén
  • Vitamin B1, B2, B9 (kyselinu listovou)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Draslík (K) – nemoci srdce, krevní oběh, vysoký krevní tlak
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Železo (Fe)
  • Křemík (Si) - posiluje kosti, cévy i kůži
  • Měď (Cu)
  • Sodík (Na)
  • Jód (J)
  • Selen (Se)
  • Mangan (Mn)
  • Fluor (F)
  • Kobalt (Co)
  • Lithium (Li)
  • Stopové prvky - rubidium a cezium
  • Mnoho Pektinu - podporuje trávení, vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek.
  • Vyšší množství bílkovin s cennými amino-kyselinami prospívajícími metabolismu mozku.
  • Velké množství cukru (sacharózy) – pozor na velké dávky u diabetiků.
  • Menší množství kyseliny šťavelové - pozor u nemocných s močovými kameny.
  • Vlákninu - stimuluje peristaltiku střev a čistí je od jedovatých usazenin.

Pozitivní vliv červené řepy na naše orgány a zdraví:

  • cévy
  • tvorba červených krvinek
  • okysličování buněk
  • trávicí ústrojí, peristaltika střev
  • podpora produkce trávících šťáv v žaludku
  • podpora činnosti žlučníku a jater, která zároveň i čistí
  • vlasy
  • nehty
  • pleť a pokožka
  • mozek
  • nervy
  • vazy
  • kosti
  • zrak
  • infekce
  • imunita
  • arterioskleróza
  • nemoci srdce, infarkt
  • močové cesty
  • žlučové kameny
  • zácpa
  • snižení krevního cholesterolu
  • vysoký krevní tlak
  • léčba rakoviny, prevence nádorových onemocnění
  • revmatické problémy
  • chudokrevnost
  • regenerace organismu
  • odstranění jedovatých látek z těla
  • podporuje růst nových tkání
  • plodnost/vývoj plodu

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Anna Csanádiová 22. 3. 2019

Miluji červenou repu a hodně zavaruji( .

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 21. 3. 2019

nejraději mám s kozím sýrem

Odpovědět
Ovace
Ovace 21. 3. 2019

mám rád štávu z červené řepy

Odpovědět
gustawka
gustawka 21. 3. 2019

dělám ji velice často, hlavně pečenou

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 863
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.