Červená řepa (Beta vulgaris) patří mezi nejrozšířenější druhy pěstovaných řep, je to dvouletá rostlina příbuzná cukrové řepě. Patří mezi kořenovou zeleninu z čeledi amarantovitých. Konzumuje se hlavně její podzemní část (bulva), která se před jídlem povaří. Dají se však konzumovat i zelené listy, které mají po úpravě chuť podobnou špenátu. Červená řepa pochází ze severního pobřeží Středozemního moře, byla známa již ve starověku. Nejvíce se pěstuje ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu chutného boršče a v USA. Je to bohatá přírodní zásobárna důležitých látek, které brání vzniku rakovinného bujení. Je doporučována nejen jako skvělý preventivní prostředek, ale také jako vhodná součást léčby během či po léčení karcinomu.
Pro své léčivé účinky se červená řepa konzumovala již před několika tisíci lety a dodnes se doporučuje při mnoha zdravotních obtížích. Konzumovat lze nejen bulvu, zužitkovat se dají i její listy, z kterých můžeme připravit chutný osvěžující salát nebo polévku. 

I když existují rozmanité typy řepy – červené, s červenými a bílými kruhy, bílé a žluté, jsou nejkvalitnější řepy červené. 

Červená řepa prospívá cévnímu systému, zabraňuje křehkosti cév a kornatění tepen (ateroskleróze), chrání před infarktem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek, odstraňuje zácpu. Šťáva z řepy čistí játra, chrání organismus před radioaktivními látkami, byl prokázán i její účinek při renovaci poškozených buněk. 

Červená řepa obsahuje různé substance, které rozpouštějí a odstraňují nestravitelné zbytky, odplavují toxické látky z mozku a nervových buněk. Bez této zátěže reagují nervové buňky rychleji, člověk se následně cítí lépe a svěžeji. Obecně se červené řepě připisuje povzbuzující účinek zvyšující odolnost organizmu. 

Má močopudné účinky, tím, že vylučuje z těla sůl má i protirevmatické účinky. Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Stopové prvky podporují tvorbu inzulínu, zrakovou ostrost a metabolismus vůbec. Látky obsažené v této chutné plodině (významný zdroj kyseliny listové) jsou nesmírně důležité také pro plodnost a svůj význam hrají při vývoji plodu. 

Červená řepa obsahuje:

    Betain – rostlinné pigmenty a bílkovina, která brání rozvoji kornatění tepen, působí protiskleroticky, chrání a podporuje činnost jater. Toto jedinečné přírodní cytostatikum pomáhá likvidovat i rakovinné bujení a některé druhy leukémií.
    Betanin – barvivo červené řepy, rozšiřuje věnčité tepny, zpevňuje stěnu vlásečnic, je prospěšné proti vysokému tlaku krve. Tato látka má i bakteriostatické účinky, což znamená, že jakmile pronikne jednou do bakterie, zastaví její vývoj a množení. Toto barvivo způsobuje neškodné zbarvení moči do červena.
    Křemík (Si) – látka potřebná pro bezproblémový růst nehtů, vlasů a zdravé kůže. Dále prospívá vazům, kostem, cévám a mozku, odvádí z těla jedovatý hliník.
    Betakarotén
    Vitamin B1, B2, B9 (kyselinu listovou)
    Vitamin C
    Vitamin E
    Draslík (K) – nemoci srdce, krevní oběh, vysoký krevní tlak
    Vápník (Ca)
    Hořčík (Mg)
    Železo (Fe)
    Křemík (Si) – posiluje kosti, cévy i kůži
    Měď (Cu)
    Sodík (Na)
    Jód (J)
    Selen (Se)
    Mangan (Mn)
    Fluor (F)
    Kobalt (Co)
    Lithium (Li)
    Stopové prvky – rubidium a cezium
    Mnoho Pektinu – podporuje trávení, vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek.
    Vyšší množství bílkovin s cennými amino-kyselinami prospívajícími metabolismu mozku.
    Velké množství cukru (sacharózy) – pozor na velké dávky u diabetiků.
    Menší množství kyseliny šťavelové – pozor u nemocných s močovými kameny.
    Vlákninu – stimuluje peristaltiku střev a čistí je od jedovatých usazenin.

Pozitivní vliv červené řepy na naše orgány a zdraví:

    cévy
    tvorba červených krvinek
    okysličování buněk
    trávicí ústrojí, peristaltika střev
    podpora produkce trávících šťáv v žaludku
    podpora činnosti žlučníku a jater, která zároveň i čistí
    vlasy
    nehty
    pleť a pokožka
    mozek
    nervy
    vazy
    kosti
    zrak
    infekce
    imunita
    arterioskleróza
    nemoci srdce, infarkt
    močové cesty
    žlučové kameny
    zácpa
    snižení krevního cholesterolu
    vysoký krevní tlak
    léčba rakoviny, prevence nádorových onemocnění
    revmatické problémy
    chudokrevnost
    regenerace organismu
    odstranění jedovatých látek z těla
    podporuje růst nových tkání
    plodnost/vývoj plodu

 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account